Attracties - Het Efteling-theater: showbizz ten paleize

 
 
naar pagina 1 naar pagina 2 naar pagina 3 naar pagina 4 naar pagina 5 naar pagina 6 naar pagina 7 naar pagina 8 naar pagina 9
             
 

 

 
In 1996 doet de eerste Efteling Sprookjesshow haar intrede en creëert daarmee de basis voor wat een hele reeks aan grote live-entertainment sprookjesshows in de Efteling zal gaan worden. In de eerste editie worden de verhalen van Roodkapje, de Indische Waterlelies en Doornroosje elke dag verschillende keren voor het publiek op een musical-achtige manier op de planken gezet, en deze formule blijkt een groot succes te zijn voor de Efteling. De show is een productie van Creative Entertainment Productions in sDe Efteling Sprookjesshow -|- videocapture: Martijn Snoerenamenwerking met wederom de Maria More Dancers (inmiddels van naam veranderd in “Maria More Entertainers”) die we eerder tegenkwamen bij “Showtime met Pardoes”.

De show begint met een stel sprookjesfiguren die dansend op het podium worden voorgesteld door middel van een lied. Onder anderen Hans en Grietje, de boze fee, de Gelaarsde Kat en een grote roze draak laten van zich horen, om, vreemd genoeg, verder in de show niet meer terug te keren. Na deze inleiding wordt het donker in de zaal, en verschijnt er een lachend spookje op het podium dat het publiek aan het schrikken probeert te maken. Natuurlijk lukt dit niet (wie is er immers bang voor een vriendelijk grijnzende witte doek?). Na wat pogingen stelt het vliegende beddenlaken dan maar het eerste sprookje voor dat op het podium te zien zal zijn. Na enkele duffe versprekingen is het hoge woord eruit: Roodkapje bijt het spits af.

Achter het publiek, helemaal bovenaan in het theater zien we een klein bouwvallig huisje staan vanwaar we de stem horen van de moeder van Roodkapje. Ze stuurt in goede sprookjestraditie haar dochter op pad om wat boodschappen naar haar Grootmoeder in ’t bos te brengen. Op dat moment zien we het rood bemutste meisje het huisje uit lopen, om via de trap tussen de tribunes naar beneden te lopen. Terwijl zij het — onder Efteling-liefhebbers zelfs tegenwoordig nog meer dan bekende — lied met de ‘hoogstaande’ tekst: “Roodkapje, Roodkapje, dat ik dat ben dat snap je” zingt, komt ze op haar weg naar het podium een groot wit konijn tegen dat haar vergeDe Efteling Sprookjesshow -|- videocapture: Martijn Snoerenzelt op weg naar haar grootmoeder. Onderweg komen ze een groep wilde aardbeien tegen die óok nog een lied en een dansje hebben. Een aardig detail is dat de aardbeienpakken die hier gebruikt worden in 2003 weer terugkeren in de affreuze act van Gerrit Groentenboer met zijn aardbeien Babs, Brit en Bonnie op het Reizenrijkplein. Toch handig, zo’n kledingmagazijn.

Intussen heeft ook de Boze Wolf zijn intrede gedaan in de zaal. We zien deze in het huisje van grootmoeder, links op het podium, zijn gedeelte van het nog steeds doorlopende lied zingen waarin hij duidelijk maakt dat Roodkapje hem een prima hapje lijkt. Ook zien we hem in het open huisje op het trapje zitten, met een kleed over zich heen en grootmoeders bril op zodat Roodkapje hem niet zal herkennen als ze binnenkomt. Als Roodkapje eenmaal bij het huisje is aangekomen blijft het konijn buiten zitten, en het arme meisje zelf begeeft zich naar binnen alwaar ze natuurlijk met huid en haar opgevreten wordt door de nogal traditioneel ingestelde wolf. Het konijn schrikt zich dood en rent wat voor het publiek langs, waar de redding nabij lijkt…

Rechts van het publiek komt namelijk een jager tevoorschijn die het witte knaagdier vraagt waar de Boze Wolf dan wel niet is. Bij het zien van het grote beest in het huisje van grootmoeder lijkt de jager even af te haken, maar het konijn krijgt hem zover dat hij zich vermant, om vervolgens samen de buik van het dier te openen. Na dit nogal hilarische moment waarbij de buik van de Wolf onder begeleiding van droge cartoon-geluiden wordt opengesneden, zien we Roodkapje en Grootmoeder weer heelhuids tevoorschijn komen. Als afsluiter zingen de sprookjesfiguren met z’n vijven nog een lied op de goede afloop. De Boze Wolf komt er met een vermaning van de jager vanaf.

