Attracties - Pagode - De Kroon op het Werk
 
 
Pagina 1 Pagina 2 Pagina 3 Pagina 4
     
 
Door de jaren
Efteling-attracties blijven, op een enkele creatie in het Sprookjesbos na, zelden jaar na jaar het zelfde. Altijd is er wel zijn er redenen om zaken aan te passen: wisselende bezoekerspatronen nopen tot verlengen of verkorten van wachtrijen, beschikbare technieken verbeteren (of verslechteren), en veiligheidsvoorschriften worden aangescherpt. Ook de Pagode heeft in de loop van zijn ruim twintigjarige bestaan de nodige veranderingen ondergaan. Daarnaast vonden er heel wat noemenswaardige gebeurtenissen plaats waar de vliegende tempel een hoofdrol in speelde. We zetten ze hier chronologisch op een rij.

1987: Opening
De pagode opende op donderdag 28 mei 1987, wat heel toepasselijk de dag was waarop dat jaar Hemelvaartsdag viel. De krant schreef er die week over:

Vliegende tempel Pagoda nieuwste topattractie – Naar de hemel in de Efteling.

De jongste aanwinst van sprookjespark de Efteling in Kaatsheuvel, de vliegende tempel Pagoda, biedt de bezoekers de mogelijkheid kilometers ver over Brabant te kijken. Vanaf Hemelvaartsdag – 28 mei – kan het publiek in de Efteling letterlijk ten hemel varen. De beroemde Langnek verdwijnt bijna in het niets.

De Pagode in de krant...

Gelijk een ober heft een gigantische stalen arm in een rustig tempo een rond platform op tot een hoogte van 45 meter. Om in Efteling-stijl te blijven is het vliegende gevaarte geheel aangekleed als een Thaise tempel. Eenmaal boven draait het platform, dat een doorsnede heeft van zestien meter, een paar minuten in de rondte, waardoor de luchtreizigers op hun gemak alles kunnen bekijken. Bij helder weer, zoals gisteren, is een plaats als Breda duidelijk te zien, evenals bijvoorbeeld de Amercentrale in Geertruidenberg.

Acht miljoen
De Pagoda heeft een investering gevergd van acht miljoen gulden. Voor dat bedrag beschikt de Efteling nu over de hoogste beweegbare attractie van de wereld. In Florida in de Verenigde Staten bevindt zich iets vergekijkbaars, maar deze is drie meter lager. De constructie van de Pagoda is te vergelijken met een grote hijskraan. Onder aan de beweegbare arm met daaraan de tempel, zit een scharnierpunt met een as van zestig centimeter doorsnee. Om de zaak in evenwicht te houden zit aan de arm een contragewicht van 340 ton. Dit gewicht verdwijnt telkens in een tien meter diepe put, wanneer de Pagoda omhoog gaat. Met behulp van hydraulische hefcilinders wordt de arm op en neer bewogen. Per keer kunnen 120 mensen mee. Om alle risico’s uit te sluiten gaat de Pagoda bij windkracht vijf niet meer omhoog.

Het is inmiddels traditie geworden dat de Efteling aan het begin van het seizoen een nieuwe attractie opent. Dat deze methode effect heeft blijkt uit de enorme bezoekersaantallen van de laatste jaren – 2,4 miljoen – en de recordomzet van fl 65 miljoen in 1986. Algemeen Efteling-directeur, ir. R. De Clercq, kon gisteren al melden dat dit record waarschijnlijk dit jaar weer verbroken gaat worden. Hij baseerde die conclusie op de bezoekersaantallen van de eerste zes weken van het seizoen 1987, die hij ‘verheugend’ noemde. “Daarnaast is de bereidheid om wat uit te geven in het park veel groter geworden”, zei hij.

Ook op andere gebieden is de Efteling actief. Zo is dit jaar uitgeroepen tot ‘het jaar van de bloemen’. Honderdduizenden bollen en planten moeten het beeld van het park opfleuren en zo de oudere en buitenlandse touristen naar het park lokken. In vergelijking met andere jaren worden er drie keer zo veel bollen en planten in de grond gestopt. [...]

Die goede oude tijd...

