Een Winters Weerzien - Algemene Informatie

  

 
 


Algemene Winter Efteling-Informatie

De Winter-Efteling is een project in ontwikkeling. Na een drietal proefopenstellingen (1999-2000, 2000-2001 en 2001-2002) werd de koude variant van de al vijf decennia draaiende zomeropenstelling van het park definitief op de parkagenda gezet. Het aantal openingsdagen werd wat verruimd en wederom werden de specifieke Winter-Efteling-ingrediënten verbeterd en aangepast aan de ervaringen die in de voorgaande jaren waren opgedaan. Op deze pagina is de ontwikkeling van de Winter-Efteling tijdens de afgelopen winteropenstellingen te volgen. Openingsdagen, bezoekerscijfers, maar ook specifieke zaken per Winter-Efteling die interessant zijn om te vermelden, geven hier samen een overzicht in vogelvlucht van de winterse openstellingen van het sprookjespark.
 

IJspret op de Pardoes Promenade -|- Foto: Friso Geerlings, WE4 © Het WWCW 2003

1e Winter Efteling    
     

december 1999

 

januari 2000


 
M D W D V Z Z
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31*    
             

* open tot 16:00
 
M D W D V Z Z
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Openingstijden: 11:00 - 20:00   Totaal aantal openingsdagen tijdens deze Winter-Efteling: 21
 
   
afzien Aantal dagen wachten op WE1 vanaf seizoen 1999: 41
Aantal dagen wachten op seizoen 2000 vanaf WE1: 102
   
prijzen Entree: fl. 30,-  (€ 13,61)
Abonnement:fl. 65,-  (€ 29,50)
Schaatsenverhuur: fl. 5,-  (€ 2,25)
   
feiten Sfeerverlichting: 16 km
Kosten winterklaar maken: 4 miljoen gulden (1,8 miljoen euro)
Bezoekers totaal: 188.383
Bezoekers gemiddeld per dag: 9.000
   
punten In het gehele park speelt (permanent) een speciale wintersoundtrack.
Extra attracties: IJspretpaleis en Kinder Winter Wonderland.
Extra verlichting op veel plaatsen in het park, speciaal voor de winter.
Relatief weinig winterse decoraties
Entertainment bestaat uit kleine acts buiten en twee binnenvoorstellingen
   

Terwijl eind 1999 de mensheid zich wereldwijd opmaakte voor millenniumvieringen en de aankomende strijd met de gevreesde millenniumbug, gebeurde er in het kleine plaatsje Kaatsheuvel in ’t hart van Brabant iets waar vele sprookjesfanaten en andere zonderlinge figuren al jarenlang om hadden gevraagd; het lokale sprookjespark, dat de lezer van deze site vast wel kent als De Efteling, zou na maanden van voorbereiding dan toch eindelijk eens écht de poorten openen in de tijd van ijs en kou tussen de twee zomerseizoenen van 1999 en 2000.

Jawel, lieve lezer, nadat het park jaren achtereen flink had geïnvesteerd in een arsenaal aan overdekte, dan wel verwarmde attracties, én vervolgens ook de stoute moed en organisatorische kracht — immers, de winter is traditioneel voor het park de tijd van het jaar waarin onderhoud en bouwactiviteiten plaatsvinden — kon opbrengen om een stap verder te gaan dan de andere grote toeristische trekpleisters in de omgeving durfden te zetten, opende om 10.30 uur op zaterdag 11 december 1999 de Efteling "voor het eerst” in haar toen 47-jarig bestaan in de winter de poorten. “Voor het eerst” staat hier tussen aanhalingstekens, omdat in de vroege parkgeschiedenis (1955) de Efteling al eens de poorten enige winterse dagen opende om buurtbewoners uit de Langstraat te laten schaatsen op de bevroren siervijver, en ook omdat van tijd tot tijd er wel eens een winters arrangementje in elkaar werd gezet in bijvoorbeeld het Carrouselpaleis. Maar enfin, 1999 was wél de eerste échte Winter-Efteling.

