Oase

Sfeer:   Assortiment:   WWCW-team:

 

 
  
Aanzicht op de Casa Caracol -|- Foto: Friso Geerlings, © 2002 Het Wonderlijke WC Web

inds 1986 kan men in de meest zuidwestelijke uithoek van Anderrijk genieten van wat velen inmiddels al meer dan vijftien jaar beschouwen als de beste attractie van het park. Fata Morgana: de Verboden Stad opende in maart van dat jaar met zo'n 130 animatronics langs een  300-meter-lange rivier die in één uur tijd 1800 bezoekers 7 minuten lang langs zwervers, kooplieden, gevangenen, harems, vorsten, reuzen, rijkdommen en vervloekingen voert. Het nieuwste wereldwonder was geboren.

Voor de ingang van dit grootse paleis ligt een majestueus plein met daarop en -aan oosterse bomen, planten, fonteinen, een prima toiletgroep, en sinds 1996 ook een heus Evenementencomplex. Dat werd in het naseizoen geopend en was toen eigenlijk een soort van horecapunt: het was dagelijks open voor het publiek en er binnen was een barbeque waar tevens exotische vruchtensappen verkrijgbaar waren. In 1997 is het echter gesloten voor het publiek sinds enkele jaren is het tijdens het hoogseizoen echter weer geopend en is er vanalles te koop zoals koffie, thee, fris, soepen, donuts, marsrepen en zelfs hamburgers en moesten we voor onze vereiste versnaperingen uitwijken naar de oever van de Roeivijver. Daar, naast het kletsen van de golven tegen de oosterse stadsmuur, staat een klein schattig gebouwtje met de naam 'Oase', geheel in sfeer van de Oosterse stad. Eigenlijk beelden we ons maar in dat het er staat, want het is natuurlijk een fata morgana van een oase. Op deze plek staat, zoals de naam al doet vermoeden, in werkelijkheid een grote fontein van fabrikant OasePumps zoals die op de Brink. Gelukkig is het voedsel dat we hier verkrijgen wel dusdanig maagvullend dat we niet het gevoel krijgen dat we gebakken lucht hebben zitten eten.

Dit horecapunt is niet meer wat het geweest is. Sinds een jaar of twee wordt hier namelijk een veel uitgebreider assortiment verkocht dan daarvoor. Daar waar men vroeger gewone koffie, gewone koek, gewoon ijs en gewone milkshakes verkocht, biedt men nu vier sooren speciale oosterse koffie (inclusief een orientaalse, en dat is volgens ons toch een beetje uit de richting), verschillende broodjes, gebak en een serie andere dranken. Ook het ijsassortiment heeft een facelift ondergaan: maar liefst drie verschillende coupes zijn nu verkrijgbaar, geheel in stijl van de bijbehorende attractie met namen als Coupe Fata Morgana en Sorbet Oase. Redelijk prijzig, maar toch erg lekker en dus zeker de moeite waard voor mensen die in de sferen van de hete, dampe en stoffige arabische woestijn eens even lekker willen genieten van een welverdiende verkoeling. Wat betreft de nieuwe soorten koffie zien we met name veel slagroom en daarnaast cacao, marakesh, amaretto of grand marnier naar keuze, opnieuw verpakt in een zeer Fata-Morganeske naamgeving. Tenslotte merken we hier op dat naast de inmiddels standaard broodjes hier ook het bekende kipsatébroodje wordt verkocht; toch geen onverdienstelijke service van dit verre horecapunt. Vreemd is het dan weer wel dat er bij de Oase geen enkel vers fruit wordt aangeboden. Dat is naast plutonium toch wel een veelvoorkomend item in de arabische woestijnen.

Qua assortiment mogen we dus niet echt klagen over de Oase. Ook qua aankleding is het hier niet mis. Ontzettend Piecks zoals bijvoorbeeld In den Hoorn des Overvloeds kunnen we het niet noemen, maar we zijn hier dan ook een lange weg van Marerijk. Oase wordt echter omringd door mooie toepasselijke arabische pilaren en puntige bogen met daarboven een rij kantelen, dit alles uitgevoerd in dezelfde kleuren als die van de souvenirwinkel op dit schitterende plein. Ook de raamopeningen bij de toonbank zijn versierd met soortgelijke sierlijke boogjes. Daar waar de toonbank ophoudt bij de bezoeker vinden we dan toch een soort van Ven-sterbankje dat een beetje doet denken aan dat van de Gelaarsde Kat en andere huisjes in Marerijk. De invloed van dat Grote en Goede Rijk beperkt zich echter niet tot vensterbankjes alleen. Op het grote terras dat de Oase kent, recht voor het gebouwtje, treffen we standaard catalogusmateriaal aan zoals we dat ook kennen van het terras bij het Witte Paard. Gelukkig zijn de stoeltjes hier uitgevoerd in passende groenblauwe kleuren, evenals de parasols die deze keer gelukkig geen grote Coca-Colalogo's bevatten. Deze pakkende omgeving is echter niet rein van merknamen, even om de hoek, aan de zijgevel van het gebouwtje aan de kant van het plein, staat tijdens de zomermaanden een grote ijskar met een daar is-ie weer Mars-logo erop. We zijn er van overtuigd dat de Pasja zich hiervoor zo schaamt dat-ie zijn hoge gasten liever via de achteringang het paleis laat betreden.

