Attracties - Sprookjesbos - Klein Duimpje

 
 
Klein Duimpje -|- edits: Friso Geerlings © het WWCW 2005  
Een arme houthakker die geen geld meer heeft om eten te kopen voor zijn vrouw en zijn zeven zonen, besluit om zijn zeven jongens achter te laten in het bos. De jongste zoon, die zo klein is als een duim en daarom Klein Duimpje wordt genoemd, heeft echter de plannen van zijn vader afgeluisterd en strooit kiezelsteentjes op de grond wanneer hun vader hen door het bos leidt en uiteindelijk achterlaat. Door het spoor van de kiezelsteentjes te volgen, vinden de zeven jongens de weg naar huis weer terug.
 
Klein Duimpje bij avond -|- Foto: Bram Elstak © het WWCW 2005
Embleem 'Klein Duimpje' -|- Tekening: Bram Elstak © het WWCW 2005
Sprookje:
Klein Duimpje

Publicatietitel:
Le Petit Poucet

Opgetekend door:
Charles Perrault

Openingsjaar:
1998

Ontwerp:
Ton van de Ven

Ingesnurkt door:
Ton van de Ven

Type sprookje:
Openluchttafereel

 

   

 

Was het u reeds bekend dat...

...de fietsroute van Tilburg naar de Efteling gemarkeerd is met enorme, koperkleurige zevenmijlslaarzen en grote rotsblokken (die de kiezelsteentjes uit het sprookje moeten voorstellen)?


...de Efteling maar wat graag gebruik maakt van het begrip ‘Zevenmijlslaarzen’? Zo wordt het drukke zomerseizoen, wanneer de Efteling langer open is, ‘Zevenmijlszomer’ genoemd, en komen we de uitdrukking erg vaak tegen in publicaties en folders van het park.

Wanneer de houthakker voor de tweede keer probeert om de jongens in het bos achter te laten, pakt hij het slimmer aan: hij sluit de deur van het huis, zodat Klein Duimpje 's nachts geen kiezelsteentjes kan verzamelen. In plaats daarvan gebruikt Klein Duimpje dit keer broodkruimels om de weg naar huis te markeren, maar wanneer hij en zijn broers het kruimelspoor proberen terug te vinden, ontdekken ze dat vogels de kruimels hebben opgegeten en dat ze echt verdwaald zijn.

In het midden van het bos komen ze bij een huisje waar een mensenetende reus woont met zijn vriendelijke vrouw en zijn zeven dochters. De vrouw stopt de zeven jongens in een logeerbed, maar wanneer de reus van de jacht thuiskomt, ruikt hij onmiddellijk dat er mensen zijn. De vrouw weet hem wijs te maken dat ze de zeven jongens in huis heeft gelokt om de dag daarna voor de reus een feestmaal klaar te maken. Omdat Klein Duimpje de boel niet vertrouwt, verwisselt hij in het midden van de nacht de zeven mutsen van zijn broers en zichzelf, met de zeven gouden kroontjes van de dochters van de reus. En maar goed ook: de reus blijkt geen geduld meer te hebben om te wachten op zijn feestmaal en stapt 's ochtends gelijk naar dKlein Duimpje -|- Foto: Bram Elstak © het WWCW 2005e kamer waarin de zeven jongens liggen. Wanneer hij echter de kroontjes op hun hoofd voelt, denk hij dat hij zich ― nog niet goed wakker ― van kamer heeft vergist. Vervolgens gaat hij naar de kamer van zijn dochters, voelt de mutsen op hun hoofd en slacht ze vervolgens alle zeven.