Opmerkelijk was, dat er amper reclame werd gemaakt voor dit bijzondere experiment. Slechts een enkele advertentie in de kranten moest de koufanaten onder ons warm maken voor een bezoekje aan het park in de periode waarin men traditioneel liever thuis bij het haardvuur of de CV een goed boek (bijvoorbeeld 'The Lord of the Rings') leest. Het aantal bezoekers heeft er uiteindelijk echter niet echt onder geleden. Voor de eerste nieuwsgierigen en freaks lag op de eerste openingsdag drie meter krentenbrood klaar, met daarbij een ruime hoeveelheid warme chocolademelk. De vroegste gasten, waaronder natuurlijk ook veel abonnementhouders die speciaal voor de winteropenstelling een nieuw pasje moesten aanschaffen, konden hiervan genieten nadat directeur Ronald van der Zijl samen met Pardoes officieel de Winter-Efteling (zoals het project al vanaf het begin wordt genoemd) geopend hadden verklaard. Een historisch moment.

Het Pieck/Reijnders/Van der Heijden-monument -|- Foto: Friso Geerlings, WE3 © Het WWCW 2003Bij zo’n eerste wintereditie is het natuurlijk vooral afwachten en -tasten hoe het publiek zal reageren; er werd op alle fronten flink geëxperimenteerd met het concept. Er was voorzien in extra vermaeck in de vorm van attracties, winterse decoraties, en vooral veel entertainment. De horeca deed mee met specifieke oer-Hollandse wintergerechten als stamppot, rookworst en erwtensoep. Opvallend was ook de parkmuziek, die uit speciaal aangelegde groene paddenstoelen-luidsprekers kwam die in de bossages langs de paden verstopt waren. Later zou blijken dat deze toevoeging permanent was. Zo werd het speakersysteem onder andere gebruikt om vanaf het zomerseizoen van 2000 de inmiddels zeer bekende melodie te spelen op de gloednieuwe Pardoes Promenade. Elders in het park klinkt sindsdien ook regelmatig sfeermakende muzak.

Om de winterpremière zo bijzonder mogelijk en dus aantrekkelijk voor een bezoek — ook bij koud en guur weer — te maken, werd er besloten om het park een heel ander soort sfeer te geven. Een sfeer die radicaal anders zou zijn dan men gewend was van de zomer, maar toch zeker zo goed zou passen bij het Pieck-karakter en de sprookjesbasis van het park. Dit gebeurde door middel van bijzondere aankleding van de bekende Efteling-figuren, knisperende kampvuren op enkele grotere pleinen, duizenden lampjes en spots (die de attracties extra bijzonder uitlichtten) en niet te vergeten natuurlijk, het IJspretpaleis en het Kinder Winter Wonderland, twee attracties die speciaal voor de winter het aanbod moesten aanvullen.

Dat was overigens ook hard nodig, want van enkele attracties mocht of kon tijdens de winter geen gebruik worden gemaakt. Er werd zelfs een heel parkdeel afgesloten. Als verrassing, en in afwijking op de aankondigingen, werd echter de Bob, toch zo’n beetje dé winterattractie bij uitstek, toch geopend op een aantal dagen van de Winter-Efteling, waardoor er tenminste één wat heftigere buitenattractie gedaan kon worden. Een bijzonder onderdeel van de Winter-Efteling ten opzichte van de zomervariant was het straatentertainment, dat massaal werd ingezet door het hele park. Naast dit entertainment in de open lucht waren er tijdens de eerste Winter-Efteling ook twee binnenvoorstellingen in het park te zien, maar een beetje tegen de logische verwachtingen in was daaronder niet de inmiddels bekroonde Sprookjesshow in het “zwembadtheater”. Het nieuwe Efteling-theater in het Uitrijk heeft er bij de vierde editie van de winteropenstelling voor gezorgd dat de gasten die dit inmiddels meer dan ingeburgerde onderdeel van een dagje Efteling niet kunnen missen, ook niet meer hóeven te missen.

Het eerste weekeinde van de openstelling verliep niet erg rooskleurig; door het slechte weer bleven veel mensen thuis, waardoor het park een nogal verlaten indruk maakte. Storm en regen zijn natuurlijk ook niet echt de ultieme lokker om het park te bezoeken. Er moesten zelfs wegen in het park worden afgesloten door de dreiging van vallende sterren (nee nee… niet de echte, slechts houten creaties die als decoratie in de bomen waren gehangen, maar daar door de wind even snel weer uit vielen). De directie kreeg bij wijze van spreken al knikkende knieën. Niet van de kou, nee, meer over het antwoord op de vraag of het nu eigenlijk wel zo’n goed idee was, die winteropenstelling. Het park had bekend gemaakt dat er in ieder geval drie winteropenstellingen zouden komen als proef. Mochten deze slagen, dan zou de Winter-Efteling een permanent item op de parkkalender worden. Het geheel viel of stond daarom ook bij een succesvolle proef.
 
