Attracties - Holle Bolle Gijs - Matroos Gijs
 
 

De achtergevel van het Spookslot met het winkeltje de Witte Walvis ontwierp Ton van de Ven volledig binnen het zogenaamde “korset van het Pieckeriaanse denken"; het is dan ook geen wonder dat de Holle Bolle Gijs die Anton Pieck oorspronkelijk voor een plekje bij de kanovijver ontwierp, hier perfect bij aansluit. Matroos Gijs, de laatste Gijs die Pieck voor het park tekende, vraagt hier aan het zo fraai ommuurde teras, sinds 1980 om papier. De hongerige matroos kent alle stijlkenmerken van de in de jaren zestig en zeventig ontworpen Familie Gijs in het Marerijk. Hij is echter de eerste vertegenwoordiger van een nieuwe generatie papierslikkers, die tijdens de voor de Efteling heel belangrijke jaren tachtig —maar alleen in het tegenwoordige Anderrijk— bij de nieuwe horecapunten worden geplaatst. Negen jaar lang was er geen nieuwe Gijs in de Efteling geplaatst, maar met Matroos Gijs werd die kloof in de tijd feilloos overbrugd.


In het park sinds:
1980

Locatie:

Anderrijk, achter het Spookslot, terras Witte Walvis

Horecapunt:

Witte Walvis,
Seylend Fregat


Ontwerp:

Anton Pieck

Stem:

Henk Smulders

"Gijs, als matroos van honger scheel, slikt van alles door zijn keel" lezen we op een sierlijk metalen uithangbordje bij deze Holle Bolle Gijs, die zijn plek heeft gekregen in een stijlvol poortje in de oude muur die het lommerrijke terras omgeeft. Gijs doet zijn beroep als matroos eer aan: op zijn hoofd draagt hij een witte matrozenpet, zijn shirt is gestreept, en op zijn gespierde arm zien we de obligate tatoeage van een ankertje. Alsof dat nog niet voldoende is heeft Gijs zijn uitschuifbare Hollandsche kijker bij zich, en hangt er boven het poortje een paneel met daarop een zeegezicht met zeilscheepje. Niet zo’n mooi schip als op het bord van In de Noordpool naast Boekanier Gijs, maar Matroos Gijs is dan ook nog jong en laag in rang. En inderdaad, precies zoals het rijmpje doet vermoeden: Matroos Gijs is zo scheel als een otter.

De stoere zeebonk vraagt meer dan duidelijk en een beetje commanderend om papier: “Hey, papier. Papier hier!”. Het is misschien wel één van de meest geslaagde stemmen van de gijzen in het park. Het onmiskenbare stemgeluid van Matroos Gijs is ingesproken door Henk Smulders. Een goede opname hiervan is terug te vinden op de voor Gijs-fans onmisbare Efteling CD 2.

Alhoewel het misschien niet voor iedereen meteen duidelijk zal zijn, past de matroos perfect bij de achterzijde van het Spookslot. Het horecapunt hier kreeg van Ton van de Ven, omdat het niet zo heel ver van de ingang van de Roei- en Kanovijvers lag, een nautisch thema, met figuren als Jonas en natuurlijk de Witte Walvis zelf. De achterkant van het slot moet dan ook niet, zoals de voorgevel, gezien worden als de façade van een spookachtige ruïne, maar als gewoon een mooi stuk architectuur in perfecte Efteling-stijl. Matroos Gijs gaat naadloos op in het hier aanwezige zeevaartsthema, dat met nabijgelegen en ook deels door deze Gijs verzorgde horecapunten als ’t Seylend Fregat en de Piraat alleen maar wordt versterkt.
 
Een totaalplaatje van
Matroos Gijs op z'n best
Matroos Gijs heeft een eigen uithangbord met rijm Stevige zeemansarmen bij
een stoere  Gijs
Boven Matroos Gijs hangt een
paneeltje met een fiere driemaster
Matroos Gijs kijkt uit over één der
mooiste terrassen van het park
Constipatie?

Met al het zeevaartgeweld in Ruigrijk (Polka Marina, de Halve Maen), waar het nautisch gehalte door de Vliegende Hollander en het foeilelijke horecapunt de Kombuys recent nog eens sterk is toegenomen, is Matroos Gijs volgens sommigen nu beter op zijn plaats in die hoek van het park. Toch zien wij deze eerste echt thematisch in zijn omgeving ingepaste Gijs niet graag verhuizen. Het lage terrasmuurtje met daarachter al het groen, het poortje met het scheepspaneel en Gijs zelf: ze zijn onlosmakelijk verbonden met het prettige terras achter het Spookslot. Matroos Gijs is volgens menig Efteling-liefhebber de mooiste Gijs van allemaal. Hij verdient het behouden van zijn eigen mooie plekje, voor altijd uitkijkend over de houten tafeltjes en bankjes van het Witte-Walvisterras.

gijs als matroos / van honger scheel
slikt van alles / door z'n keel