Anderrijk - Fata Morgana  

 

 
Fata Morgana Toiletten Voorgevel -|- Foto: Friso Geerlings (c) Het WWCW 2001

De wereld van de verboden stad, Fata Morgana, is er één vol raadsels, mysteries en onverwachte ontmoetingen. In een prachtige volledig in eigen huis ontwikkelde attractie, die velen ook na 15 jaar nog steeds beschouwen als het beste dat de Efteling ooit gebouwd heeft, maken reizigers een boottocht door de wereld van Duizend-en-één-Nacht. Met behulp van de toverkunsten van tovernaar Miraculus brengen de reizigers een bezoek aan de buitenwijken van Fata Morgana, de rijk gevulde markt, de prachtige haven, en het hof van de Pasha. Tenslotte maken ze zelfs de ondergang van de stad mee om uiteindelijk veilig en wel terug te komen in de normale wereld.
Fata Morgana heeft van alle grote attracties in de Efteling de beste “Meegethematiseerde” omgeving. Het plein voor de ingang van de verboden stad ademt de wonderlijk mystieke sfeer van Arabië uit en op zonnige dagen is het hier heerlijk toeven onder het genot van muziek van de Enige Echte Efteling Fanfare (in 2001) en een ijsspecialiteit van De Oase.

Natuurlijk kon bij een dergelijke topattractie een toiletgroep niet ontbreken. Recht tegenover de ingang van de eigenlijke attractie vinden we dan ook een mooi uitgevoerd klein gebouwtje dat perfect aansluit bij de rest van de omgeving. Twee in typisch Arabische boogvorm uitgevoerde doorgangen flankeren een stijlvolle fontein waar onophoudelijk een klein straaltje water uit stroomt.
De aanduidingen voor heren- en damestoiletten zijn bij deze attractie duidelijk tegelijk met de rest van de omgeving ontworpen en blijven dan ook op het hoge niveau dat dit project van creatief directeur Ton van de Ven en zijn team kenmerkt: een bebaarde Arabier met fez en een gesluierde schoonheid moeten bezoekers door de juiste poort leiden.
Voorbij de doorgangen, die met dikke houten deuren (en het is zeker geen spaanplaat met een laagje fineer!) afgesloten kunnen worden, zien we dat de thematisering m.b.v. de kenmerkende Fata-boogvorm ook doorgezet is in de raampjes van het hokje van de toiletjuffrouw, evenals bij de eigenlijke ingangen van de dames- en herentoiletten. Een mooie doorkijk parallel aan de gevel is een subtiele hint dat de Efteling midden jaren ’80 heel goed wist waar ze mee bezig was: het bouwen van een attractie die zich kan meten met het beste dat op de wereld te vinden is.

In het jaar 2002 hadden de toiletten van Fata Morgana na afloop van de Wonderlijke Eftelingshow met magiër Hans Klok nogal eens te maken met een enorme toeloop van bezoekers. Het werk steeg de toiletjuffrouw te midden van deze drukte wellicht soms even naar het hoofd, waardoor de toiletten een enkele keer wat minder schoon waren dan we gewend zijn bij Fata Morgana. Beseffende dat de situatie echter tijdelijk is (tot de eigen toiletgroep van het theater gereed is), zullen wij een oogje dichtdoen en vooralsnog geen degradatie van deze groep laten plaatsvinden.

De toiletten van Fata Morgana doen niet onder voor de attractie op zich. Ze zijn stijlvol, gaan perfect op in hun omgeving, bieden voldoende capaciteit en zijn ook nog eens duidelijk aangegeven. Top! Zo zien we het graag. Vandaar ook een bovengemiddelde score.
 

Aanduiding Heren -|- Foto: Friso Geerlings (c) Het WWCW 2001

Aanduiding Dames -|- Foto: Friso Geerlings (c) Het WWCW 2001

statistieken

  man vrouw
 Zeep

2

2
 Roldoek 2 2
 Droger nvt nvt
 Wastafel 4 4
 WC 3 8
 Urinoir 4 nvt
 Urinoir Jr. 3 nvt

Invalidentoilet: Ja
Babyroom: Ja

 

Verbindingsgang achter deuren -|- Foto: Friso Geerlings © het WWCW 2001

Dames- en herenbordjes -|- Foto: Friso Geerlings © het WWCW 2001

Toiletgroeptoegangsdeur -|- Foto: Friso Geerlings © het WWCW 2001

Direct achter de toegangsdeuren van de Fata Morgana-toiletgroep vinden we een mooi doorkijkje door een dwarsgang. De ruimte voor de toiletjuffrouw is voorzien van leuke kleine raampjes.

Buiten de dames-/herenaanduidingen die op de gevel aangebracht zijn, zijn binnen ook nog eens deze borden te zien, uitgevoerd in de typische kleuren en decoraties van de verboden stad.

De toegangsdeuren van de Fata Morgana-toiletgroep zijn van stevig en mooi hout en hebben de typisch arabische boogvorm.

 
Fata fontein dakje en toiletaanduiding -|- Foto: Friso Geerlings (c) Het WWCW 2001
 

Fata Morgana. Te vinden aan het plein bij de verboden stad, tegenover de ingang van de attractie. Geopend tijdens de Winter Efteling, Minst druk: later op de dag. Intensiteit: rustig tot matig.