Spookslot in de sneeuw -|- Foto: Friso Geerlings, WE4 © Het WWCW 2003
 
Na het wel erg rustige eerste weekend kwam er een tweede weekend, ook wel bekend als het ‘Laafweekend’. Alle adoptieouders van een Laaf-Products-Laaf konden met korting een bezoek brengen aan de Efteling. Er werden speurtochten gehouden door het Lavenlaar en in de Waterorgelfoyer was een kleine Laaf Products-tentoonstelling. De Laven (natuurlijk in combinatie met de kortingen) deden hun werk, en het tweede weekeinde was een stuk drukker dan het eerste. Toen het op de zondag ook nog eens voor het eerst tijdens de Winter Efteling begon te sneeuwen, was de wintersfeer compleet. Een week later begon de kerstvakantie, de periode van de winter waarbij het er echt om zou gaan spannen of de Winter-Efteling een levensvatbaar concept was.

Twee weken later kon men dat succes met zekerheid vaststellen. Bezoekers waren zeer te spreken over de zo oer-Hollands gezellige wintersfeer, waar vooral de sfeerverlichting ’s avonds een steentje (zeg maar gerust rotsblok) aan bij droeg; nog nooit in haar geschiedenis was het park zo mooi en volledig uitgelicht. De tent met de kunstijsbaan op de Picknickweide bleek de topper te zijn van de extra winterattracties. De decoraties in het park die het gebrek aan bloemen en groene struiken en bomen moesten compenseren, werden vaak echter weer wat minder gevonden. Ook het overvloedige entertainment was niet allemaal van een even hoog niveau.

Niet onaardig voor de horecaomzet was de opvallend grote vraag naar eten en drinken. Dit was duidelijk heel anders dan in de zomer. Hoe groot die run op de horeca wel niet was tijdens de Winter-Efteling bleek vooral tijdens de kerstdagen, toen er zelfs kantoorpersoneel ingezet moest worden om de grote vraag naar versnaperingen en winterse kost op te kunnen vangen. Het park sloot op 9 januari 2000 een prachtige eerste Winter-Efteling af met meer dan 188.000 bezoekers.


2e Winter Efteling    
     

december

 

januari


 
M D W D V Z Z
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  31* 

* open tot 18:00
 
M D W D V Z Z
 1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Openingstijden: 11:00 - 20:00   Totaal aantal openingsdagen tijdens deze Winter Efteling: 20
 
   
afzien Aantal dagen wachten op WE2 vanaf seizoen 2000: 41
Aantal dagen wachten op seizoen 2001 vanaf WE2: 95
   
prijzen Entree: fl. 32,50 (€ 14,75)
Abonnement:fl. 70,- (€ 31,76)
Schaatsenverhuur: fl. 7,50 (€ 3,40)
   
feiten Sfeerverlichting: 16 km
Bezoekers totaal: 263.000
Bezoekers gemiddeld per dag: 13.000
   
punten Meer verlichting, uitvoerigere decoraties (vooral in winkels en sprookjesbos)
Meer
entertainment en kampvuren
Laafse Winterspelen
IJsvissen in de siervijver
Gebied tussen Kinderspoor en Meermin toegankelijk
Stoomtrein geopend
Kinder Winter Wonderland en IJspretpaleis vernieuwd
Beijerse markt
Themarestaurants in Carrouselpaleis
Sneeuwpop verplaatst en nu met z'n tweeën
   

Proef nummer één was zeker geslaagd te noemen, maar voor verbetering is altijd plaats en daar werd tijdens de tweede editie van de Winter-Efeling dan ook veel aandacht aan besteed. Zo werd er meer aandacht geschonken aan de alom aanwezige decoratie, die nu ook een beetje een herkenbare grote lijn leek te hebben die thematisch samen te vatten valt als “buiten koud, binnen warm”. Dat wil zeggen dat er buiten vooral koude kleuren als blauw en wit, en binnen vooral warme kleuren als geel, rood en bruin centraal stonden. Met ‘binnen’ worden overigens niet alleen attracties en horeca bedoeld, maar ook de winkeltjes. Om het ook buiten toch nog behaaglijk te houden werden er meer kampvuren in het park geplaatst, ieder op een plein met horeca in de buurt, en eigen entertainment ter plaatse. Dat entertainment werd overigens van alle Winter-Efteling-onderdelen misschien wel het hardst aangepakt. Iedere act werd vanaf deze editie uitgevoerd in de open lucht (geen voorstellingen meer in een theaterruimte dus) en bovendien werden er nu hogere eisen gesteld aan de acteurs en actrices.

