Ton van de Ven en de Wonderbaarlijke Geschiedenis van de Efteling - 1

 

 

- pagina 1 van 18 -
Ga direct naar:
      1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11       
12  13  14  15  16  17  18

 

 

 


Een opmerking vooraf: het Wonderlijke WC Web wil hierbij benadrukken dat dit verhaal gezien moet worden als fictie. Hoewel de schrijver zijn uiterste best heeft gedaan om de karakters (en dan met name Ton van de Ven) zo veel mogelijk  te baseren op de informatie uit de vele bestaande interviews en officiŽle publicaties, heeft het WWCW natuurlijk lang geen volledig beeld van veel Eftelingpersoonlijkheden. Het is absoluut niet onze bedoeling om wie dan ook tegen het hoofd te stoten met deze publicatie. Wel zien we dit verhaal zelf als een eerbetoon aan de man die met zijn grenzeloze fantasie, oog voor detail en inzet,  al vele jaren werkzaam is voor het park waar wij, voor een heel belangrijk deel door de aanwezigheid van zijn creaties en invloed,  zo veel van houden.
 


Raponsje -|- Tekening: Ton van de Ven - De Eftelingnton Pieck was een man van vaste tijden.
Hij nam sinds jaar en dag ís morgens om negen uur plaats achter zijn tekentafel en kwam daar niet voor vijf uur in de middag achter vandaan, met uitzondering van een uurtje voor de lunch en een kleine wandeling. Zijn woensdagen benutte hij om een bezoek te brengen aan de Efteling, dat genoemd is naar de gelijknamige kabouter die het hele zaakje aan het rollen bracht. De Efteling beschouwde hij als een van de grootste avonturen van zijn leven. Ikzelf mis zijn punctualiteit en netheid een beetje. Mijn werkhol is een ordelijke chaos, aan alle kanten behangen met werken die ik heb gemaakt voor het park waarvoor ik al vele jaren met heel veel liefde en plezier werkzaam ben. Het werk dat ik voor de Efteling lever lijkt veel op het werk van Pieck. Meer dan eens is in publicaties mijn werk dan ook verward met dat van Pieck. De uitgelichte stenen, de barsten in de muren, de romantische sfeer van een tijd die nooit heeft bestaan, ze zijn allemaal aanwezig in mijn werken. Toch druk ik me altijd graag iets exotischer uit dan Pieck dat deed. De sfeer die overheerst in mijn werk is vaak iets vrolijker en minder kleurloos dan wanneer hij het getekend zou hebben. Daarnaast had Pieck een geheel eigen lijnvoering die in de hele wereld wordt herkend. Maar ik ben nou eenmaal Pieck niet. Ik zeg het graag als volgt: Hij was een romantisch illustrator, ik ben een illustrator die romantisch illustreert. Ik probeer in het werk dat ik voor de Efteling lever de sfeer te pakken die Anton Pieck weergaf, maar ik ben en blijf een ontwerper. Hoe mooi mijn tekeningen ook zijn, ze zijn gemaakt zodat de Efteling er wat mee kan. Ik druk dit graag uit door te zeggen dat ik me beweeg in een korset, het korset van het Anton-Pieckdenken. Het is niet zo dat dit korset me knelt, het zit eerder als een tweede huid om me heen, maar toch is het niet helemaal de manier waarop ik me zelf artistiek uit zou drukken. Ik ga gewoon vreemd in een wereld waarin het lekker is om vreemd te gaan.

Efteling is al jaren een goede vriend van me. De kleine kabouter was op een dag aan komen zetten bij Anton en zijn vrouw. Hij had zitten smeken net zolang tot ze hem wilden helpen. Een groot aantal sprookjesfiguren, waaronder Roodkapje, Langnek, de zeven geitjes en Holle Bolle Gijs hadden geen huisvesting meer en waren een hopeloze strijd aan het voeren tegen de modernisering van de wereld. Na veel sleuren en zeulen vond Anton eindelijk een onderkomen, hier in Kaatsheuvel. Voor een groot deel hadden ze te danken aan Maartje, het dochtertje van de burgermeester, dat ze zich op deze plaats mochten vestigen. Zij was dikke maatjes met Efteling geworden en dat had er uiteindelijk voor gezorgd dat haar vader wel over te halen was om een flink stuk bos te schenken aan het goede doel.
 


Verder


De achtergrondmuziek bij deze pagina is een fragment uit  "Homecoming", afkomstig van de door John Williams gecomponeerde soundtrack voor "Born on the 4th of July". De muziek is ook gebruikt op de videoband "Dromen met je Ogen Open - Zo werd Droomvlucht gemaakt". Onder Eftelingliefhebbers staat het ook wel bekend als "Ton's Theme". Het bestand is bijna 400 kilobytes, dus het kan even duren voor het gedownload is en begint te spelen.
 
 

Tekst: Jorn van de Wetering. Tekeningen: Ton van de Ven. Foto's en Scans: Friso Geerlings en Bram Elstak