Wanneer de reus 's ochtends ontdekt wat er is gebeurd, gaat hij de zeven jongens achterna met zijn zevenmijlslaarzen, waarmee hij per stap zeven mijl kan lopen. Vermoeid van de achtervolging gaat hij even liggen in de buurt waar Klein Duimpje zich heeft verstopt. Klein Duimpje steelt de zevenmijlslaarzen van de slapende reus en probeert samen met zijn broers de weg naar huis terug te vinden, wat met die zevenmijlslaarzen natuurlijk een stuk makkelijker gaat. De houthakker verkoopt de gouden kroontjes die zijn zonen hebben meegebracht en met de opbrengst kan het gezin nog lang en gelukkig leven.

De oorsprong van het sprookje
Er bestaan twee duidelijk van elkaar verschillende versies van het sprookje van Klein Duimpje, waarvan de versie van Charles Perrault uit 1697, die hierboven is samengevat, de versie is die in de Efteling wordt uitgebeeld. Het sprookje is thKlein Duimpje op het winkeltje "In de Gelaarsde Kat" -|- Foto: Ramon Heeren © het WWCW 2005ematisch verwant aan het sprookje van ‘Hans en Grietje’: kinderen worden het huis uit gezet en dreigen door een reus of heks te worden opgegeten. Het motief dat de kwaaddoener misleid wordt (in ‘Hans en Grietje’ houdt Hans de heks een kippenbeentje voor zodat ze niet weet dat hij dikker wordt; in ‘Klein Duimpje’ worden de mutsen en kroontjes verwisseld) en het motief met de kiezelsteentjes/broodkruimels zijn ook twee belangrijke overeenkomsten.

In de minder bekende versie van de gebroeders Grimm uit de "Kinder- und Hausmärchen", is Klein Duimpje de enige zoon van een hongerlijdend gezin. Hij overtuigt zijn vader om hem te verkopen, zodat ten minste zijn ouders weer wat eten kunnen kopen. Klein Duimpje komt terecht bij twee dieven, die een pastoor willen bestelen. Klein Duimpje weet echter met een list de pastoor wakker te krijgen. De dieven rennen weg en Klein Duimpje verbergt zich in een baal stro en valt in slaap. De volgende ochtend voert de huishoudster van de pastoor de baal stro met Klein Duimpje erin aan de koe. Vanuit de koeienmaag roept Klein Duimpje om hulp. Wanneer de pastoor dit hoort, denkt hij dat de duivel in de koe is gevaren en laat het dier slachten. De maag met Klein Duimpje erin wordt op de mesthoop gegooid, maar net wanneer Klein Duimpje eruit wil kruipen, eet een wolf de maag op. Vanuit de maag lokt Klein Duimpje de wolf mee naar het ouderlijk huis. Zijn vader weet de wolf te doden en Klein Duimpje te bevrijden.

Wintersferen (en een extra arrenslee) bij de reus -|- Foto: Friso Geerlings © het WWCW 2005

Deze versie van het sprookje is ook in de lage landen verschillende keren opgetekend. De oudst opgetekende vermelding van deze versie komt voor in Reginald Scots "Discoverie of Witchcraft" uit 1584. De held heet daar Tom Thumb.

Perraults’ verwijzingen naar het zware leven (geen eten voor de kinderen), plaatsen het verhaal midden in de sociaal-economische situatie van het 17de-eeuwse Frankrijk: de pest keerde terug, droogte ruïneerde oogst na oogst en hongersnood liet zelfs in meer welgestelde families zijn sporen na. Uit deze context ontstond zelfs een variant op het sprookje waarbij een koningspaar hun drie dochters moet achterlaten.

Het sprookje in de Efteling
Hoewel het sprookje van Klein Duimpje pas werd toegevoegd aan het Sprookjesbos in 1998, is Klein Duimpje al sinds de jaren vijftig een bekende Efteling-figuur. Anton Pieck ontwierp Klein DKlein Duimpje in close-up -|- Foto: Bram Elstak © het WWCW 2005uimpje namelijk als een soort helper van Holle Bolle Gijs, door hem met zijn zevenmijlslaarzen af te beelden boven de prullenmanden die overal in het park te vinden zijn. Hoewel de laatste jaren veel nieuwerwetse prullenbakken in de Efteling zijn opgedoken, vind je nog op verschillende plaatsen in het park, met name in Marerijk, de oude rieten manden met daarop de beeltenis van Klein Duimpje. Verder ontwierp Pieck ook een Klein Duimpje voor de gevel van het zuurstokkenwinkeltje In de Gelaarsde Kat aan het Carrouselplein.