Menigeen zal zich hierdoor ook de tweede Winter-Efteling kunnen herinneren als één van de beste straatentertainmentseizoenen die de Efteling ooit heeft gekend. Denk maar eens aan de WinterWonders (die nu al te boek staan als het absolute hoogtepunt van Eftelings meedeingenot), het Hartverwarmend Entertainment (wat vooral op het Fata Morgana-plein zorgde voor een absoluut hoogtepunt), de WinterDwarrels en de Volendamse Gezelligheid.

Kampvuur op het Reizenrijk-plein -|- Foto: Friso Geerlings, WE4 © Het WWCW 2003Er werd ook flink gesleuteld aan het attractieaanbod, met bijvoorbeeld de komst van de sneeuwhelling in het vernieuwde Kinder Winter Wonderland en de toevoeging van de Beierse Markt. De tent van de ijsbaan werd vergroot om de horeca hier meer ruimte te bieden en het toegankelijke deel van het park als totaal werd ook iets vergroot, want het parkdeel vanaf het vernieuwde Kinderspoor tot aan het oude Efteling-Theater en horecapunt de Meermin werden toegevoegd aan de beschikbare paden en lanen tijdens de Winter-Efteling.

Al deze extra moeite die de Efteling zich had getroost om het park nog aantrekkelijker te maken mochten gelukkig baten, én hoe! Op tweede Kerstdag moest het park ’s middags de parkeerplaats zelfs sluiten, omdat deze compleet vol stond met de heilige koeien van de tienduizenden argeloze bezoekers, die allemaal op die dag blijkbaar niets beters te doen hadden dan in de betoverende winterwereld rond te hangen. We kunnen ons er wel iets bij voorstellen overigens. Deze omgekeerde exodus zorgde uiteraard wel weer voor de nodige klachten, maar ook voor een welkome toestroom van vaderlandse pers die het groots gewaardeerde ijsfestijn weleens van dichtbij wilde meemaken.

Ondanks de soms enorme drukte en de daaruit voortvloeiende darmatische wachttijden bij horeca, toiletten, winkels en topattracties, beoordeelden de 263.000 bezoekers deze Winter-Efteling heel positief. Van de ijsvissen in de Siervijver tot de Laafse Winterspelen in de enclave van het ooit juist voor ijs en sneeuw weggevluchtte volkje, alles samen zorgden ze voor een hele lading aan sfeervolle momenten, die met stip en twinkel bijgeschreven konden worden in de kronieken van het park.


3e Winter Efteling    
     

december

 

januari


 
M D W D V Z Z
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31*            

* open tot 18:00
 
M D W D V Z Z
   1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
             

Openingstijden: 11:00 - 20:00   Totaal aantal openingsdagen tijdens deze Winter-Efteling: 21
 
   
afzien Aantal dagen wachten op WE3 vanaf seizoen 2001: 41
Aantal dagen wachten op seizoen 2002 vanaf WE3: 74
   
prijzen Entree: fl. 37,-  (€ 17,02)
Abonnement:fl. 85,-  (€ 38,57)
Schaatsenverhuur: fl. 7,50  (€ 3,40)
   
feiten Bezoekers totaal: 270.00
Bezoekers gemiddeld per dag:
13.000
   
punten Opvallend veel overeenkomsten met de vorige Winter-Efteling
A
ttracties en decoraties vrijwel gelijk
Meer kampvuren
Meer entertainment
   

Men neme de tweede wintereditie van het attractiepark in hartje Brabant, men plakt daar een weekend in openingstijden bij, organiseert de horeca beter en doet even wat leuks met de entertainmentkalender et voila: Winter-Efteling 3. Toch wist het park meer bezoekers te trekken dan voorheen, al was het maar een lichte stijging. Het entertainment was deze winter erg uitgebreid, maar niet speciaal zo veel beter dan tijdens WE2. Het aantal kampvuren was wel weer flink uitgebreid; er was geen plein in het park te betreden zonder het sfeervolle geknapper van vlammetjes te horen. Niet zozeer een bewuste toevoeging, maar wel leuk voor de liefhebbers was het feit dat nu ook voor het eerst de bouw van een grote attractie in de wintermaanden gevolgd kon worden. Aan de Pardoes Promenade werd namelijk druk gebouwd aan het skelet van het PandaDroom-complex.