De Efteling Sprookjesshow -|- videocapture: Martijn SnoerenNadat het applaus uit de zaal in ontvangst is genomen zien we een oosters figuur het podium betreden die, gestoken in een prachtig kostuum, de inleiding vertelt van het sprookje van de Indische Waterlelies. Hij vertelt het verhaal over de oerlelijke Heks met de stem van goud. Nadat de oosterse maharadja klaar is met zijn relaas, zien we de heks zelf het podium betreden. Ze brengt met haar prachtige stem een lied ten gehore over het feit dat ze graag wat mooier zou willen zijn, zelfs zó mooi als een sterrenkind van de Maangodin. Midden in het lied komen er zeven sterrenkinderen het podium op, die samen met de maangodin een sierlijke dans opvoeren. Een mooi effect hierbij is de schuine spiegel die boven de danseressen hangt zodat je niet alleen het voor-, maar ook het bovenaanzicht van de dans kunt zien. Wanneer de zon op komt, en de vogels beginnen te fluiten, beveelt de maangodin de sterren mee terug te gaan. Maar de heks betovert de sterrenkinderen met haar prachtige stem, waar zelfs de Maangodin niet tegen opgewassen is. Enkele sterrenkinderen weten nog te ontsnappen, maar voor de overgebleven sterren is het te laat. Ze veranderen in een waterlelie, om voor altijd op het meer te drijven.

Na deze mooie uitbeelding van het sprookje van Koningin Fabiola van België zien we twee sprekende bomen op het podium staan, die met elkaar aan de praat raken. Samen vertellen ze het sprookje van Doornroosje in geuren en kleuren. Opvallend is dat bijna het héle sprookje al verteld wordt, inclusief een deel van einde. Vanaf dan gaat het verder, compleet met uitbeelding, op het toneel. Een blonde Prins die wel wat van Hans Klok weg heeft verschijnt ten tonele en zingt een rock ‘n roll-achtig nummer waarbij twee dansers hem visueel ondersDe Efteling Sprookjesshow -|- videocapture: Martijn Snoerenteunen. De Prins is een beetje gespannen, want de honderd jaren zijn bijna om, en met behulp van een klok telt de prins samen met het enthousiaste publiek af tot op de laatste seconde van het honderdste jaar precies.

Achter op het podium verschijnt in de verte een groot kasteel waar Doornroosje met haar familie en hofhouding woont. De lichten worden gedoofd, en we zien het doek met het kasteel erop plaats maken voor een grote houten poort die toegang tot het kasteel zou moeten geven.
De blonde Prins klopt als een gek op de poort, totdat deze langzaam open gaat. Achter deze poort verschijnt een mooi koninklijk decor, met als blikvanger een grote, statige trap in het midden. We zien de Koning en de Koningin in diepe slaap op hun troon zitten, en ook enkele leden van de hofhouding zijn nog steeds, na honderd lange jaren, onverstoorbaar in dromenland. De Prins sluipt voorzichtig en stil het kasteel door op zoek naar zijn Doornroosje. Als hij boven aan de trap komt vindt hij haar, en kust haar uiteraard wakker. Grote zware kerkklokken beginnen te luiden en het hele paleis ontwaakt door deze magische kus.

