In de Gelaarsde Kat

Sfeer:   Assortiment:   WWCW-team:

 

 
  
Aanzicht op In de Gelaarsde Kat -|- Foto: Friso Geerlings, © 2002 Het Wonderlijke WC Web  

r was eens... een arme molenaarszoon die van zijn vader een kat geërfd had. Aanvankelijk wist de jongen niet wat hij met zo'n stomme kat aan moest. De kat beloofde hem echter rijkdommen waarvan hij nooit had kunnen dromen. Gewapend met een paar kaplaarzen en een juten zak ving de kat allerlei smakelijke diertjes in het bos, die hij vervolgens aan de koning cadeau deed, namens "mijn meester, de markies van Carabas". De koning was zo gevleid door deze lekkernijen dat hij deze markies wel eens wilde ontmoeten. De kat zorgde ervoor dat de koning werd overtuigd dat zijn meester gigantische landerijen en een majestueus kasteel tot zijn beschikking had. Dit maakte zoveel indruk op de koning dat hij zijn dochter toestemming gaf deze "markies" te huwen. Zo leefde de molenaarszoon nog lang en gelukkig, op een groot kasteel waar hij alles kreeg wat zijn hartje begeerde.
 
In ons geliefde parkje vinden we op verschillende plaatsen een verwijzing naar dit lieflijke sprookje. Helaas nog niet in het monumentale Sprookjesbos, dat het tot op de dag van daag zonder deze venijnige kat moet stellen. Nee, de meest getrouwe uitvoering van dit gelaarsde dier vinden we in het Sprookjesstation van de Eftelingse Stroomtreinmaatschappij, Station Marerijk. Daar prijkt de kat naast andere dieren in een afgesloten ruimte die alleen te bezichtigen is vanuit de rijdende trein. Ook is de Gelaarsde Kat dit jaar te bewonderen in de Wonderlijke Efteling-show op de planken van het minstens zo majestueuze Efteling-theater. De oudste en wellicht meest bekende verwijzing naar dit sprookje vinden we echter in de vorm van een horecapunt op de hoek van het Anton-Pieckplein en het Carrouselplein, dat trots de naam In de Gelaarsde Kat draagt.

Het uithangbord met de naam van dit huisje is het eerste en eigenlijk ook meteen het laatste dat we terugvinden van de kat in kwestie. Op dat bord is hij op een rode achtergrond afgebeeld in een statige edoch combatante houding. De rest van deze bar doet nauwelijks denken aan dit toch wel redelijk bekende sprookje. Afgezien daarvan is dit gebouwtje toch in die leuke ouwbollige stijl uitgevoerd die we zo gewend zijn in Marerijk. Kromme dakpannetjes, versierde muurtoppen, houten vensterbankjes en geruite ramen maken het geheel tot iets moois dat slechts wordt overtroffen door een tweetal andere huisjes in de rest van het park. Boven tegen de voorgevel prijkt een beeltenis van de Gelaarsde Kat zijn partner-in-crime, Klein Duimpje. Partner in die zin, dat beiden er dezelfde smaak van schoeisel op nahouden, zij het dat de kat de enige is die er niet in verzuipt. Deze versie van Duimpje is zo mogelijk nog leuker dan die in het Sprookjesbos, want hij zet met zo'n leuk Reijnders-mechaniekje zijn muts steeds op en af, bezoekers groetend door weer en wind. Tenslotte vinden we aan de zijde van het gebouwtje die naar het Carrouselplein gekeerd is nog een onbekende figuur (misschien de markies?) die de voorbijgangers erop wijst wat hier te halen valt. Het zijn slechts de foeilelijke plastic regenbuizen die de sprookjesachtige illusie van dit gebouwtje doorbreken.

Eenmaal binnen aangekomen - dat wil zeggen, met het hoofd onder de overkapping naar binnen turend - doet ons het interieur een beetje denken aan dat van In den Hoorn des Overvloeds. Soortgelijke houten kabinetjes en vakjes sieren de uitstalling van het snoepgoed dat hier wordt verkocht. Van zuurstokken tot marsrepen, het ligt hier voor het uitzoeken. Dit is tevens een van de weinige plaatsen in het park waar ijs wordt verkocht, zij het dat we hier te maken hebben met voorverpakt ijs. Een draak van een plastic uithangbord laat het ijsassortiment zien, compleet met prijzen en afbeeldingen. Ook hier heeft dus de commercialisering toegeslagen. Tenslotte wordt hier nog het standaardassortiment aan frisdrank en koffie aangeboden. Qua assortiment heeft dit horecapunt dus niet echt meerwaarde boven dat wat we ook kunnen vinden in Kogeloog en de Soete Inval.
 
De Gelaarsde Kat moet het voor zijn beoordeling dus voornamelijk hebben van zijn vorm- en naamgeving. Dit is, naast Kogeloog, het enige horecapunt in het park dat rechtstreeks naar een sprookje(sfiguur) is genoemd (hoewel we er natuurlijk ook hebben die gebaseerd zijn op mythologie en literatuur). Wat betreft verkoopwaren voldoet het hier echter prima als ijsverkooppunt, zeker wanneer we letten op de locatie. De Kat is ook vaker en vroeger open dan zijn buur, Grootmoeders Keuken, wat natuurlijk alleen maar in zijn voordeel werkt. Uiteindelijk komen we toch nog op een geschikte drie sterren.
 

 Sinds onbekend
 Categorie balie
 Aanbod beperkt
 Bezetting voldoende
 Prijs/kwaliteit normaal
 Aantal kassa's 1
 Omzet (per bezoeker per dag) € 0,10
 Pinautomaat? ja
 Smaakoordeel 5
 Zitjes matig
 Afvalverwerking Afvalbakken bij Grootmoeders Keuken + Geeuwende Gijs op 15 meter
 Dichtsbijzijnde toiletten 't Gemack

 


SNOEP

 
Hully Gully zuurstok € 1,00
Regenbookstok € 1,10
Aardbeienstok € 1,00
Kersenstok € 1,00
Dropstok € 1,50
Dropbal € 0,95
Wijnbal € 0,95
Twix € 0,90
Bounty € 0,60
M&M minikoker € 0,85
Pardoeslolly € 1,90
 
 


 

 
 
 
   

Sfeerbeoordeling:  

Assortimentbeoordeling:  

   

 
 
het totaal aantal op dit horecapunt
uitgebrachte stemmen is inmiddels:
 

 

 

Foto: Friso Geerlings, © 2002 Het Wonderlijke WC Web Foto: Friso Geerlings, © 2002 Het Wonderlijke WC Web Foto: Friso Geerlings, © 2002 Het Wonderlijke WC Web
Op de voorgevel prijkt een beeltenis van Klein Duimpje, die zijn muts immer groetend op- en afzet.
Op een uithangbord op de hoek van het gebouwtje vinden we de Gelaarsde Kat in een statige houding.
"Die den bakker hier vergeten, zullen vast geen bollen eten," staat er te lezen op een perkament dat een figuur tegen de zuidkant van het gebouwtje stevig vasthoudt.

Foto: Friso Geerlings, © 2002 Het Wonderlijke WC Web
 

In de Gelaarsde Kat: te vinden op de hoek van het Carousselplein en het Anton-Pieckplein. Minst druk in de namiddag. Geopend tijdens de Winter-Efteling. Intensiteit: hevig.
 

In den Hoorn des Overvloeds  © 2002-2004 Het Wonderlijke WC Web