Winterse avondschemering op het Herautenplein -|- Foto: Friso Geerlings, WE4 © Het WWCW 2003

Deze winter kenmerkt zich verder door veel publiciteit; het aantal advertenties in kranten en de hoeveelheid televisiemomenten was groter dan voorheen, zelfs groter dan in menig zomerseizoen. Een financiële monsteroperatie die de Efteling (en natuurlijk de rest van de Europese Monetaire Unie) bezig hield in de maand januari was de invoering van de Euro. Deze verliep nog wat stroef: menig automaat in het park, waaronder ook Ezeltje Strek-je, was nog niet voorbereid op de nieuwe munteenheid. Naast het balkende dier stond dan ook vrijwel permanent een medewerker om die lelijke euromuntjes in te wisselen voor ouderwetse en vertrouwde klinkende munt.

Dit was de laatste proefopenstelling in de aangekondigde reeks van drie. Door het grote succes van de drie winters werd in maart 2002 besloten dat de Winter-Efteling een jaarlijks terugkerend gebeuren zou worden.


4e Winter Efteling    
     

december

 

januari


 
M D W D V Z Z
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31*          

* open tot 18:00
 
M D W D V Z Z
     1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
             

Openingstijden: 11:00 - 20:00   Totaal aantal openingsdagen tijdens deze Winter-Efteling: 24
 
   
afzien Aantal dagen wachten op WE4 vanaf seizoen 2002: 41
Aantal dagen wachten op seizoen 2003 vanaf WE4: 72
   
prijzen Entree: € 19,-
Abonnement: 42,-
Schaatsenverhuur: € 3,50
   
feiten Sfeerverlichting: 10 km
Bezoekers totaal: 290.000
Bezoekers gemiddeld per dag: 12.000
   
punten Langlaufbaan ’t Hijgend Hert
Pardoes en het Kinder Winter Wonderfeest
Nieuwe, grote tenten voor Kinder Winter Wonderland en IJspretpaleis
Meermin geen bereikbaar gebied meer
Meer dennen en kunstsneeuw
Veel vernieuwing in entertainmentprogramma
Pagode defect
   

Een heuse wintershow in het nieuwe Efteling-theater die de gemoederen hoog deed oplopen en een nieuwe winterattractie gesitueerd op de Oude Tufferbaan behoorden tot de grote aanwinsten voor de vierde Winter-Efteling. Dit was de eerste winter die niet langer als proefeditie werd bestempeld en ook ditmaal slaagde het park weer erin een lichte stijging in de bezoekersaantallen te verwezenlijken, naar alle waarschijnlijkheid vooral door het extra weekend dat was toegevoegd aan de openingsperiode.

Een bijzondere winter is Winter-Efteling 4 door de verdere stroomlijning van het concept en de nieuwe toevoegingen wel te noemen, maar toch daalden de magie en verwondering deze keer een beetje, als we de gemiddelde mening van Efteling-liefhebbers mogen geloven althans. Een precieze reden was moeilijk te geven voor het enigszins teleurstellende sfeergevoel dat deze Winter-Efteling menigeen gaf. Misschien komt het doordat het park zien in wintersferen of bij een heldere sterrenhemel geen unicum meer is, maar een vast ritueel dat menig Efteling-bezoeker nu wel een beetje gewend is? Door deze gewenning kan Winter-Efteling 4 ook meer worden gezien als een evolutie op het eerst nogal revolutionaire evenement dat drie jaar lang werd gehouden.

Natuurlijk keerde er weer heel wat vaste Winter-Efteling-items terug, maar er waren ook veel nieuwe zaken die de winter toch weer bijzonder moesten maken in de reeks van openstellingen, en een extra reden moesten geven om de zomergasten ook de winterversie te laten bezoeken. De speciaal geschreven show in het Efteling-theater en de nieuwe langlaufbaan zijn daar voorbeelden van. Ook een totaal omgegooid entertainmentprogramma (waar ook de populairste zomeract, DEEEF, een uitgedund plaatsje in kreeg) en enkele veranderingen aan de vertrouwde winterattracties (nieuwe tenten voor het Kinder Winter Wonderland en het IJspretpaleis en een beter georganiseerde opzet van de Beierse Markt) horen daarbij.


