Twinkel banner deco  -|-  (c) Het WWCW 2001

  Een Stoomcursus - Bezitten - 1

 
 

Bezitten

Wenselijk bezit nummero één - details

Geen Efteling-liefhebber kan zonder het schaamrood op de wangen de in 1995 geopende en eenieder omarmende rieten "paraplu" van dhr. Van de Ven betreden als hij of zij niet over de juiste literatuur beschikt. Uiteraard komt men tegenwoordig een heel eind met de kennis die opgeslagen is op onderhavige webserver, maar de ware nostalgist en purist ― en dat bent u of wilt u worden ― geeft direct toe dat slechts geschreven teksten in fraai gebonden boekwerken écht bevredigen.

Hoewel de hoeveelheid Efteling-gerelateerde literatuur helaas niet zo volumineus is als de bibliografie rond pakweg Goethe of Kafka ― toch duidelijk mindere goden naast Pieck en zijn discipelen ― is er in de loop der jaren toch wel een aardige leeslijst ontstaan.
 
Essentiele geschiften

U bezit de eerste druk van Kroniek van een Sprookje (2002) ― bij voorkeur voorzien van een op de dag van uitgave geplaatste signatuur van dhr. Van de Ven ― en naast dit boek prijkt uw exemplaar van Mam, een duppie voor de kip? (1992). In de tienjaarlijks uitgegeven jubileumreeks ontbreekt verder Anton Pieck en de wonderbaarlijke geschiedenis van de Efteling (1982) niet. Deze drie boeken vormen de kern van uw collectie. Het is geen schande als u paragraaf en bladzijnummer blindelings kunt koppelen; het is een deugd!

  Zeer wenselijke geschriften

Naast bovengenoemd onbetwistbaar drieluik bezit u tenminste enige werken uit deze categorie. Zeer wenselijk is bijvoorbeeld Het Sprookje van de Efteling, een fraai stoffig werkje uit de jaren zestig. U bezit de biografie van Peter Reijnders (1900-1974), en uiteraard Anton Pieck - Zyn Leven, Zyn Werk. Op Weg naar Ooit is ook een fraaie uitbreiding op uw collectie, al was het maar omdat voormalig Efteling-directeur Taminiau zo heerlijk vals schrijft over zijn toenmalige collegae. De échte kenNoorse Volkssprookjes - Omslag en illustraties door Ton van de Ven -|- Scan: Friso Geerlings © het WWCW 2005ner is er daarmee echter niet. Want was er niet enorm veel te leren over de Stoomcarousel middels het boekwerkje Mam, mag ik het paard? En hoort u eigenlijk als Efteling-purist niet volledig op de hoogte te zijn van de Russische ruimtevaart tot 1986 middels het programma van Interkosmos, de grote Sowjet-ruimtevaarttentoonstelling uit 1986?

Prijzenswaardige geschriften

U kunt uw collectie tot in het oneindige blijven uitbreiden met krantenknipsels, magazine-artikelen en door dhr. Pieck geïllustreerde en verluchte bindsels. Voorop zou een complete sprookjescollectie moeten staan, waarbij de 1001-nacht van Pieck het kroonjuweel op uw kerncollectie vormt. De Sprookjes van Grimm ontbreken natuurlijk ook niet. Maar het verzamelen van Pieck-illustraatsels is een eenvoudige thuiswedstrijd naast de inspanning die u zich zult moeten getroosten om alle door Ton van de Ven geïllustreerde werken te bemachtigen. Wat dacht u van bijvoorbeeld de Noorse Volkssprookjes? Met genoegen geniet de bezitter van dit werk van de overeenkomsten tussen de koninklijke doch iewat seniele trol in het Sprookjesbos en een veel eerdere tekening van dhr. Van de Ven in dit boek.

Het is wellicht wat overdadig hier te vermelden dat u uw Efteling-collectie trots toont in een fraaie oude boekenkast. Bij voorkeur eiken.


 


 

 
 

Een Stoomcursus - © het Wonderlijke WC Web 2003 - 2005