Kogeloog

Sfeer:   Assortiment:   WWCW-team:

 

 
  
Aanzicht op Kogeloog -|- Foto: Friso Geerlings, © 2002 Het Wonderlijke WC Web
 

Na jaren van trouwe dienst bleef het tijdens het seizoen 2003 akelig stil rond Kogeloog. De marsvlaggetjes wapperden al vanaf de winter niet meer, en — erger — de geur van verse koffie hing niet meer als een geruststellende herinnering aan betere tijden onder de Zes-Dienarenarcade. De maanden van het zomerseizoen verstreken en langzaamaan werd zelfs de meest verstokte optimist duidelijk dat Kogeloog het lot van zijn illustere naamgenoot, het beeld-met-de-wesp, zou volgen. Kogeloog verdween als horecapunt.

Zoals zo vaak in de Efteling draait de geruchtenmolen inmiddels volop. Kogeloog zou in de vorm die het punt tot en met 2002 had te weinig opbrengen. Gelukkig is er een lichtpuntje: andere geruchten spreken over een toekomst als pannenkoekenetablissement. Een serre-achtige aanbouw en een assortiment met deze populaire bakproducten moeten het Zes Dienarenplein over enige tijd ook horeca-technisch weer voorzien van de nodige luister. Het WWCW zal het een en ander met spiedende ogen volgen. Immers: het assortiment was al jaren niks, maar de sfeer alhier was er één om van te watertanden.

Hieronder is de horecatekst te vinden die het WWCW schreef over Kogeloog toen het gebouw nog in z’n oude variant bestond.

n de uiterste zuidoosthoek van het Sprookjesbos vinden we het sprookje van de Zes Dienaren. Immer richting het Anderrijk turend zit daar onze vriend Langnek al vijftig jaren op zijn rots. Recht voor hem vinden we zijn meegekomen collega, Kogeloog. Bovenop de voorgevel van een imposant tempelachtig gebouwtje, met een aantal pilaren die een loopgang van de gewone weg afscheiden en het dak van het gebouwtje ondersteunen. Aan de binnenmuur van de loopgang een zestal afbeeldingen, van respectievelijk Langnek, Putoor, Springkuit, Kogeloog, Heuvelbuik en Koukleum, beter bekend als de Zes Dienaren. En In den Hoorn des Overvloeds zou In den Hoorn des Overvloeds niet zijn als we temidden deze sprookjesfiguren niet een eettentje konden vinden.

En jawel hoor, in het midden van het gebouw, recht onder Kogeloog, vinden we een horecabalie. Boven het gat in de muur prijkt een ornament dat we kunnen betitelen als Pieck-op-zijn-best, voorzien van vele krullen en vormpjes en een stuk perkament met de tekst "De Zes Dienaren". De binnenkant van het dak is bekleed met mooie houten planken. Buiten tegen de muur vinden we typische klassieke Sprookjesbos-lantaarns. Geheel in contrast hiermee staan twee plastieken Mars-vlaggetjes die de gevel en het nisje ontsieren. Eén van de vele al-dan-niet-subtiele pogingen tot commercialisering (lees: verkrachting). Opgelucht ontdekten we dat de vlaggetjes niet zijn vastgemaakt. Daarnaast vinden we links van de ingang van het hofje een soort van vitrinekast waarin naast een hoop zand regelmatig wisselende Pardoesspulletjes worden tentoongespreid, en waarvan het voetstuk zo uit die hele Fata Morgana losgerukt lijkt te zijn. Kort gezegd komt dat neer op het feit dat het geheel hier niet helemaal op zijn plaats lijkt te zijn, temidden van deze klassieke Sprookjesbos-figuren. Al met al doet dit huisje een beetje vreemd aan. De algemene stijl is niet bijster goed thuis te brengen. De punten op het dakje naast het borstbeeld van Kogeloog doen een beetje oosters aan, en toch heeft de gang met pilaren, alsmede de krullen in het midden van de voorgevel, ook iets Napoleontisch.