Bevroren fontein op het Sit. Nicolaasplaets -|- Foto: Friso Geerlings, WE4 © Het WWCW 2003
 

5e Winter Efteling    
     

december 2003

 

januari 2004


 
M D W D V Z Z
 1 2 3 4 5 7
8 9 10 11 12* 13 14
15 16 17 18 19* 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31*        

* open tot 18:00
+ open tot 0:00
 
M D W D V Z Z
      1 2 3 4
5 6 7 8 9* 10 11
12 13 14 15 16* 17+ 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

Openingstijden: 11:00 - 20:00   Totaal aantal openingsdagen tijdens deze Winter-Efteling: 28
 
   
afzien Aantal dagen wachten op WE5 vanaf seizoen 2003: 40
Aantal dagen wachten op seizoen 2004 vanaf WE5: 74
   
prijzen Entree: € 21,-
Abonnement: 63,-
Schaatscenverhuur: 3,50
   
feiten Bezoekers totaal: 300.000
Bezoekers gemiddeld per dag: 11.000
   
punten Musical Doornroosje in Efteling-theater
Langlaufbaan verplaatst naar Kinderspoor
Nieuw Anton-Pieckplein kent mooiste decoratie en populairste entertainment
Meer verlichting en gedecoreerde lampen en lampions in park
Pinpingelpunt
Warme Winteravond (open tot 0:00)
Weinig entertainment en extra horeca
   

oor de bizarre prijsstijging die dit jaar werd doorgevoerd op het winterabonnement, besloten veel trouwe bezoekers dit maal niet tot de aanschaf van het onbeperkte-toegang-verschaffende-pasje over te gaan. Overigens was dat het financiele aspect daargelaten niet geheel zonder reden: veel bijzonders was er deze editie niet te melden. Her en der begon zelfs al aardig wat kritiek te klinken op het nu toch al redelijk uitgekauwde Winter-Efteling-concept. De aanpassingen en verbeteringen lijken met de jaren kleiner te worden. Wellicht dat het gedaalde aantal bezoekers per dag hiervan ook een teken aan de wand is.

Natuurlijk stond voor het eerst een grote familiemusical op de planken van het theater, maar dat leek helaas als gevolg te hebben dat het entertainment binnen de eigenlijke parkgrenzen tot een dieptepunt was gezonken. Er waren deze editie geen binnenacts; alleen buiten in de kou kon men op een enkel pleintje wat entertainment vinden. Het was dan ook niet verwonderlijk dat al snel de act op het nieuwe Anton-Pieckplein het meest werd bezocht, aangezien er gewoon niet veel beters te vinden was.

Het torentje van de Dioramahal tijdens We5 -|- Foto: Friso Geerlings © het WWCW 2004Het Anton-Pieckplein moest wel meer WE5-leed opvangen. Het ware Winter-Efteling-gevoel in de sfeer van Pieckse prenten kwam hier het beste uit de verf. Vele kleurrijke lampions die zo gemaakt konden zijn door wat negentiende eeuwse jongeren uit een nabijgelegen herberg sierden de lucht boven het plein. Prachtige en sfeervolle guirlandes en kransen decoreerden de gebouwtjes aan het plein, terwijl de daken schitterden onder een pak (kunst-)sneeuw. Daarbij kwamen nog het laaiende kampvuur, de drukbezochte horeca in de buurt (van oliebollenkraam tot het Witte Paard) en natuurlijk de plotselinge openstelling van het Efteling-museum. Kortom: het Anton-Pieckplein was werkelijk dé plaets om te seyn tijdens de winterse weken rond de kerst en de wisseling van het jaar.

Gelukkig waren er nog wel wat meer positieve punten te noemen, zoals de terugkeer van de entertainment-act ‘Hieronymus’ (onder de naam IJzige IJsbrandt), die eerder te zien was tijdens het Spookslot-jubileum in het jaar 2003, en natuurlijk de grote update van Fata Morgana. Voor de wat minder Pieck-puristische Efteling-fan was er het Pinpingelpunt bij de Gelaarsde Kat.

Het allesomvattende thema dat tijdens deze editie werd gehandhaafd was ‘licht’, en dus konden we hier en daar wat decoratieve elementen vinden in de vorm van lampen of lampions. Ten slotte bood deze Winter-Efteling ook plaats aan een wel heel speciaal evenement op de kalender: de ‘Warme Winteravond’; een soort Zomeravond, maar dan dus in in het koude januari. Helaas bleek de winterse nachtopenstelling niet echt bedoeld als sprookjesachtige, maanlichte nacht in de Hans-Christian-Andersenvrieskou, maar meer als (wederom) een levensliederenavond alwaar een Danny Christiaan in coltrui natuurlijk niet mocht ontbreken.
 

