Piraat

Sfeer:   Assortiment:   WWCW-team:

 

 
  
Aanzicht op De Piraat -|- Foto: Friso Geerlings, © 2002 Het Wonderlijke WC Web  

2009 was een heftig seizoen voor horecapunten die voor altijd tot de vaste inventaris van de Efteling leken te behoren. Zonder al te veel commotie onder Efteling-liefhebbers werd de vijfentwintig jaar oude Likkebaerd in het Ruigrijk gesloopt om plaats te maken voor een enorm nieuwbouwcomplex. Een eindje verderop, tussen de eiken aan het Piraña-plein in het Anderrijk, voltrok zich echter een kleinere, maar daardoor niet minder dramatische verandering. De Piraat, even oud maar zo veel mooier, vertrok uit het park, om nooit meer terug te keren aan de lommerrijke oevers van wat eens, in betere tijden, de Kanovijver was. En zo liet een enkeling een traan om iets kleins. Niet om de suikerspinnen of popcorn, de cola-automaat of curieuze interieurdecoraties; wel om wederom een stukje karakteristiek en stijlvast Efteling-ontwerp dat het veld moest ruimen. Nooit weer zouden de twee gouden piekjes op het dak een fonkeling tonen door een tussen de bladeren door opgevangen zonnestraal. Nooit weer zou een merel hoppend popcorn pikken in het rulle zomerzand achter het gebouwtje. Nee, nooit weer zou het glazend gelakte beige, Pieck-rood en –blauw hier een goedkeurend knikje ontvangen van nostalgisch ingestelde liefhebbers en dromers. Het was over en uit, gedaan met de rovende schavuit.

De sloop van de Piraat staat symbool voor een zich al langer voltrekkende verandering van formaat. Een breuk met het verleden, waarbij de bekende, gewaardeerde en traditionele Efteling-stijl steeds verder teruggedreven wordt tot binnen de grenzen van het Marerijk. Waar vroeger de Pieckse krul en lijnvoering, de Eftelingse ornamentiek en geveltypografie, het kleurenpalet van dag één, tot in alle uithoeken van het park teruggevonden kon worden —als een subtiele maar zekere bevestiging van in welk park men ook weer was— lijkt het nieuwe devies in variatie te liggen. Het is een keuze, uiteraard. Maar toch, het maakt de Efteling als geheel wat minder Efteling; wat minder een eenheid; een bosrijk stukje Nederland waar stijl en vorm van her en der tussen de bomen geplaatste bouwsels volledig in harmonie waren. Maar het is een keuze, dat is waar.

Op de plek van de Piraat is een klein theater in aanbouw. Hieronder kunt u lezen hoe wij van het WWCW het horecapuntje in 2004 nog zagen staan.

e zeevaart is een thema dat, misschien zonder dat velen dat direct beseffen, een belangrijk deel uitmaakt van de wereld van de Efteling. Niet alleen klieft de driemaster "De Halve Maen" dagelijks door de lucht als grootste aller schipschommels en dansen de bootjes van de Polka Marina een wilde rondedans rond hun spil - de grijze walvis - nee, ook elders in het park vinden we de nodige verwijzingen. In het Sprookjesbos schiet Boekanier Gijs zijn kogels in de rondte en Matroos Gijs houdt het Witte-Walvisplein vrij van zwerfvuil. Zelfs het nieuwe Efteling-theater heeft een zijgevel waar menig zeeman tevreden naar zal kijken. Ook de horeca van het park ontkomt niet aan deze nautische invloeden. Zeker in het gebied tussen de Pirana, de Kanovijver en het Spookslot is een keur aan scheepvaartkundige winkeltjes te vinden: het Seylend Fregat, De Witte Walvis en natuurlijk het onderwerp van deze tekst zelve: de Piraat.

"Bij Neptunus!" hoorden wij zopas nog een befaamde en onverschrokken kapitein geëxalteerd uitkrijten bij het zien van zoveel zeevaartgerelateerde uitspanningen in het park. Maar deze euforische vreugde was slechts van korte duur. Al snel verloor de zeebonk zich in een welhaast onzeewaardig gejeremieer van de eerste orde. De reden? Het assortiment in "de Piraat". Want wat treffen wij daar aan? In die winkel met de stoerste der stoere namen? Geen balkenbrij of reusel. Geen scheepsbeschuit of bloedworst. Nee, zelfs geen gepekeld vlees met gedroogde vijgen en dadels om de gruwelen van maandenlange scheurbuik te voorkomen wordt hier verkocht aan luie landrotten. Geen nautische producten, geen scheepvaartkundige culinaire curiositeiten. Geen exotische kombuiscreaties of dekzwabberige gastronomie. Hoe raar het ook klinkt, maar de Piraat verkoopt slechts zoetigheid. Warmgesponnen suikerwerk op een stokje en gepofte en gesuikerde mais, afkomstig uit de nieuwe wereld. Hoe contrasterend met de naam van dit etablissement!

