De Steenbok

Sfeer:   Assortiment:   WWCW-team:

 

 
  
Aanzicht op De Steenbok -|- Foto: Friso Geerlings, © 2002 Het Wonderlijke WC Web

rekt allen uw lederhosen aan, zet een jagershoedje op, draag bretels en strik de veters van uw bergschoenen strak, want we gaan dit keer met het Wonderlijke WC Web naar Tirol!

We hebben al heel wat prestigieuze Efteling-etablissementen besproken in "In den Hoorn des Overvloeds", de onderhavige horecarubriek van deez' nederige weblocatie. Van nostalgische kleine horecapuntjes als 't Suyker Huys, de Witte Walvis en In den Hoorn des Overvloeds zelf, tot uitvoerig geassortimenteerde eetlocaties als het Witte Paard en de Octopus; het Eftelingse restaurantwezen speelt feilloos in op zelfs de meest exorbitante eisen van verwende gasten, die soms sikkeneurig kunnen zaniken en koeioneren over prijzen en assortiment. Met genoegen wijden we ons - verandering van spijs doet immers eten - weer eens aan de onderkant van de Efteling-horecamarkt. Eén van die echte vreetschuren voor het plebs, de voedingsbronnen des volks, de kloppende harten van het traditionele dagje-efteling-met-het-hele-gezin, de goede oude friet-en-frikadellenpunten waar schraapzuchtige Nederlanders voor hun zuurverdiende Europeesche eenheidsmunten zich vettig voedsel kunnen verschaffen: de Steenbok.

Voor de komst van Fata Morgana en Bob was het Zuiderpark een rustige omgeving waar bokjes, reeën en kippen graasden en scharrelden in de wei, slechts gestoord door de occasionele Brabantse non of pater die hen wat oud kloosterbrood kwam voeren. Dat veranderde plots in 1985, met de komst van het sonore gerommel van de Bob. Een jaar later zou ook nog eens hele horde Arabieren zich definitief (ja, zelfs compleet met megamoskee waar menig Imam zich dankbaar voor richting Mekka danwel het kantoor van Ton van de Ven zou buigen) vestigen in het park. De vroeger altijd zo rustige hoek van het park werd plots een trekpleister van jewelste en daarbij hoort natuurlijk de beschikbaarheid van wat horeca.

In 1986, tegelijk met de komst van wereldtopper Fata Morgana, opende dan ook, op precies de plek van de huidige Steenbok, een grote eetgelegenheid in een tent. En, hoe typerend voor de hoogtijdagen van het park, een eenvoudige gehuurde partytent (zoals we die tegenwoordig nogal eens tegenkomen in het park, bijvoorbeeld als accomodatie voor de kunstijsbaan in de winter) was natuurlijk niet goed genoeg. Nee, zelfs deze zeer tijdelijke horecagelegenheid werd prachtig aangekleed tot een echte Arabische tent, vol decoraties en Oosterse ornamenten. De naam die de Efteling aan dit horecapunt gaf was het ietwat vreemde en hoogdravend klinkende "In den Vergulde Kobold". Nu weet eenieder die zich ooit ook maar enigszins in volksvertellingen heeft verdiept dat kobolden geen integraal onderdeel vormen van de Arabische vertelgeschiedenis (waaronder de sprookjes van 1001-nacht). Wellicht dat een naam als "In den Vergulde Dzjinn" of "In den Walmende Waterpijp" een betere keuze was geweest.

In 1987, het jaar waarin de Pagode (toen overigens nog Pagoda genaamd) opende, werd "In den Vergulde Kobold" vervangen door het Alpine hoefdiertje (Capra Ibex) dat sindsdien prijkt op de voorgevel van het Anderrijk-equivalent van de Smulpaap. Wellicht dat de Efteling vond dat met zowel de Kobold, de Oase alsmede Toko Pagode, een overdosis aan Oosterse horecapunten in het park te vinden zou zijn. Met het veranderen van Kobold naar Steenbok verdwenen de Arabische tenten overigens niet helemaal uit de Efteling-geschiedenis. Tijdens eerdere edities van de Winter Eftelingopenstellingen kon men op het Fata-Morganaplein namelijk weer volop genieten van de nodige rustmomenten in een aldaar geplaatste tent van Oosterse komaf.

Foto: Friso Geerlings, © 2002 Het Wonderlijke WC Web
Sluikreclame in het Sprookjesbos?

De Steenbok is niet veel meer dan een groot afdak, steunend op gedeeltelijk van natuursteen gemetselde pijlers, waaronder men een deel ingericht heeft als frituur en automatiek, en een ander deel als overkapte wacht- danwel eetruimte voor bezoekers. Onder dit afdak, evenals in de omgeving, schalt permanent een selectie van in door eeuwenlange inteelt getroffen Oostenrijkse bergdalen vast enorm populaire jodeltoppers en andere Tiroler hoogstandjes. Het moge duidelijk zijn dat onze tere en hoogontwikkelde oren en zieltjes deze klanken slechts kort kunnen verdragen, voor wij tot op het bot getergd ter aarde storten in een brij van platgetrapte friet en vettigheid. Kopen en wegwezen, is hier dan ook het devies. Op het leuke bord-met-de-steenbok op de voorgevel en enkele bokkendecoraties (die we overigens in exact de zelfde uitvoering terugvinden in Villa Volta) na, is het Efteling-gehalte van dit horecapunt miniem. Wat dat betreft past deze snackbar, jammer genoeg, prima bij zijn thematisch onderpresterende vriend de Bob zelf. Gelukkig maakt Tiroler Gijs (sinds 1989) nog iets goed. Zijn aanwezigheid doet ons van tijd tot tijd weer enigszins vermoeden dat wij ons toch echt in het Kaatsheuvelse Sprookjespark bevinden.