6e Winter Efteling    
     

december 2004

 

januari 2005


 
M D W D V Z Z
    1 2 3 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29  30  31*    
             

* open tot 18:00
+ open tot 23:00
 
M D W D V Z Z
          1 2
3 4 5 6 7 8+ 9
10 11 12 13 14 15+ 16
17 18 19 20 21 22+ 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Openingstijden: 11:00 - 20:00   Totaal aantal openingsdagen tijdens deze Winter-Efteling: 23
 
   
afzien Aantal dagen wachten op WE6 vanaf seizoen 2004: 41
Aantal dagen wachten op seizoen 2005 vanaf WE6: 61
   
prijzen Entree: € 23,-
Abonnement: 69,-
   
feiten Bezoekers totaal: "ruim" 300.000
Bezoekers gemiddeld per dag: ongeveer 13.100
   
punten Musical ‘De Kleine Zeemeermin’ in Efteling-theater
Opening ‘Het Meisje met de Zwavelstokjes’ in Sprookjesbos (eerste attractieopening tijdens een Winter-Efteling)
Kunststof sneeuwpop op Dwarrelplein in plaats van versie van stro
Veel vernieuwing in decoraties
Warme Winteravonden nu tot 23.00 uur
   

Nadat in de loop van het bestaan van de Winter-Efteling bij velen toch een beetje het “Been there, done that”-gevoel begon toe te slaan, bracht de openingsdag van de zesde Winter-Efteling de zo broodnodige afwisseling. Efteling-liefhebbers (en geïnformeerde reguliere bezoekers) maakten zich op voor een bijzondere dag, want voor het eerst opende er een nieuwe permanente attractie tijdens de winter. En wat voor een! Het wintersprookje ‘Het Meisje met de Zwavelstokjes’, van Hans Christian Andersen, was door juniorontwerper Michel den Dulk omgevormd tot een sfeervol tafereel in een klein Pieckeriaans stadje. Een combinatie van moderne projectietechniek en ambachtelijke decorbouw bracht deze dag, voor een ademloos publiek, de vertelling voor het eerst tot leven. Flakkerende kaarsjes in het Sprookjesbos leidden de weg naar wat al snel voor velen dé favoriet van het Sprookjesbos werd. Niet sinds Droomvlucht werd een nieuwe Efteling-creatie zo goed ontvangen door de kritische liefhebbers.

Kerstfeest bij Oermoeder Lot tijdens WE6 -|- Foto: Bram Elstak © het WWCW 2006Sinds 2004 presenteert de Efteling zichzelf tijdens het seizoen in de vorm van jaargetijden, in plaats van jaarthema’s. Op deze manier werd ook de winteropenstelling (in naam althans) onderdeel van het “normale” Efteling-jaar, en niet meer zozeer een apart evenement. Voor abonnementhouders was hier overigens weinig van te merken: een gecombineerd zomer- en winterabonnement is er ook deze Winter-Efteling nog steeds niet. Onderhoudswerkzaamheden werden al langer jaarrond uitgevoerd. Bij de start van deze Winter-Efteling was dan ook de voorgevel van Vogel Rok vernieuwd, werden er Laafse prullenmanddecoraties gespot en was het Sterrenplein, halverwege de Pardoes Promenade, voorzien van een windroos in de bestrating.

Opvallend deze Winter-Efteling was de ― over de hele linie gezien ― verbeterde kwaliteit van veel winterdecoraties. Opvallende extra’s waren de slee met bagage bij de Reus, een fraaier bord op station De Blauwe Reiger voor Langlaufbaan ‘t Hijgend Hert en de ijspegel aan Langneks neus. IJzige IJsbrand, de sneeuwwitte gastheer, stal bij het Spookslot voor de laatste maal de show. De late, ‘Warme’ (kuch) Winteravonden moesten het deze maal doen zonder bekende Nederlanders op de podia in het park. In het Efteling-theater werd de Studio 100-productie ‘De Kleine Zeemeermin’ opgevoerd. Hiervoor moesten uiteraard losse kaartjes aangeschaft worden, waardoor de musical eigenlijk volledig los stond van de rest van de Winter-Efteling.
 