De Efteling Sprookjesshow -|- videocapture: Martijn SnoerenZoals het een échte Efteling-show betaamt, hoort ook in de eerste Sprookjesshow een romantisch lied, waarin elkaar eeuwige trouw en liefde wordt beloofd; ook deze show is daarop geen uitzondering. De Koning, Koningin, Prins en Doornroosje zingen een lied waarin het prinselijk huwelijk aangekondigd wordt. Niet veel later keert Doornroosje terug naar haar eerste plaats, bovenaan de trap, maar inmiddels is ze gehuld in een sprookjesachtige trouwjurk met een werkelijk meterslange sleep. Het romantische lied zet zich voort en het huwelijk wordt ter plekke voltrokken, waarna het tijd is voor een groots feest zoals dat hoort in prinsessensprookjes. De kleurrijke hofhouding en enkele narren verzamelen zich vooraan het podium voor een playback-tapdans (ook iets wat we wel vaker terug zullen zien in sprookjesshows) en de finale van de show: twee aan twee komen de sterren uit de show naar voren om het applaus in ontvangst te nemen, waarmee de sprookjesshow tot een feestelijk einde komt.

De Efteling Sprookjesshow duurde 35 minuten en draaide twee hele seizoenen lang, (1996-1997) in het Efteling-theater. Drie keer per dag werd de show opgevoerd, namelijk om 13.00, 15.00 en 17.00 uur. In het hoogseizoen waren de aanvangstijden aangepast in verband met een extra show: 14.00, 16.00, 18.00 en 20.00 uur. Deze show was tevens de eerste Efteling-show die op video en cd verscheen, zodat men het spektakel thuis nogmaals kon beleven.
 
   
  
   

 
Franghe Fraeghe -|- logo: Friso Geerlings © Het WWCW 2003
 

 

 
In 1998 begon de Efteling een samenwerking met Endemol Events — het latere Wentink Events — en deze coöperatie mondde uit in een nieuwe Efteling Sprookjesshow. De Wolf en de zeven Geitjes, de Kleine Zeemeermin en Assepoester mochten het stokje in 1998 overnemen van hun sprookjescollega’s uit 1996 en 1997, en dat deden ze zeker niet onfortuinlijk. De Nieuwe Efteling Sprookjesshow zou een bijzonder gedenkwaardige show worden met een ongekend (en volgens velen onovertroffen) groot succes, maar daarover later meer. Eerst halen we wat herinneringen op met een bezoekje aan de show.

Voor aanvang van de show wordt het donker in de zaal, en het geluid van vogels die tijdens het binnenkomen van het publiek luid aan het kwetteren waren gaat over in een zweverig muziekje. Al snel blijkt de muziek een bewerking te zijn van Vivaldi’s “De vier seizoenen”. Enkele dansers, verkleed als dieren, komen het podium op en dansen op de muziek terwijl op het podium twee enorme eieren staan. Aan het einde van de dans breken de eieren open, en er komen twee kuikens uit tevoorschijn. Deze twee kuikens zetten het bijzonder aanstekelijke liedje “Waar zijn we nou” in, en zijn daarmee persoonlijk verantwoordelijk voor een soort collectieve brain wash van de bezoekers van de show. Tijdens het lied komt ook de Wolf op, en hij maakt duidelijk dat hij op zoek is naar de zeven geitjes, wat natuurlijk een prima opstap is op weg naar de verdere uitbeelding van het sprookje “De Wolf en de Zeven Geitjes”.
 

De nieuwe Efteling Sprookjesshow -|- Foto's: EAH © Het WWCW 2003

De Wolf gaat in de weer met een grote zak op wielen, die hij vol van voorpret en genoegen over het podium duwt in de richting van een huisje, links op het podium. Op dat moment zien we een effect dat veel mensen verbaast: het binnenste van het huisje van de Zeven Geitjes —wat een doodnormaal huisje lijkt te zijn, maar schijn bedriegt zoals wel vaker in de Efteling — licht op, en we kunnen door de muur naar binnen kijken, waar we de zeven geitenkinderen en hun moeder zien staan. Moeder Geit vertelt haar kinderen dat ze boodschappen moet doen, en dat ze vooral op moeten passen voor de Grote Boze Wolf. Na haar vertrek ziet de wolf zijn kans schoon, en klopt op de deur van het huisje. De schobbejak beweert dat hij een tante is van de kinderen. Door een van de ramen in het huisje verschijnt een geitje, dat de Wolf om zijn witte poot vraagt om zo te kunnen controleren of degene voor de deur wel écht een geitentante is. De Wolf die zo’n witte poot natuurlijk niet heeft, verzint snel een list, en probeert het geitje wijs te maken dat hij uit Suriname komt. Maar helaas voor de hongerige wolf: daar trappen de geiten natuurlijk niet in. De frustratie van de Wolf wordt verhaald in een ontzettend leuk en aanstekelijk nummer, waarin de Wolf vastberaden aan het publiek mededeelt dat hij de geitjes zeker wel zal krijgen…