Concluderend kunnen we zeggen dat de 'upgrade' van dit horecapunt de kwaliteit ervan zeker ten goede is gekomen. Het ijs en de koffie die zelfs speciaal gethematiseerd zijn voor de bijbehorende attractie geven de Oase een enorme meerwaarde. Over de aankleding van het gebouwtje en de omgeving mogen we ook tevreden zijn. Het wereldberoemde Fata-Morganaplein is een zeer verfrissend uitzicht voor eenieder die op het — helaas clichématige — terras een versnapering wil gebruiken, en datzelfde geldt voor de roeivijver aan de andere kant. We komen op een viertal sterren voor de Oase; wil de Efteling deze score maximaliseren weet ze wat ze te doen staat.
 

 Sinds 1986
 Categorie balie
 Aanbod standaard/extraordinaire
 Bezetting matig/voldoende
 Prijs/kwaliteit normaal/duur
 Aantal kassa's 2
 Omzet (per bezoeker per dag) € 0,21
 Pinautomaat? ja
 Smaakoordeel 8
 Zitjes ruim
 Afvalverwerking 2 manden, 2 afvalbakken
 Dichtsbijzijnde toiletten Fata Morgana

 


DRANK

 
Koffie klein/groot € 1,30/2,25
Thee klein/groot € 1,30/1,85
Cappucino klein/groot € 1,50/2,70
Warme chocolade-
0 melk klein/groot

0

€ 1,45/2,60

Espresso € 1,30
Cafe au Lait

€ 1,50

Milkshake klein

€1,85

Milkshake medium €2,25
Slush puppy klein/gr. € 1,50/1,90
   

SPECIALE KOFFIE

 
Koffie Sahara, met slag-
0 room en cacao
0
€ 2,25
Koffie Marakesh, met
0 slagroom en marak.
0

€ 3,20

Koffie Oriëntal, met slag-
0 room en grand marnier
0

€ 3,20

Koffie Harem, met slag-
0 room en amaretto
0

€ 3,70

ETENSWAREN

 
Suikerwafel met slagroom € 2,40
Worstenbroodje € 1,45
Saucijzenbroodje € 1,75
Ham/kaasboodje € 1,85
Appelgebak € 2,25
Appelgebak met slagroom € 2,50
Coupe Fata Morgana € 3,20
Coupe Casa Blanca € 3,45
Coupe Oase

€ 2,75

Softijs klein € 0,95
Softijs medium € 1,85
Softijs groot € 1,35
   


 
    
 
 
   

Sfeerbeoordeling:  

Assortimentbeoordeling:  

   

 
 
het totaal aantal op dit horecapunt
uitgebrachte stemmen is inmiddels:
 

 

 

Foto: Friso Geerlings, © 2002 Het Wonderlijke WC Web Foto: Friso Geerlings, © 2002 Het Wonderlijke WC Web Foto: Friso Geerlings, © 2002 Het Wonderlijke WC Web
De arabische attributen ontbreken ook hier niet.
De halve maan op het dak is verboden terrein voor vogels.
Een speciale wand met de "ijskaart" vinden we links van de alkove. Ook met koffie.
 
Foto: Friso Geerlings, © 2002 Het Wonderlijke WC Web Foto: Friso Geerlings, © 2002 Het Wonderlijke WC Web Foto: Friso Geerlings, © 2002 Het Wonderlijke WC Web
Het uitzicht op het prachtige Fataplein is op zijn zachtst gezegd majestueus.
Een gezellige bedrijvigheid maakt zich doorgaans van het Fataplein meester.
Ook als de avond valt is het in deze hoek van het park genieten van het uitzicht.
 
Foto: Friso Geerlings, © 2002 Het Wonderlijke WC Web
In koude tijden wordt er in de buurt van de Oase ook wel een kampvuur gestookt waaraan menig bezoeker zich gretig warmt.

 
Foto: Friso Geerlings, © 2002 Het Wonderlijke WC Web
 
 

Oase: te vinden in de noordoosthoek van het Fata-Morganaplein. Minst druk in de late middag. Geopend tijdens de Winter-Efteling. Intensiteit: rustig tot matig.
 

In den Hoorn des Overvloeds  © 2002-2004 Het Wonderlijke WC Web