Het Seylend Fregat

Sfeer:   Assortiment:   WWCW-team:

 

 
  
Aanzicht op 't Seylend Fregat -|- Foto: Friso Geerlings, © 2002 Het Wonderlijke WC Web  

m tegemoet te komen aan de nog immer groter wordende honger naar horecapunten werd begin jaren tachtig het Seylend Fregat geopend. Het publiek wilde immers brood en spelen. Omdat er aan spelen geen tekort was, maar aan brood nog wel een beetje, zal het openen van drie horecapunten in een straal van nog geen vijftig meter een logische keuze geweest zijn. De oudste van de drie, de Witte Walvis, mag de ‘kelder’ van het Spookslot voor een gedeelte opvullen en de nabijgelegen Piraat is er waarschijnlijk om een deel van de omzet van het Fregat weg te kapen. Zoals dat een ware piraat betaamt.

Maar ach en wee, die tijd van weleer is allang voorbij. Toen moet het nog een drukte van jewelste zijn geweest op het plein waar de kades van de roei- en de kanovijver samenkwamen. Dat verklaart dan ook meteen het VOC-karakter dat Het Seylend Fregat en de Piraat hebben meegekregen. Want wat is nu mooier dan je na een koude en natte roeipartij onder te dompelen in de warmte en weldaad die een heerlijke oud-hollandsche schranspartij je te bieden hebben?

Deze schranspartij wordt aangeboden aan twee kassa’s. Vermoedelijk is hier opzet in het spel. Er ontstaan zo voor het Fregat immers twee rijen. Met name in de beginjaren van het Seylend Fregat was het de sport om als kanoer of roeier in de verschillende rijen bij elkaar te gaan staan. De competitiedrang die tussen de twee sportvarianten ontstond op het water, werd dan bij de kassa immers nog voortgezet. Wat is er immers leuker dan in de snelste rij te staan met de snelste kassabediende waarin je ook nog eens het snelst aan de beurt bent? Omgekeerd leidde deze competitie ook weer tot de nodige ergernissen. Het zijn misschien wel deze ergernissen die ertoe geleid hebben dat de roeivijver verplaatst werd naar de nabijgelegen Vonderplas. De met peddels en roeispanen op elkaar inslaande bezoekers werden zo voorgoed van elkaar gescheiden.

De spelen zijn ietwat gewijzigd door de jaren heen. De Efteling is van een doe-park teruggegaan naar een passief totaalbelevingsland waarin het beoefenen van activiteiten steeds meer uit den boze lijkt te zijn. Maar het Seylend Fregat steekt haar van Mars-logo’s voorziene banieren nog altijd fier uit. De ruimen zijn nog immer goed gevuld met allerlei delicatessen. Het brood dat het Fregat tegenwoordig verkoopt zijn zwaar overprijsde oud-Hollandsche Suiker- en slagroomwafels, sauzijzenbroodjes, frikadelbroodjes en niet te vergeten de oud-hollandsche Hot Dogs. Daarnaast biedt men nog een keur aan dranken aan en allerlei zoetigheden, zoals ijsjes, snoeperij en stukken van watermeloenen. Het assortiment is dus vrij uniek te noemen. Het is gevarieerd, lekker en soms ook nog gezond ook.

Voor de landrotten met zeebenen onder zich is het Seylend Fregat dus een echte aanrader. Vanuit historisch oogpunt is dit horecapunt een ware must voor beoefenaars van kanosporten en roeisporten. En ook voor de rest van de bezoekers is het Seylend Fregat best wel te verteren. Een mooi centraal gelegen horecapunt met een gevarieerd aanbod en een achttiende eeuwse vormgeving die zelfs de diepst gefundeerde Pieckfundamentalist een kreetje en een zucht zal doen slaken bij het verlangen naar die tijd van weleer.
 

 Sinds 1981
 Categorie balie
 Aanbod standaard
 Bezetting matig/voldoende
 Prijs/kwaliteit normaal
 Aantal kassa's 3
 Omzet (per bezoeker per dag) € 0,23
 Pinautomaat? nee (wel chippen)
 Smaakoordeel 6
 Zitjes ruim
 Afvalverwerking 4 afvalcontainers
 Dichtsbijzijnde toiletten Spookslot

 


DRANK

 
Koffie klein/groot € 1,30/2,25
Thee klein/groot € 1,30/1,85
Warme chocolade-
0 melk klein/groot
0

€ 1,45/2,60

Cappucino kl/gr € 1,50/2,70
Diverse frisdrank petfl. € 2,10
Blikjes Fristi/Chocom./
0 Appelsntje/Goudapp.

0

€ 1,60

Blikje Dommelsch bier € 1,70
   

HOT DOGS

 
Classic € 2,30
Giant Chicago € 2,95
Giant New Yorker € 3,20
   

ETENSWAREN

 
Suikerwafel met slagroom € 2,40
Saucijzenbroodje € 1,75
Frikadelbroodje € 2,20
Chips naturel/papr. 70gr € 1,25
   


 
  
  
 
   

Sfeerbeoordeling:  

Assortimentbeoordeling:  

   

 
 
het totaal aantal op dit horecapunt
uitgebrachte stemmen is inmiddels:
 

 

 

Foto: Friso Geerlings, © 2002 Het Wonderlijke WC Web Foto: Friso Geerlings, © 2002 Het Wonderlijke WC Web Foto: Friso Geerlings, © 2002 Het Wonderlijke WC Web
Van deze thematisering krijgen we een enorm zeevarend gevoel.
Van dit dan weer wat minder, maar goed.
Deze extreem nostaligische hotdogautomaat heeft vast worsten van onze mutsen- fabrikant.
 
Foto: Friso Geerlings, © 2002 Het Wonderlijke WC Web
Deze gare ijsvormige bloembak met brood en vliegenmepper is vast de reden voor de drukte hier.

 
Foto: Friso Geerlings, © 2002 Het Wonderlijke WC Web
 
 

Het Seylend Fregat: te vinden recht tegenover de Piraat. De gehele dag ongeveer even druk. Geopend tijdens de Winter-Efteling. Intensiteit: zeer matig.
 

In den Hoorn des Overvloeds  © 2002-2004 Het Wonderlijke WC Web