Na het liedje gaat de Wolf op bezoek bij de bakker die rechts van het podium is verschenen in een klein huisje. De poot van de Wolf wordt daar zo wit gemaakt als een fles geitenmelk, en het vraatzuchtige dier waagt een tweede poging bij het geitenhuis. Deze keer trappen de arme geitjes helaas wél in de snode plannen van de Wolf, en hij vangt alle geitjes in de grote mobiele zak.

Als moedergeit weer thuis komt van de boodschappen wordt ze door het jongste geitje dat zich pienter in de klok had verstopt, ingelicht over de gruwelijkheden die zich hebben afgespeeld in het huisje. Met een spectaculair stroboscopisch effect van het licht, rennen het geitje en haar moeder over het podium op zoek naar de Wolf. Als ze hem — slapend tegen een boom — hebben gevonden, maken ze de goedgevulde zak van de Wolf open, en laten alle geitjes weer ontsnappen. Nu de zak leeg is, moet deze uiteraard weer gevuld worden met stenen, en Moeder Geit beveelt de geitjes dan ook om stenen te zoeken. Ook roept ze de Mensenkinderen in de zaal op om haar geitenkinderen te helpen met het zoeken van stenen voor in de zak. Kinderen weten de stenen meestal immers wel te liggen, volgens moeder. Voor aanvang van de show kon het publiek, vooraan bij het podium, al een “steen” (lees: kunststof rotsblokje) pakken, om deze tot dit moment van de show te bewaren en vervolgens samen met de geitjes terug richting het podium te brengen. Een leuk stukje interactie dat jaren later nog eens toegepast zal worden, maar dan met hooibalen. Net als in 2002 waren het overigens wel voornamelijk de regelmatige bezoekers die deze “stenen” wisten te bemachtigen. Oh, die onbedwingbare behoefte aan meedoen…

De nieuwe Efteling Sprookjesshow -|- Foto's: EAH © Het WWCW 2003

Als de zak gevuld is met de stenen wordt de Wolf wakker, en druipt “met zeven kilo stenen in zijn maag” verslagen af. Alle geitenkinderen zijn weer vrij, en dit loopt uit op een zang- en dansspectakel (“Wij zijn vrij!”) van de Zeven Geitjes met alle andere dieren uit het Sprookjesbos.

Na afloop van het lied moeten de Geitenkinderen naar bed, maar niet voordat moederlief eerst een verhaaltje verteld heeft, en wel dat van de kleine zeemeermin.

Op dat moment gaan de blacklights aan in de zaal, en de doeken aan de zijkant van de tribunes veranderen van een bos- in onderwatertafereel. Ook vanaf het plafond komen vissen naar beneden die onder invloed van de blacklights oplichten. Het mooiste effect van deze “we gaan nu onder water”-scčne, dat overigens ook voor de meeste verwondering onder het publiek zorgt, is het grote golvende vlak van laserstralen dat de illusie schept van een beweeglijke waterspiegel. Door de golven steeds hoger door de zaal te laseren lijkt het of het publiek onder water zakt; een prachtige overgang naar het volgende sprookje. Als de golven eenmaal ver boven het publiek bewegen, komt er van achter uit de zaal een mooie Zeemeermin aanzwemmen. Hangend aan een rail (die we ook al bij “Showtime met Pardoes” tegenkwamen) “zwemt” de Zeemeermin boven het publiek en zingt —live! — het prachtige nummer “Ga met me mee”. Walt Disney zou er vast óók een warm gevoel van in zijn hart krijgen.

