Fata Morgana-evenementencomplex

Sfeer:   Assortiment:   WWCW-team:

 

 
  
Aanzicht op het Fata Morgana-evenementencomplex -|- Foto: Friso Geerlings, © 2002 Het Wonderlijke WC Web

n de verboden stad Fata Morgana is heel wat te koop. Op de markt kan men terecht voor Oosters aardewerk en koperen schalen. Flessen en lampen met geesten en vliegende tapijten liggen naast doodnormale rieten manden uitgestald. Het koopwaar wordt met veel egars aangeprezen door kooplieden van velerlei pluimage. Te midden van al deze prullaria, bijouterieën en snuisterijen verkoopt men ook heerlijke gerechten, groeten en fruit. Vijgen, dadels, appels en citrusvruchten, in meer soorten en maten dan voorstelbaar is voor hen die niet geboren zijn in een sprookje van 1001-Nacht, liggen op stapels te wachten om van hand tot hand te gaan.

Zelfs de Pasja van Fata Morgana laat hier regelmatig inkopen doen door het paleispersoneel. Zo vloeit het geld lustig van pasjaanse schatkamer (nog altijd vol genoeg om het inzetten van een heuse Dzjinn ter bewaking ervan te rechtvaardigen) naar de marktkooplui en via de belasting ook weer terug naar zijne hoogheid in de troonzaal. Geld is de drijfveer van drukke handel en duistere intriges in de stad. En geld is ook de drijfveer van het park dat Fata Morgana in 1986 aan de wereld voorstelde als een ongekende attractie van wereldformaat.

Wie dacht dat het in de Wereld vol Wonderen puur en alleen draait om sprookjesachtige sferen, het overbrengen van een gevoel dat mensen bijblijft, een leuk dagje uit voor de Kaatsheuvelse jeugd (natuurlijk in verantwoorde Rooms-Katholieke geest), of een filantropisch werkverschaffingsproject voor failliete schoenenindustriedorpjes in de Langstraat komt bedrogen uit; de ideologieën uit grootmoeders tijd zijn reeds lang geleden met de heksenbezem de deur uit geveegd en maakten plaats voor de nieuwe wereldmacht: die van economische ontwikkeling, geld en groeimarkten.

De Efteling verdient daarom ook graag geld. Liever niet een beetje geld, zoals de bedelaars van de Verboden Stad, maar twinkelende oversized-schatkisten vol met blinkende rinkelende geldstukken. In navolging van de Pasja van Fata Morgana moet de Efteling dan ook gedacht hebben dat er in het Midden Oosten heel wat rijkdommen te halen zijn. Helaas, helaas: het opzetten van een dependance van de Efteling in het land van minaret en Koran is vrijwel ondoenlijk en daarom, met de gedachte van Mozes en de berg Dzjebel Musa in het achterhoofd, haalde de Efteling een stukje Arabische winstgevendheid naar Nederland.

Meteen in 1986 opende, tegelijk met Fata Morgana, de Oase en de Bazaar, dat toen nog slechts een klein baliewinkeltje aan het met witte steentjes bedekte Fata-Morganaplein was. Hoewel de geldstromen uit deze twee verkooppunten wellicht niet onaanzienlijk waren, roken de Kaatsheuvelse Abduls de zoet-metalige geur van goud, veel meer goud.

In 1995 werd dan ook het Fata-Morgana-evenementencomplex geopend, alwaar Oosters-getinte bedrijfsfeesten (voor twee- tot zeshonderd bezoekers) gehouden kunnen worden die de Kaatsheuvelse kassa's rijkelijk doen rinkelen. Normaal gesproken is dit complex niet zo vaak toegankelijk voor normale bezoekers. In de zomermaanden echter, vindt hier de voor iedereen toegankelijke LEGO-expositie plaats en tijdens de Winter-Efteling, wanneer de koude wind waait rond de koepels van de verboden stad en de fakkels branden op het plein ervoor, is het complex in gebruik als een extra overdekt horecapunt.

Het Fata-Morgana-evenementencomplex bestaat voornamelijk uit een grote rechthoekige hal, overspannen door een majestueus zwart tongewelf waarin aan de binnenkant duizenden sterren twinkelen. Deze koepel rust op een rij Oosterse pilaren met daartussen gordijnen in een typische arabische boogvorm. Aan de wanden vinden we schilderingen van woestijnen, oases, kamelen, paleizen en Arabieren op volbloed paarden. Dit alles wordt nog eens omlijst met mooie geelkoperen lampjes en een entreehal waar in een vitrinekast één van de oude Fakirs (het Arabische woord voor armoede) uit het Sprookjesbos te vinden is. Een kleine kruisbestuiving tussen Arabië en India dus, maar zonder twijfel Islamitisch.

Met deze feestelijke hal zelf is helemaal niets mis. Helaas kunnen wij over het horecapunt dat tijdens de winter gelegen is in die hal niet eenzelfde oordeel vellen; deze ontbreekt het aan elke mogelijke vorm van originaliteit in het assortiment (standaard dranken, koeken, worste- en saucijzenbroodjes en oh hoe Arabisch tomatensoep) en bovendien heeft men duidelijk last gehad van een vreemde aanval van mengzucht: naast reclamemateriaal van het Deense LEGO (kerstbomen en een kerstman gemaakt van de bekende plastic steentjes) vinden we hier ook een vreemd hoekje met de Arabisch uitgedoste Pardoes en een kameel. Wat we nu aan moeten met een kerstman in Arabië is ons niet helemaal duidelijk. Dat het menig liefhebber van Allah en Mohammed in het verkeerde keelgat zal schieten is wel zeker. Overigens beslaan de tafels en stoeltjes van het horecapunt niet de hele hal. Deze is halverwege afgezet met schotten, waarachter een donker rommeltje van kisten en dozen te zien is. Nee, degene die hier binnenloopt met de gedachte Turks Fruit, Kebab, Shoarma of andere, wellicht zelfs onuitspreekbare oosterse lekkernijen aan te schaffen komt bedrogen uit.

