Attracties - Holle Bolle Gijs - Boekanier Gijs
 
 

Aan de hoofdroute van het Sprookjesbos, net voorbij het huisje van de grootmoeder van Roodkapje, vinden we een heel aparte Holle Bolle Gijs: Boekanier Gijs. Vanaf 1973 staat hij hier om de rommel van het —vanaf eind jaren zeventig al weer gesloten— horecapunt In de Noordpool aan flarden te schieten. De boekanier ziet er helemaal niet uit als een Holle Bolle Gijs. Hij heeft geen opengesperde mond en geen dik, gezellig uiterlijk. Hij hangt niet lam over een poortje of op een luie stoel. Het is een echte, stramme zeeroverskapitein met een sierlijke hoed, een lange witte baard, een rood galauniform met prachtige gouden epoletten op de schouders, een sabel en een houten poot. De kapitein is ook, alleen de vreemde Station Gijs uitgezonderd, de enige Gijs die zelf geen papier eet, maar het nodig heeft als munitie voor zijn kanon.


In het park sinds:
1973

Locatie:

Marerijk, Sprookjesbos, tussen Roodkapje en de Rode Schoentjes

Horecapunt:

(Voorheen)
In de Noordpool


Ontwerp:

Anton Pieck

Stem:

Peter Reijnders

Vanuit zijn beschuttende wachthuisje roept de kapitein kordaat: “Papier daarrr!”, wijzend naar het kanon, dat na inworp een luide knal geeft. Via een ondergrondse pijp komt de rommel in een opvang achter de muur terecht. Wie de stem van deze Gijs heeft ingesproken is helaas onbekend, maar passen bij het formele uiterlijk van de boekanier doet deze perfect.

Aangezien deze Gijs zo verschilt van zijn familieleden, en hij net als veel sprookjes zijn eigen pleintje heeft, is het voor sommige bezoekers en zelfs de Efteling niet altijd duidelijk met wie of wat ze hier te maken hebben. Sommige Efteling-publicaties noemen Boekanier Gijs nogal Disneyesk “Piraat Gijs” of “De Zeeroverskapitein”. Vaak lezen we de naam Kapitein Gijs. Helaas heeft Anton Pieck niet voorzien in een rijmpje waaruit we wat meer kunnen opmaken over deze figuur. Regelmatig wordt er door bezoekers gedacht dat hier het verhaal van de Baron van Münchhausen (die volgens het boek van Rudolf Erich Raspe op een kanonskogel vloog) wordt uitgebeeld. Alhoewel Boekanier Gijs enige gelijkenis vertoont met de fantastische baron (vooral door de kleding en associatie met het kanon), is het vrijwel zeker dat Pieck niet de beroemde Duitser voor ogen had.
 
Papierrr daarrr — Bwahm! Boekanier Gijs heeft ook carrière gemaakt in de strip, en wel in Suske en Wiske en de Efteling Elfjes (1978) Midden jaren zeventig, een foto uit een souvenirfotoboekje. Let op de subtiele schilderverschillen met nu
Het bord op In de Noordpool, het horecapunt dat de Boekanier ooit voor zijn rekening nam Gijs' trouwe kanon.
Van kunststof, dat wel
In 1972 toonde het souvenirfotoboekje het schilderen van het kanon, én (klein) een alternatieve Boekanier Gijs

Boekanier Gijs is de laatste Holle Bolle Gijs die geplaatst werd naar een origineel ontwerp van Anton Pieck. Tussen 1967 en 1973 had het park er zeven Holle Bolle Gijzen bij gekregen; de familie Gijs was op sterkte om de Efteling van toen keurig netjes te houden. Volgens de bijschriften bij de originele ontwerpen, wilde Pieck dat de ogen van Boekanier Gijs heen en weer zouden bewegen, zoals we dat bijvoorbeeld ook zien bij de tempelwachters van de Indische Waterlelies. Daarmee zou hij de enige oorspronkelijke Gijs zijn geworden met een element van beweging. Op zich had dit best uitgevoerd kunnen worden, aangezien deze Gijs plechtstatig onbereikbaar staat te zijn achter een hekje. Overigens behoedt deze afscheiding de zeeman niet voor vandalisme; zijn uitgestrekte vinger, waarmee hij net als de kabouters van Geeuwende Gijs en Speeltuin Gijs naar het zuiggat wijst, is al meerdere malen afgebroken. Een tweede Pieck-schets voor de Boekanier toont de zeeman in een wat andere houding dan uiteindelijk uitgevoerd zou worden; op deze schets staat hij met zijn rechterarm saluerend aan zijn steek, en zijn linkerhand op het gevest van zijn sabel.

Het bord op het horecapunt In de Noordpool toont een groot zeilschip dat zich dapper tussen de ijsbergen van de Noordelijke IJszee weet te manouvreren. Het is een aangename gedachte te veronderstellen dat dit het kapersschip is van de boekanier. In “De Efteling-elfjes”, nummer 168 in de Belgische stripreeks Suske en Wiske, speelt Boekanier Gijs een kleine rol. Op de stroken 167 en 168 van deze in 1978 voor het eerst uitgegeven strip helpt hij het tweetal om een belager af te schudden, door zijn kanon te laten vuren.