De Zeemeermin zakt al zingend af naar de rechterzijde van de tribunes waar op het zijtoneel een schip zichtbaar is geworden. In de kajuit van het schip feest een aantal zeelieden dat het een lieve lust is. Lallend brallen ze onder het genot van vaten vol alcohol. Een van de zeelui, een heuse prins, zondert zich af, en verlaat de kajuit om op het dek te gaan kijken. Juist op dat moment komt de Zeemeermin voorbij gezwommen, en zien ze elkaar. Op het moment van het oogcontact begint het echter hevig te onweren en het schip lijkt te bezwijken onder de krachten van Moeder natuur. Een mooi effect tijdens deze storm en onweersbui is het gebruik van échte regen die vlak voor het hoofdpodium naar beneden klettert als inleiding op een lasershow die het middenstuk van het sprookje van de Zeemeermin zal gaan uitbeelden: schitterend. In de laseranimatie zien we achtereenvolgens een aantal dramatische gebeurtenissen. Het schip vergaat krakend in de woeste golven van de storm, en ook de prins raakt te water. De Zeemeermin, zeer onder de indruk van de zeevarende jongeling, red hem echter en brengt hem veilig en wel aan land op een stand. Daar nemen ze met een laatste zwaai afscheid van elkaar. De Zeemeermin die de prins van haar dromen natuurlijk niet kan vergeten neemt haar toevlucht tot de Zeeheks. De lasershow is overigens in de loop van de vier jaar waarin de show liep een paar keer aangepast qua vormgeving, iets wat de kwaliteit overigens uiteindelijk erg te goede is gekomen.

De lasershow eindigt met het beeld van de gemene zeeheks, die we na het lichtspektakel ook in het echt op het podium zien staan. Ze geeft de Zeemeermin een toverdrank waarmee ze haar droom, mensenbenen in plaats van de meermin-vin kan krijgen, maar waarschuwt tegelijk dat ze altijd van de zee zal zijn, tenzij ze gekust word door een échte prins. Als de lichten op het hoofdpodium gedoofd zijn, gaat het doek van het linkerpodium omhoog en zien we een klein palmstrand waar de Zeemeermin ligt te slapen. De man die ze tijdens de lasershow uit het woeste water van de kolkende zee had gevist maakt haar wakker met een kus, en ze komt tot de ontdekking dat ze werkelijk benen heeft! De drenkeling van eerder in de show moet dus wel een Prins zijn, wie anders kan daar immers voor zorgen? Ze besluiten voor altijd samen te blijven en zingen ter ere van dit feit hét lied der sprookjesshowliederen: “Dat komt door jou”

De show wordt afgesloten met het sprookje van Assepoester, dat op het linker zijpodium begint met het openingslied van dit sprookje “Kijk eens wat ik heb”. De stiefzussen en moeder van Assepoester vertrekken naar het bal in het kasteel, en het arme schaap van de familie blijft huilend achter. Dan verschijnt de Goede Fee op het podium, die Assepoes omtovert van een arme sloeber met oude vieze kleren tot een beeldschone jonge vrouw. Ze tovert zelfs een prachtige koets bespannen met paarden om mee naar het bal te gaan.

Eenmaal op het grote bal aangekomen steelt ze meteen de show met haar prachtige verschijning, en de Prins valt uiteraard als een blok voor het bescheiden maar beeldschone meisje. Als tijdens de dans tussen de Prins en Assepoester de klok twaalf uur slaat wordt de betovering van de goede Fee verbroken en rent Assepoester in grote haast het kasteel uit. In wederom een stroboscopisch aangelichte scčne verliest ze haar fraaie glazen muiltje, recht voor de poort van het kasteel. De Prins vindt het sierlijke schoeisel, zijn enige houvast voor het terugvinden van de vrouw van zijn dromen…