7e Winter Efteling    
     

december 2005

 

januari 2006


 
M D W D V Z Z
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31*  
             

* open tot 18:00
+ open tot 22:00
f  verjaardag WWCW-founder Friso
 
M D W D V Z Z
            1
2 3 4 5f 6 7+ 8
9 10 11 12 13 14+ 15
16 17 18 19 20 21+ 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Openingstijden: 11:00 - 20:00   Totaal aantal openingsdagen tijdens deze Winter-Efteling: 23
 
   
afzien Aantal dagen wachten op WE7 vanaf seizoen 2005: 41
Aantal dagen wachten op seizoen 2006 vanaf WE7: 69
   
prijzen Entree: € 24,-
Abonnement: 72,-
   
feiten Sfeerverlichting: 20 kilometer
Bezoekers totaal: ?
   
punten Musical TiTa-Tovenaar in Efteling-theater
Ruigrijk open
Kinder Winter Wonderland verplaatst naar De Likkebaerd
Nieuwe Pardoes en Pardijn presenteren zich
Geen après-skimuziek meer in après-skihut
Peperkoekmannetjes Hans en Grietje
Afgedekte Gondoletta-bootjes in Siervijver in plaats van IJsvissen
Veel vernieuwing in entertainment
Warme Winteravonden ingekort: open tot 22.00 uur
   

Het toegankelijke parkoppervlak van de Winter-Efteling was aanzienlijk toegenomen bij de opening van de zevende editie. Het Ruigrijk, tijdens de voorgaande jaren steeds grotendeels verboden terrein, deed mee met de wintersferen, en de meeste attracties van dit voormalige areaal oost konden dan ook bezocht worden. Alleen de Python, de Pegasus en de Oude Tufferbaan beleven gesloten. Zelfs de fiere driemaster ‘De Halve Maen’ werd in januari aan het attractieaanbod toegevoegd, nadat deze in december nog voor onderhoud in de steigers had gestaan. Het Kinder Winter Wonderland kreeg voor deze editie een nieuwe plaats en opzet, in en achter restaurant De Likkebaerd. Op de voormalige locatie van deze tijdelijke winterattractie, de Zonneweide, werd intussen druk gebouwd aan de nieuwe attractie voor seizoen 2006: De Vliegende Hollander. Door de openstelling van het Ruigrijk was het mogelijk de bouw van de attractie ― weliswaar tussen de struiken door ― te volgen.

Geeuwende Gijs in winterstemming tijdens WE7 -|- Foto: Bram Elstak © het WWCW 2006
 
De zevende Winter-Efteling was op meer gebieden anders; zo was het entertainmentprogramma behoorlijk aangepast. De Winter Wonders, een kwartet dat vereftelingste kerstliedjes ten gehore brengt was terug; een kleine (en hopeloze) show op de vijver van de radiografisch bestuurbare bootjes was aan het programma toegevoegd en op het Ton-van-de-Venplein maakte de Bokkenrijdersbende de omgeving onveilig. Deze laatste act bleek al snel één van de beste van de verschillende Winter-Eftelingedities te zijn, met name door de mooi uitgewerkte verwijzingen naar het achtergrondverhaal van Villa Volta. De VlokVormer-act (met de wetenschappers Celsus, Kelvini en Farnhit) was terug, dit maal tevens in de vorm van een grote act op de Brink, onder de naam WervelWind. De mascottes Pardoes en Pardijn verschenen deze winter met een totaal nieuw uiterlijk, waarbij de menselijkheid van de figuren benadrukt werd. In het Efteling-theater was het deze winter de beurt aan de musical ‘TiTa-Tovenaar’, een voorstelling van V&V Entertainment.

Tijdens de laatste weekenden werd de Beierse Markt uitgebreid met het tenenkrommende SalzburgerLand-dorp, alwaar kampioenschappen koeien melken werden gehouden en een wintersportartikelenleverancier een ski-draaimolen en Oostenrijkse volksdansers sponsorde.

De kleine hoogtepunten van deze Winter-Efteling waren de grappige peperkoekmannetjes in de tuin van de heks van Hans en Grietje en de muziekselectie in de après-skihut, waar men voor het eerst in zeven jaar Winter-Efteling beschaafde muziek draaide. De WWCW-haat jegens het al snel liefkozend tot Tsjaikovskihut omgedoopte horecapunt verdween hiermee als sneeuw voor de zon.