De Piraat ligt een beetje verscholen in een hoek van het grote aaneengesloten pleinencomplex dat loopt van de achtergevel van het Spookslot tot aan de monolitische beelden voor de Piraña. Onder overhangende eiken vinden we hier een klein, voornamelijk uit hout opgetrokken winkeltje. De Piraat is zeer zeker Piecks van uiterlijk. Een mooie combinatie van Pieckblauw, Pieckbeige en Pieckrood siert het kleine bouwseltje. Op het dak - voorzien van vlakke overlappende pannetjes - zien we de mooie gouden ornamenten die we ook tegenkomen op de grote overbuur "Het Seylend Fregat". Aan de voorkant van de Piraat prijkt boven een luifel in de daklijst de naam: "Piraat". Eigenlijk dus zonder het lidwoord. Maar wij vinden dat dat er best bij gedacht mag worden. De Eftelingse dwangneurose tot het weglaten van lidwoorden laten wij als een zoete bries aan ons voorbij gaan. Net onder de naam (in het bekende oude Efteling-lettertype gezet) vinden we, op de rand van de luifel, een erg mooie kruldecoratie.

De inrichting van de Piraat is minder fraai en contrasteert nogal met het exterieur. Een enkele stormlantaarn doet ons wel een beetje aan de woeste baren en plunderende zeevaarders denken, maar deze associatie blijft slechts kort. Aan het plafond van de piraat treffen we planken beschilderd met bladeren. Waar dit op slaat is ons geheel onduidelijk. Wat heeft een piraat nu met een loofbos te maken? We kunnen slechts een zwakke relatie verzinnen die loopt via de oude Sprookjesshow in het zwembadtheater. Alhier trof men een schip aan naast weelderige bladdecoraties boven het toneel. Zouden deze bladdecoratieplanken in de Piraat wellicht een theaterhistorie met zich mee dragen?

Naast de reeds genoemde suikerspinnen en popcorn verkoopt men in het kleine winkeltje nog meer zoete waren, waaronder snoepspek, slushpuppies en ijs. Op zich wel een aardig assortiment voor de suikerverslaafden, maar - en wij doen ons beklag met liefde nog maar eens een keer over - volslagen idioot in combinatie met de naam die men hier voert. Nu is dit echter helaas niet de enige wanstaltige combinatie die wij hier aantreffen. Want wat weet ons, zoals al zo vaak gebeurd is bij het beoordelen van de Eftelingse horeca, weer direct te ontstemmen? Juist, trouwe lezer, u heeft het al door: de Mars-vlaggetjes! Het WWCW-team gruwt van deze plastic uithangels met hun grenzeloze commerciële banaliteit. De vlaggetjes zullen wellicht verplicht zijn in het economisch fraaie contract dat de Efteling heeft met Mars/M&M's, maar daar hebben wij als hoeders der nostalgie en algemene estische normen en waarden gelukkig geen boodschap aan.

De piraat toont aan dat ultieme schattigheid van buiten op zich niet voldoende is voor een hoge notering. Enige logica in het geheel van een horecapunt is zeer wenselijk en deze is bij de Piraat nogal zoek. Toch kunnen wij het, zeker gezien de prachtige pieckkleuren en mooie ornamentjes aan de buitenzijde, niet over ons hart verkrijgen de Piraat met een echt slechte score heen te laten gaan. Daarom twee en een halve ster. Vooruit dan maar...
 

 Periode 1984-2008
 Categorie balie
 Aanbod zeer beperkt
 Bezetting voldoende
 Prijs/kwaliteit duur
 Aantal kassa's 1
 Omzet (per bezoeker per dag) € 0,12
 Pinautomaat? nee
 Smaakoordeel 5
 Zitjes zeer matig
 Afvalverwerking 1 container + Inca Gijs op 18 meter
 Dichtsbijzijnde toiletten Spookslot

 


DRANK

 
Diverse blikjes frisdrank € 1,50
Blikje Chocomel/Fristi € 1,60
Blikje Dommelsch bier € 1,70
   

SNOEP

 
Suikerspin € 1,60
Supersuikerspin € 2,65
Zakje popcorn € 1,50
Zuurstokken, nougat,
lollies en spekken va.
€ 0,90
   


 
 
 
 
   

Sfeerbeoordeling:  

Assortimentbeoordeling:  

   

 
 
het totaal aantal op dit horecapunt
uitgebrachte stemmen is inmiddels:
 

 

 

Foto: Friso Geerlings, © 2002 Het Wonderlijke WC Web Foto: Friso Geerlings, © 2002 Het Wonderlijke WC Web Foto: Friso Geerlings, © 2002 Het Wonderlijke WC Web
De Piraat in a nutshell: vage bladeren, zoetigheid en een enkel stukje thematisering binnen.
Altijd die Coca-Cola. Het zou verboden moeten worden. Spekjes... oh, en toch nog een leuk lampje.
Grmbl %$)#@
 

 
Foto: Friso Geerlings, © 2002 Het Wonderlijke WC Web
 
 

Piraat: was te vinden recht tegenover het Seylend Fregat. Gedurende de hele dag ongeveer even druk. Geopend tijdens de Winter-Efteling. Intensiteit: matig.
 

In den Hoorn des Overvloeds  © 2002-2009 Het Wonderlijke WC Web