De nieuwe Efteling Sprookjesshow -|- Foto's: EAH © Het WWCW 2003

Na deze scčne komt er direct een lakei het podium op, die na een kort trompetsalvo de mededeling heeft dat de Prins zo spoedig mogelijk wil trouwen met degene die het glazen muiltje past. Een lange rij van tuttige jonkvrouwen en andere dames van niveau, allen in de prachtigste jurken, proberen het schoentje tevergeefs te passen. Als Assepoes vraagt of zij het misschien ook mag proberen, wordt ze door iedereen uitgelachen. Behalve door de Prins, die haar een kans geeft het muiltje te passen. Natuurlijk weet het publiek al lang hoe het hyperromantische sprookje verder gaat: het schoentje past, en de goede Fee tovert Assepoester weer om tot de mooie dame die de Prins zo wist te betoveren op het bal. Direct start het eindlied van de show in. In de introductie van dit lied vind de huwelijksvoltrekking tussen Assepoester en haar prins plaats, en het tweetal zingt een leuk gerijmd duet (“Ik ben bevrijd van het getreiter van mijn zussen / nu komt de tijd die in het teken staat van kussen”) dat vrij vlug overgaat in wederom een bijzonder aanstekelijk lied. Het is zelfs dusdanig aanstekelijk dat het bij menigeen zelfs nu nog regelmatig ronddwaalt in het geheugen. “Tijd voor de taart”, dat is het zeker na zo veel vreugde en goed-afgelopen vertellingen, en het feest is dan ook compleet wanneer er daadwerkelijk een levensgrote taart uit het podium omhoog komt. De voltallige cast van de show neemt al zwaaiend het applaus in ontvangst, waarna de wervelende show helaas tot een einde is gekomen.

De “Nieuwe Efteling Sprookjesshow” duurde zo’n 35 minuten en draaide maar liefst vier seizoenen lang (van 1998 tot en met 2001), drie maal per dag het hele seizoen door. In het laagseizoen kon men om 13.00, 15.00 en 17.00 uur in het omgebouwde zwembad genieten van de show, en in het hoogseizoen kwam daar nog een extra show om 19.00 uur bij.

In 1999 kreeg de Nieuwe Efteling Sprookjesshow de “Big-E Award” tijdens de IAAPA-award uitreikingen van dat jaar; een prijs met de omschrijving “beste pretparkshow ter wereld”. Nu worden er door de IAAPA (International Association of Amusement Parks and Attractions) zo ontzettend veel prijzen weggegeven in werkelijk tientallen categorieën en subcategorieën, dat het nu niet echt een erg hoogstaande prijs te noemen is, maar toch: het staat ontzettend leuk in de inmiddels aardig gevulde prijzenkast bij de receptie van het park. De Efteling weet dergelijke prijzen ook over het algemeen middels een persberichtje wel om te zetten in de nodige media-aandacht voor het park; iets dat uiteindelijk wellicht wel weer tot uitdrukking komt in een kleine stijging van de bezoekersaantallen.

Nu moeten we ook wel toegeven dat deze show gewoonweg prima in orde was. Het feit dat de productie zonder grote aanpassingen maar liefst vier achtereenvolgende jaren op de planken stond, geeft wel aan dat het geheel bijzonder goed in de smaak viel bij het publiek. In de resultaten van parkenquętes kon de show zich meten met publiekslievelingen als Droomvlucht en Villa Volta, een toch zeker niet te negeren prestatie. Zelfs in 2001, het laatste jaar voor de Nieuwe Efteling Spookjesshow, wist de productie zich uitstekend staande te houden tegenover het meer commerciële geweld van “Efteling on Ice”, een in samenwerking met Holiday on Ice geproduceerde show in een afzichtelijke tent op de picknickweide, vol schaars geklede dames en strak bepakte heren die zich op het ijzeren schoeisel in de meest curieuze posities manoeuvreerden ten behoeve van de gunst van hun publiek. Op 28 oktober 2001 nam de (toen inmiddels niet meer zo) Nieuwe Efteling Sprookjesshow na vier seizoenen trouwe dienst voorgoed afscheid van het park. Honderdduizenden bezoekers genoten vijfentwintighonderd voorstellingen van een show met een razend tempo, knappe special effects, aanstekelijke liedjes en een maximaal gebruik van de (beperkt) beschikbare middelen in het tijdelijke theater. Het jaar 2002, het Gouden Jubileumjaar van de Efteling, bracht niet alleen een splinternieuwe en rijk geoutilleerde theaterzaal, maar eveneens een nieuwe, “Wonderlijke” Efteling-show.

 

De nieuwe Efteling Sprookjesshow -|- Foto: EAH © Het WWCW 2003

 

naar pagina 1 naar pagina 2 naar pagina 3 naar pagina 4 naar pagina 5 naar pagina 6 naar pagina 7 naar pagina 8 naar pagina 9
               
                 
 

© 2003 Het Wonderlijke WC Web | tekst: Bram Elstak  | foto's: EAH | videocaptures: Martijn Snoeren