Het assortiment van de hoofdbalie van de Steenbok (inclusief de automatiek) is grotendeels identiek aan de Smulpaap in Marerijk. We merken slechts op dat de Steenbok in 2002, naast de bekende normale en jumbokroketten, ook satékroketten verkocht, waar de Smulpaap als speciale snack Van Dobben Croquetten voerde. Tsja, hier blijkt toch maar weer eens wat nu eigenlijk het Rijck Van Stand is. Over verschillen tussen de friet van beide punten zijn al de nodige heftige discussies gevoerd, maar zelfs na een jaar lang wekelijks testen heeft het WWCW-horecateam hier niet echt een regelmaat in kunnen ontdekken. Allebei de horecapunten hebben wel eens hun slechte frituurdagen, maar de een is, qua friet dus, niet structureel beter dan de andere.

Als aanvulling op de hoofdbalie van de Steenbok, is er sinds enkele jaren ook een secundair verkooppunt geplaatst in één van de hoeken onder het afdak. Eerst als een losgeplaatste hoekbalie en tegenwoordig meer permanent. Hier verkoopt men zaken die prima passen bij de sfeer van het horecapunt: worsten en hamburgers. Een geurende walm die ons aan kleine kraampjes in Duitse steden doet denken stijgt vanaf hier op om bezoekers te verleiden tot het kopen van een hap ongezond maar oh-zo-bevredigend vlees.

Tijdens het zomerseizoen van 2002 is het grasveldje voor de Steenbok (waar ooit nog de grootste "hanging basket" met bloemen ter wereld hing) gedeeltelijk veranderd in een perk en voor een ander deel in terras. Er zijn eenvoudige "snelwegparking"-achtige tafels geplaatst, evenals een klein podium. Van tijd tot tijd trad hier in 2002 "Die Efteling Steinbok Kapelle" (DESK) op. Hoewel de naam van deze DEEEF-offspring een leuke hint is (per ongeluk of expres) naar voetbalvereniging DESK uit de beginjaren van het Sportpark, is dit vermaeck op zich minder geslaagd. De muzikale kwaliteit komt niet uit boven die van het Vermolenorgel onder begeleiding van een koor krolse zwarte sprookjeskatten. Eigenlijk is dat erg jammer; een gemiste kans, want het is toch best bijzonder dat een horecapunt bijbehorend entertainment krijgt. Dit zien we niet vaak in de Efteling.

Hoog tijd voor wat concluderende woorden. We lopen, zoals onze lezers wellicht al door hadden, niet echt over van enthousiasme voor de Steenbok. Het "thema" past met geen mogelijkheid in de wereld van de Efteling en de muziek deed ons glazuur reeds lang geleden van onze tanden springen. Voor hen die slechts op zoek zijn naar een snelle, betaalbare hap, is de Steenbok echter prima. Persoonlijk preferen wij hiervoor de Smulpaap, maar ach, vooruit: twee sterren. Voor de bokworst, zullen we maar zeggen.
 

 Sinds 1987
 Categorie balie/zelfbediening
 Aanbod standaard
 Bezetting voldoende
 Prijs/kwaliteit duur
 Aantal kassa's 3 (+1)
 Omzet (per bezoeker per dag) € 0,59
 Pinautomaat? ja
 Smaakoordeel 7
 Zitjes matig tot voldoende
 Afvalverwerking een 20-tal containers + Tiroler Gijs op 8 meter
 Dichtsbijzijnde toiletten Fata Morgana

 


FRITES

 
Frites € 1,50
Frites saté € 2,30
Holle Bolle Buil frites € 2,60
Frites kipsaté € 5,25
Broodje frikadel/kroket € 2,30
Pardoes Kinderatelier € 5,95
Magische Box € 5,95
Mayonaise/curry € 0,25
   

EXTERN

 
Broodje hamburger € 2,80
Broodje rookworst € 2,80
 

OVERIG

 
Mexicano € 1,55
Kaassouflé € 1,40
Frikadel € 1,40
Bamihapje € 1,55
Kroket € 1,40
Satékroket € 1,45
Broodje € 1,00
Mayonaise € 0,25
Veg Bami € 1,55
   


 
 
 
 
   

Sfeerbeoordeling:  

Assortimentbeoordeling:  

   

 
 
het totaal aantal op dit horecapunt
uitgebrachte stemmen is inmiddels:
 

 

 

Foto: Friso Geerlings, © 2002 Het Wonderlijke WC Web Foto: Friso Geerlings, © 2002 Het Wonderlijke WC Web Foto: Friso Geerlings, © 2002 Het Wonderlijke WC Web
Zoals bij de Smulpaap, alleen groter: snacks om uit de muur te halen.
De Steenbok is een echt frietkot, waar de hele dag grote hoeveelheden friet worden geschept.
Enkele jaren stond deze extra balie tegenover de reguliere balies met hamburgers en broodjes worst.
 
Foto: Friso Geerlings, © 2002 Het Wonderlijke WC Web Foto: Friso Geerlings, © 2002 Het Wonderlijke WC Web
Hee, waar kennen we dit heerschap van? Een stukje Villa Volta tegen de wanden...
...en tegen de palen boven de Tirools-aandoende prijslijsten.
De Steenbok - het diertje dat alhier als naamgever fungeert en tevens het gesternte van de auteurs van deze pagina vertegenwoordigt.

 
Foto: Friso Geerlings, © 2002 Het Wonderlijke WC Web
 
 

De Steenbok: te vinden bij de uitgang van de Swiss Bob. Minst druk in de vroege ochtend en de late middag. Geopend tijdens de Winter-Efteling. Intensiteit: druk tot extreem druk.
 

In den Hoorn des Overvloeds  © 2002-2004 Het Wonderlijke WC Web