Anderrijk - Het Spookslot  

 

 
Ingang Spookslot toiletten -|- Foto: Friso Geerlings (c) Het WWCW 2001

Lang, heel lang geleden, als in tijden van storm en hoog water de Maas nog reikte tot aan de voet van deze veste, woonde in dit kasteel de vierde burggraaf van Capelle van Kaatsheuvel. Hij verzamelde sprookjes en sagen van over de hele wereld, én hield van een schoon en ruim toilet.

Tegelijk met de opening van het Spookslot werden ook de toiletten die aan de achterkant van dit toonbeeld van briljant Eftelingontwerp (misschien wel het beste dat in het park te vinden is) te vinden zijn geopend. Een jaar of zeven lang, tot de opening van Fata Morgana, waren dit de enige toiletten in het toenmalige Zuiderpark.
Aan de zuidkant van het slot vinden we een tweetal doorgangen met romaanse bogen. Erboven bevinden zich twee mooie ouderwetse “gevelstenen” met daarop een gehurkte vrouw en een man met een hoge hoed. Zij moeten er voor zorgen dat bezoekers het juiste boogje nemen. Voorbij deze doorgangen bevinden zich in grijs/groengeschilderde houten deuren met kleine Pieckeriaanse raampjes. Ze passen uitstekend bij de achterkant van het slot. Het halletje tussen boog en deur heeft bij het herentoilet ook nog een extra deur (met mooi bordje) die toegang
geeft tot het invalidentoilet van het slot. De toiletjuffrouw heeft bij het Spookslot haar vaste plek midden tussen de dames- en herentoiletten.
Binnen zijn de toiletten van het Spookslot niet echt speciaal. Ze zijn vrij ruim en overzichtelijk, maar het ontbreekt hier wel aan elke vorm van voortzetting van de sfeer die het hele slot zo prachtig weet neer te zetten in het centrum van het park. Wellicht dat een enkele mooie kroonluchter zoals deze te vinden zijn in de arcade van de voorkant naar de achterkant van het slot hier ook op z’n plaats was geweest. We willen echt niet pleiten voor spinrag aan de potten of zingende bloem en dansende muren, maar iets meer stijl was toch wel op z’n plaats geweest.

De toiletten in het Spookslot werden enkele jaren geleden volledig vernieuwd waarbij de toiletgroep ook vergroot werd (en dus “dieper” in het slot is komen te liggen).
De toiletten hebben nu in elk geval een aanzicht dat zeker niet slecht is, maar gezien de perfectie waarmee de rest van het spookslot is afgewerkt komen de kleinste kamertjes er qua thematisering toch wel bekaaid af. Helaas. Toch nog een beetje een aanrader, al is het maar vanwege de omgeving.
 

Klik hier om de bespreking van deze toiletgroep bij nacht te lezen.
 

Aanduiding heren -|- Foto: Friso Geerlings (c) Het WWCW 2001

Aanduiding dames  -|- Foto: Friso Geerlings (c) Het WWCW 2001

statistieken

  man vrouw
 Zeep

4

5
 Roldoek 2 2
 Droger nvt nvt
 Wastafel 4 5
 WC 4 9
 Urinoir 7 nvt
 Urinoir Jr. 2 nvt

Invalidentoilet: Ja
Babyroom: Ja

 

Deuren herentoiletten Spookslot  -|- Foto: Friso Geerlings (c) Het WWCW 2001

Klapraampjes Spookslot  -|- Foto: Friso Geerlings (c) Het WWCW 2001

Invaliden bordje Spookslot  -|- Foto: Friso Geerlings (c) Het WWCW 2001

Er was licht achter de ramen en het was er doodstil. Geen monnikenzang of vroom geprevel. Ohnee Hugo? Wat horen we dan vanuit de arcaden van de kloostertuin? Huh.. verkeerde attractie. In elk geval moesten wij daar even aan denken bij dit sfeerbeeld...

Wie kent ze niet: de typische 70'er jaren doorzonwoningen met klein kantelraampje voor het toilet naast de voordeur? De Spookslotversie hiervan doet elke nostalgist en ruïnefanaat watertanden.

Bij een monumentaal slot hoort natuurlijk een monumentaal bordje dat de minder mobiele medemens wijst op de plek waar de sleutel van het kleinste kamertje te vinden is.

Achterkant Spookslot  -|- Foto: Friso Geerlings (c) Het WWCW 2001
 

Het Spookslot: te vinden aan de uitgang-zijde van het slot. Minst druk: de toiletten van het Spookslot ontvangen hun bezoekers gelijkmatig over de dag verdeeld. Geopend tijdens de Winter Efteling. Intensiteit: rustig tot matig.