Om het sprookje toe te voegen aan het Sprookjesbos, vonden enkele ingrijpende veranderingen plaats. Om niet al te drastisch in de Siertuin te moeten ingrijpen, zijn de tientallen jaren oude dennenbomen tussen de Siertuin en de laan naar het kasteel van ‘Doornroosje’ weggehaald, wat de ingang van het Sprookjesbos een stuk opener heeft gemaakt. De vier meter lange reus ligt tegen de wortels van een grote eik te slapen. Zijn hoofd en buik bewegen rustig op en neer, en uit de jagerstas die hij bij zich heeft verschijnt af en toe de staart van een eekhoorntje. Uit het struikgewas duikt, Rustig snurkt de reus in het zonnetje -|- Foto: Bram Elstak © het WWCW 2005wanneer hij middels een interactief systeem wordt geroepen door een bezoeker, Klein Duimpje op, die probeert de zevenmijlslaarzen van de reus te stelen. Hij moet dat heel voorzichtig doen, om de reus niet wakker te maken. Overigens: het gesnurk van de reus is dat van zijn ontwerper, Ton van de Ven.

Het Klein Duimpje van Ton van de Ven en die van Anton Pieck verschillen onderling aanzienlijk van elkaar. Behalve het feit dat ze alle drie wat te groot zijn (allen kunnen zonder probleem in de zevenmijlslaarzen van een reus, wat een hele prestatie is voor iemand die maar een duim groot is), zijn ze uiterlijk erg verschillend. Piecks Duimpjes dragen rode of blauwe mutsen met rode of blauwe pakjes, terwijl Van de Vens Klein Duimpje gekleed is in dezelfde pastelrood-wit-blauw-combinatie als de reus. De muts, die een belangrijk element is in het verhaal, ontbrak tijdens eerste jaren op het hoofd van Van de Vens Klein Duimpje. In 2004 werd deze alsnog toegevoegd.

 
Weet je waar Klein Duimpje is?
Roep 'm hier, hij komt gewis!
Zou het hem nu toch gaan lukken
zo'n Zeven mijlslaars weg te plukken?
Pas wel op! Roep niet te luid!
De kans is klein en snel verbruid!
De reus in slaap is licht te storen...,
let maar op z'n grote oren...!

 


Het sprookje van Klein Duimpje komt niet voor in het Efteling-sprookjesboek, maar is in 1970 wel opgenomen voor het tweede album met "Sprookjes van de Efteling" (CNR 100.39-2). In deze versie weten Klein Duimpje en zijn broers de reus te ontvluchten nadat hij in hun kamer aan hun kroontjes is komen voelen. De reus zet daarop de achtervolging in, zonder echter eerst zijn dochters te doden. Dichter bij het origineel, dus inclusief het verzwelgen van de dochtertjes, blijft de uitbeelding van het sprookje in de TV-serie "Sprookjes" (op DVD IV). Hierin doet het huisje van Repelsteeltje dienst als houthakkerswoning en heeft de reus zijn intrek genomen in Villa Volta. Klein Duimpje zelf is een rol van de jonge Joep Truijen, de rol van de reus is in handen van Luc D'heu. Het sprookje is eveneens opgenomen in de ReDi-Entertainmentreeks, op CD 4.

Klein Duimpje poogt de Zeven Mijlslaarzen te stelen -|- Foto: Bram Elstak © het WWCW 2005

 


 

 

© 1998 - 2005 Het Wondere Wereld Web / Het Wonderlijke WC Web | teksten: Erwin Taets, Friso Geerlings en Paul Melssen