De verkoopwaren doen ook een beetje vreemd aan. Naast popcorn, frisdrank en koffie lijkt hier niet bijster veel te koop. Naar de prijzen mogen we blijkbaar raden, want er staat nergens een duidelijk prijsschild zoals op andere plaatsen. Wel probeert men ons iets duidelijk te maken over een schat die ergens te vinden is. Wellicht komen we bij die schat door het volgen van de kaboutervoetafdrukken op de grond, maar dat is ons niet geheel duidelijk. Deze zijn hoogstwaarschijnlijk toch van Kobold de Treiterkabouter, dus dan kunnen we ze maar beter vergeten.

De organisatie voldoet hier op zich prima. Een aantal afvalmanden bevindt zich op het plein en naast de weggetjes er naartoe en er vanaf. Zoals wel vaker het geval is bevinden zich ook hier bordjes met rijmpjes die de bezoeker op de aanwezigheid van de manden moet wijzen, maar ook hier staan die bordjes niet meer exact bij de mand. Dat wordt echter een beetje goedgemaakt door de aanwezigheid van Wagen Gijs, in de zuidwesthoek van het plein. Hij is weliswaar een beetje weggemoffeld in die hoek, tussen het Kogeloog-gebouw en de bomen van het Sprookjesbos, maar is daarom niet minder opvallend. Met zijn bekende uitspraak. "Vooruit ik vind het zo lekker jongens, vooruit nou!" houdt hij dit gedeelte van het park ook fijn schoon.

Uiteindelijk missen we mede door de nieuwerwetse aankleding, de ietwat rommelige thematisering en het aanbod van dit horecatentje toch een hoop sfeer op deze plek. We zijn onverbiddelijk bij het WWCW, en komen dan ook niet hoger dan twee sterren voor Kogeloog.
 

 Periode 1967-2002
 Categorie balie
 Aanbod beperkt
 Bezetting voldoende/goed
 Prijs/kwaliteit normaal
 Aantal kassa's 1
 Omzet (per bezoeker per dag) € 0,05
 Pinautomaat? nee
 Smaakoordeel 5
 Zitjes matig/redelijk
 Afvalverwerking manden verspreid over Zes Dienarenplein + Wagen Gijs op 5 meter
 Dichtsbijzijnde toiletten Kleine Boodschap

 

DRANK

Blikje Dommelsch

€ 1,60

 

SNOEP

 
Mentos mint € 0,60
Popcorn € 1,45
Salmiakriksen € 1,25
Muntdrop € 1,25
Jellies € 0,60
 
  
 
 
   

Sfeerbeoordeling:  

Assortimentbeoordeling:  

   

 
 
het totaal aantal op dit horecapunt
uitgebrachte stemmen is inmiddels:
 

 

 

Foto: Friso Geerlings, © 2002 Het Wonderlijke WC Web Foto: Friso Geerlings, © 2002 Het Wonderlijke WC Web Foto: Friso Geerlings, © 2002 Het Wonderlijke WC Web
Bovenop de voorgevel prijkt het borstbeeld van de Dienaar Kogeloog, met zijn gezicht naar onze langgenekte vriend aan de overkant van het plein.
Vlak naast de veranda van Kogeloog vinden we Wagen Gijs, die zijn buikje nog altijd volvreet met afval van het Zes Dienarenplein.
Rondom het Zes Dienarenplein staan zowel bankjes als afvalmanden met de bekende spreuken. "Wie de papiermand hier niet ziet, is een sufferd waar of niet."

Foto: Friso Geerlings, © 2002 Het Wonderlijke WC Web
 

Kogeloog: was ooit te vinden bij De Zes Dienaren in het Sprookjesbos. Minst druk in de vroege ochtend. Gesloten tijdens de Winter-Efteling. Intensiteit: matig.
 

In den Hoorn des Overvloeds  © 2002-2004 Het Wonderlijke WC Web