Attracties - Holle Bolle Gijs - Gijs als Efteling-product
 
 
 
Holle Bolle Gijs hoort samen met figuren als Langnek, de Laven, Jokie en Pardoes tot de best herkenbare bewoners van het park. Het is niet verwonderlijk dus, dat hij regelmatig opduikt als naamgever van Efteling-producten, of als beeldmerk op souvenirs. Zo kennen we de grote Holle-Bollebuilen met friet, en het Gijs-menu bij de fast-food horecapunten. Uiteraard is zijn naam niet verbonden aan de meest gezonde hapjes van het park. Gijs staat tenslotte voor veel en vet.
 
o De doos van Gijs' Smmmulfestijn, een toepasselijk menu vol kroketten, friet en mayonaise.
Een Efteling-sprookje?
Hoewel het Sprookjesbos een flink aantal Gijzen tot haar inwoners kan rekenen, is de vertelling van Holle Bolle Gijs geen sprookje. Eigenlijk is er zelfs helemaal geen verhaal, maar niets meer dan het bekende korte kindervers. Net als bij de Draak, de Efteling-kabouter en de Fakir, heeft dit de Efteling er echter niet van weerhouden om Gijs toch iets meer achtergrond te geven dan de tiental rijmende regels uit Van Vlotens bloemlezing.

Het uitvoerigst is deze hintergrundgebung toegepast voor het “Sprookje van Holle Bolle Gijs” (dat wij dus niet voor niets tussen aanhalingstekens zetten), te vinden op de oude langspeelplaat met sprookjeshoorspelen, “Sprookjes van de Efteling – Deel 7” uit 1970. Op deze plaat staan naast de vertelling van Holle Bolle Gijs ook speciaal geschreven nieuwe verhalen over het Kabouterdorp, de Efteling-kabouter, en het Ballonnenvrouwtje.

In dit verhaal is de familie Gijs, met Holle Bolle Gijs als vader, een vredig in Luilekkerland wonende familie van eetgrage goedzakken. Op een dag besluiten ze om zich een weg te eten door de grote Rijstebrijberg aan de grens van Luilekkerland, waarachter volgens geruchten een ander land zou moeten liggen. Zo komen ze al etende uit in het land van de Luchthappers, dat Eet-niet-land heet. In compleet contrast met Luilekkerland, eten de bewoners hier niets anders dan lucht. Voor de familie Gijs is dit al snel een ongewenste afslankkuur, maar helaas kunnen ze de weg terug naar Luilekkerland niet meer vinden. Ze houden zich in leven door het zwerfpapier van de straten te eten. De koning der Luchthappers is hen zo dankbaar voor het schooneten van zijn land, dat hij de familie Gijs per toverspreuk naar een ver weg gelegen sprookjespark laat sturen, alwaar ze meer dan welkom zijn als papiervreters. Tot op de dag van vandaag roept de familie Gijs dan ook in de Efteling: “Papier-hier!”.

Dit “sprookje” is verder nergens in Efteling-publicaties te vinden. De familie Gijs speelt ook geen rol in de nieuwe reeks luistersprookjes die vanaf 2004 door René Merkelbach werden geproduceerd. Eind jaren tachtig verscheen wel een serie sprookjesboekjes, met daarin bijvoorbeeld ook het verhaal van de Trollenkoning. Een deeltje over Holle Bolle Gijs stond voor deze reeks gepland, maar is uiteindelijk niet gepubliceerd.


Een bijna antieke legpuzzel van Speeltuin Gijs; een van de
 subtielere souvenirs met Gijs als onderwerp.

Souvenirs
Er zijn in de veertig jaar dat Holle Bolle Gijs bestaat heel wat Gijs-souvenirs gemaakt. Het aantal blijft natuurlijk wel ruim achter bij de enorme stortvloed van Pardoes-prullaria, of, in vroeger jaren, souvenirs met de Efteling-kabouter als beeldmerk. Toch mag Gijs niet klagen; zo verkocht het park lange tijd mokken, legpuzzels, stickers en zelfs pollepels met Holle Bolle Gijs als figuur. De laatste jaren is er weer een heuse opleving van Gijs-gerelateerde prullaria te bespeuren in de winkels van het park. Holle Bolle Gijs is namelijk gekozen als één van de figuren van de succesvolle, door Geesink-studio’s ontworpen Sprookjesbos-souvenirlijn. In cartooneske vorm is Gijs te vinden op (nog meer) mokken, als pin, als beeldje, als sleutelhanger, of, tussen de andere figuren, zelfs op een paraplu; het kan niet op. In tegenstelling tot de andere karakters uit deze souvenirlijn is de precieze Gijs die model stond voor de verstripte versie niet zo duidelijk aanwijsbaar. De meest logische kandidaten lijken Speeltuin Gijs (vanwege de kleding) en Wagen Gijs (als Sprookjesbos-bewoner) te zijn, maar wellicht is de Geesink-Gijs ook wel meer bedoeld als generieke vertegenwoordiging van álle Gijzen in het park, en die in het Sprookjesbos in het bijzonder. Tussen de overige Sprookjesbos-Gijzen (de Boekanier en Opa Gijs), zijn Wagen Gijs en zijn vriendelijke Pieckplein-broer Speeltuin Gijs, beslist veilige en kindvriendelijke keuzes.
In de Geesink-lijn is een kwalitatief heel aardig beeldje opgenomen
van de veelvraat...
...en vinden we ook mokken met Gijs in de bekerwand verwerkt Meer geschikt voor een schoolreisjesbudget is de kleine rubberen Gijs, ook al van Geesink


o Soms is de omgang met Holle Bolle Gijs nogal shockerend, zoals hier tijdens een Winter Efteling, waar het prachtige rijmbord van Geeuwende Gijs vervangen is door een walgelijke winterwens.