1988: Naamgeving
Kroniek van een Sprookje maakt nogal een punt van de subtiele naamsverandering die de attractie kort na de opening onderging. Hoewel de vliegende tempel namelijk als PagodA werd gepresenteerd (zoals bijvoorbeeld het krantenartikel hierboven ook aangeeft), staat deze tegenwoordig als PagodE op de kaart. De schrijver van de Kroniek uit ook al zo zijn twijfels over de destijds gegeven uitleg dat “Pagoda” in het Thais “graf” zou betekenen, en dus onacceptabel zou zijn als naam voor de attractie. Ton van de Ven begon terecht aan deze conclusie te twijfelen toen hij in Thailand op veel plaatsen de naam “Pagoda” op restaurants en dergelijken vond. Hoe het ook zij: de belangrijkste internationaal gebruikte betekenis van “Pagoda” is precies dat wat men verwacht: een torenvormig bouwsel met meerdere overhangende daken. “Pagoda” is dan ook het gebruikelijke Engelstalige woord voor deze tempelgebouwen. De attractie in de Efteling heet, want minder internationaal dus, tegenwoordig echter gewoon, op z’n Nederlands, “Pagode”.

Zoals wel vaker bleef de parkplattegrond van Henny Knoet jarenlang stug aan het verleden vasthouden; hierop stond de naam van de attractie nog tot in de jaren negentig aangegeven met een A op het einde.

Een kleine correctie op de naam was niet de enige subtiele verandering in deze periode. Net als met de kleurstelling van de draagconstructie van de Halve Maen gebeurde, werd het beige van de ballustrade van het bezoekersplatform van de tempel overgeschilderd naar groen.

Chinees drakenentertainment tijdens de Winter-Efteling van 2002-2003 -|-  Foto: Friso Geerlings © het WWCW 2009
o Het Chinese drakenentertainment van de Winter-Efteling 2002-2003.

1999: Eerste winteropenstelling
Tijdens Winter-Efteling nummer één ―die van 1999-2000― was de Pagode voor het eerst ook rond de kerst te bezoeken. Parkgasten genoten in de kou van een heel nieuw perspectief op het fraai verlichtte park. De attractie zelf kreeg extra verlichting om als “Zwevende Kerstboom” de folders in te kunnen.

2003: Pagode winterstop
Tijdens de Winter-Efteling van 2002-2003 bleef de Pagode dicht. Er vond in deze periode, naar aanleiding van de ontdekking van haarscheurtjes, groot onderhoud plaats aan de hydraulische hefcilinders nabij het contragewicht. Bezoekers moesten het deze winter dan ook doen met een op een paar meter hoogte “geparkeerde” tempel en een extra entertainment-act om de omgeving toch nog wat op te fleuren. Aan de voet van de Thaise tempel werd het publiek met typisch Chinees (logisch!) draken-entertainment vermaakt.

2003: Technische problemen
Na het onderhoud aan de hefcilinders tijdens de voorgaande winter, was het de bedoeling dat de Pagode tijdens de zomer van 2003 weer volop zou kunnen draaien. Helaas bleek het zestien jaar oude Flying Island nog meer onderhoud nodig te hebben; tijdens het seizoen werd er onder andere gesleuteld aan het bezoekersplatform zelf en bleek er één en ander mis te zijn met de balansmechanismen. De Pagode bleef hierdoor ruime tijd gesloten. Toen deze weer opende voor het publiek, bleef de tempel in de eerste weken nogal eens wiebelend en hoorbaar zuchtend en steunend steken (soms wel een uur of langer!) bij het stijgen en dalen. Later in het seizoen werden de laatste problemen gladgestreken; vanaf dat moment roteert het bezoekersplatform niet langer alleen linksom, maar ook rechtsom. beide draairichtingen wisselen elkaar per "vlucht" van de attractie af.


   o Met regelmaat stopt de Pagode abrubt met
      dalen in de zomer van 2003. (video: WWCW)

Een correct werkende Flash-plugin is hier noodzakelijk.