In tegenstelling tot de winterse horecapunten in het Carousselpaleis (en dan met name het Dioramahal-pannenkoekenrestaurant), waar de kerstsfeer naadloos aansluit bij de permanente decoraties van Pieck, vloeken de Arabische creaties van het evenementencomplex nogal met de kunstmatige en ridicule kerstrommel die men hier in een wanhopige poging tot sfeerverhoging heeft nedergekwakt.

Edele lezer, u begrijpt het vast allemaal al lange tijd. Men mag blij zijn dat Eftelingse horecabeoordelingen niet in handen zijn van de medogenloze Grootvisier van de Pasja; het resultaat van de visitatie was dan vast en zeker een enkeltje tredmolen geweest voor hen die verantwoordelijk zijn. Als WWCW-team echter zijn wij zoals altijd de goedheid zelve. We geven een sterretje voor het feit dat men hier toch even warm en droog kan zitten als het buiten weer eens bitterkoud en druilerig winterweer is. Vooruit: ook nog een sterretje in ruil voor al die twinkelende puntjes in het dak. Verder gaan wij echter ook niet, want de horeca zelf is nog geen uitgedoofde dwergster waard. Twee twinkels dus. Daar is geen schatkist mee te vullen, laat staan de schatkamer van zijne doorluchtigheid de Pasja van de Verboden Stad Fata Morgana.
 

 Sinds 2002
 Categorie zelfbediening
 Aanbod beperkt
 Bezetting voldoende
 Prijs/kwaliteit normaal
 Aantal kassa's 1
 Pinautomaat? nee
 Smaakoordeel 5
 Zitjes beperkt
 Afvalverwerking n.v.t.
 Dichtsbijzijnde toiletten Fata Morgana

 

DRANKEN

 
Koffie klein/groot  €1,20/€2,15
Thee klein/groot  €1,20/€1,80
Warme Chocolade-
0 melk kl/gr
€1,45/€2,60
Glühwein €2,25
Jägerthee €2,25
Glas Coca Cola, Coca
0 Cola light, 
Fanta Orange, Cassis, Sprite, Goudappeltje, bronwater
€1,45
Glas Appelsientje  €1,55
Glas Dommelsch vier  €1,55
Glas Wijn wit/rood  €2,40
   

OVERIGEN

 
Pardoes wintermok
0 inclusief warme chocolademelk

 

€5,50
   

ETENSWAREN

 
Broodje rookworst met
0 Unoxmuts
€3,20
Erwtensoep  €2,75
Erwtensoep XL met
0 Unoxmuts 
€3,60
Tomatensoep  €2,75
Tomatensoep XL met
0 Unoxmuts
€3,60
Warme Appelstrudel  €1,90
Muffin  €1,30
Gevulde koek  €1,05
Koffiebroodje  €1,45
Brownie  €1,65
Saucijzenbroodje  €1,70
Worstenbroodje  €1,40
Chips naturel 98 gr  €1,20
Chips paprika 85 gr  €1,20
   
  
  
 
   

Sfeerbeoordeling:  

Assortimentbeoordeling:  

   

 
 
het totaal aantal op dit horecapunt
uitgebrachte stemmen is inmiddels:
 

 

 

Foto: Friso Geerlings, © 2002 Het Wonderlijke WC Web Foto: Friso Geerlings, © 2002 Het Wonderlijke WC Web Foto: Friso Geerlings, © 2002 Het Wonderlijke WC Web
Het bandje buiten ziet er zeer toepasselijk uit. 
De ingang van binnenuit gezien, met palmboomachtige planten.
De illusie van een paleistuin: steunzuilen en een sterrenhemel.
 
Foto: Friso Geerlings, © 2002 Het Wonderlijke WC Web Foto: Friso Geerlings, © 2002 Het Wonderlijke WC Web Foto: Friso Geerlings, © 2002 Het Wonderlijke WC Web
De tafels en stoelen zijn erg rommelig geplaatst.
De versiering aan het plafond is alleraardigst.
Kale plekken en bakken met legosteentjes geven toch nog het idee van een fabriekshal.
 
Foto: Friso Geerlings, © 2002 Het Wonderlijke WC Web Foto: Friso Geerlings, © 2002 Het Wonderlijke WC Web Foto: Friso Geerlings, © 2002 Het Wonderlijke WC Web
Een vuilnisbelt? Ohnee, we kunnen toch nog een serie Pardoespoppen onderscheiden.
Deze verdwaalde Harry- Potter-met-kerstmuts stamt nog van de LEGO-tentoonstelling.
Een kerstman en een kerstboom, van LEGO. Toch verrassend, kerstmis in een arabische omgeving.
 
Zeer goed gethematiseerde verlichting. Lampen maken kunnen ze wel in dat park.
Deze mooie maar standaard muurtekening maakt veel goed.
Deze niet-afgebrande versie van de fakir waakt nog altijd over het Complex.

 
Foto: Friso Geerlings, © 2002 Het Wonderlijke WC Web
 
 

Het Fata-Morgana-evenementencomplex: te vinden in de zuidoostelijke hoek van het Fata-Morganaplein, rechts van de toiletten. Minst druk vóór het middaguur. Intensiteit: gemiddeld.
 

In den Hoorn des Overvloeds  © 2002-2004 Het Wonderlijke WC Web