2004: Het plan van Den Dulk
Het jaar 2004 bracht de Pagode de grootste veranderingen in zijn geschiedenis. Niet zozeer aan de tempel zelf, maar wel aan alles daaromheen. Efteling-ontwerper Michel den Dulk ontwierp voor dit seizoen een hele reeks aan nieuwe, verfraaiende details voor de parkinfrastructuur. Hij creëerde her en der extra pleintjes, rustieke hoekjes met banken om te rusten, sierlijke granieten randjes langs de paden én gaf de landschappelijke inpassing van de Thaise tempel een metamorfose.

De omgeving van de Pagode na de voltooiing van het plan van Michel den Dulk -|-  Foto: Friso Geerlings © het WWCW 2009
o In de lente van 2004 was de omgeving van de Pagode dusdanig veranderd, met nieuwe paden, rotsige keermuren en extra pleinen, dat alleen de locatie van de tempel zelf nog enige oriëntatie geeft op deze foto.

De eigenlijk vrijwel nooit meer tot de volledige capaciteit gebruikte wachtrij van de Pagode werd gehalveerd, door alleen de rechterhelft van de meandering te laten bestaan. De ingang van de attractie werd wat verplaatst, zodat deze nu recht op het pleintje bij de Toko uitkomt, en boven de ingang van de wachtrij kwam een (helaas wat al te eenvoudig uitgevoerd) naambord als vervanging van de belettering op de stenen ommuring. Rondom de Pagode werd volop bamboe aangeplant, met name aan de randen van het nieuw aangelegde terras. De uitgang van de attractie werd ook flink onder handen genomen. Hier werd een hoge wand van natuursteen blokken opgetrokken, met daarop sierverlichting met een oosters tintje. Rondom de attractie werden grote blokken van een vergelijkbare natuursteen neergelegd, tot aan de Brink toe. De trapsgewijze bloemperken die altijd al de Pagode sierden werden wat degelijker opgezet met stenen keermuurtjes; daarop werden verschillende Aziatische grassen geplant om tropische rijstsawa’s te emuleren. Al met al een behoorlijk ingrijpende visuele update, waarna de Pagode er weer jaren tegenaan kon.

2007: BASE-jump
Op 21 oktober 2007 sprong de Belg Johan Vervoort van de Pagode. Het betrof hier geen zelfmoordpoging van een verstokte Efteling-liefhebber die het Gondoletta-traject “nieuwe stijl” voor het eerst onder ogen kreeg, maar een zogenaamde BASE-jump; een sprong, met parachute, van een gebouw, rots, klif of andere hoge maar vaste positie. De springer bracht het er heelhuids vanaf en landde op de Brink. De Efteling was "not amused" door de spectaculaire sprong van de Belg en besloot aangifte tegen hem te doen. In 2008 werd Johan voor zijn actie veroordeeld tot het betalen van een boete van 500 euro.

Johan Vervoort was met zijn BASE-jump niet de eerste die vreemde capriolen uithaalde vanaf de Pagode. In de zomer van 1987 presenteerde de Efteling met de Francaise Jocelyne Compoint een zesmaaldaagse trapeze-act, waarbij deze dame, onder de op 45-meter hoogte zwevende tempel, een bloedstollende show weggaf: "Het werk kost veel kracht, meer dan leningheid. Je moet wel telkens blijven beseffen, dat er risico's zijn", aldus Jocelyne in "Efteling Nieuws".

Bronnen  
Gedrukte bronnen
“Kroniek van een Sprookje” – Vanden Diepstraten, 2002
"Oost-Aziatische Kunst" – Gabriele Fahr-necker, 1998
"Geschiedenis van de Boouwkunst" – John Norwich, 1976
"Efteling Nieuws" – Parknieuwsblad zomer 1987
"De bovenkant van Nederland - Holland from the top" –
Han van der Horst en Karel Tomeï

Met dank aan
FantaC / Roosje voor een fraaie winterfoto

"Eftelingnostalgie" – Pieter Christiaans
voor unieke bouwfoto's en ander historisch beeldmateriaal (zowel in foto als video) van de attractie.

Digitale bronnen
“Wikipedia” – Wikipedia redacteuren, 2009
"www.intaminworldwide.com" – Intamin A.G. 2009
De archieven van Wonderchat en Eftelist, 1998 - heden
 
Winters avondpaars bij de Pagode -|-  Foto: Friso Geerlings © het WWCW 2009
 
Pagina 1 Pagina 2 Pagina 3 Pagina 4