Reizenrijk - De Ballonvaarder (Achterin)  

 

 
Ingang van de toiletgroep achter bij de Florant -|- Foto: Friso Geerlings (c) Het WWCW 2001

De eetgelegenheden 'De Florant' en 'De Globetrotter' zijn beide gesitueerd naast de immense Vogel Rok, die op zijn beurt weer staat op de plaats waar vroeger de ingang van Carnaval Festival was. Beide restaurants bevinden zich in een gebouw dat als sinds 1953 aanwezig is in de Efteling. Het gebouw is door de jaren heen meerdere malen van uiterlijk veranderd. Restaurant De Florant heette vroeger De Cameleon en veranderde, zoals de naam al doet vermoeden, elk jaar van thema. Zelfbedieningsrestaurant De Globetrotter, waar volgens het verhaal ballonvaarders zijn geland, was vroeger het Verandarestaurant, waar groepen vanaf 20 personen konden genieten van een overheerlijke maaltijd. Het hele complex kijkt uit op de siervijver, waarin zich een platform bevindt dat bij speciale gelegenheden, zoals de zomeravonden, omgetoverd kan worden tot een podium.
Wat veel bezoekers niet weten is dat zich achterin zelfbedieningsrestaurant De Globetrotter een van de meest authentieke stukjes Efteling bevindt. Het gaat hier om het grote toiletblok dat hoort bij het  restaurantencomplex. Achterin de zaal van De Globetrotter, enigszins verscholen in een hoekje, is een deur waarop de toiletten aangegeven staan. Wanneer de bezoeker deze deur betreedt, waant hij zich in een totaal andere tijd. Niet zozeer de tijd die Anton Pieck in zijn stijl integreerde en die als een rode draad door het hele park loopt, maar eerder de jaren 60. Het is duidelijk dat deze toiletten stammen uit een tijd waarin bruine en beige tegeltjes mode waren, waarin stortbakken nog ver boven het toilet hingen en waarin de kleur oranje nog een rol van betekenis speelde in interieurs. Om sfeer van de toiletten luister bij te zetten, heeft men zelfs de originele lijsten met daarop afbeeldingen van felgekleurde bloemen laten hangen. Wellicht heeft Henny Knoet, de ontwerper van de nabijgelegen Kleuterhof, hier inspiratie opgedaan voor de kleurenpatronen van zijn creatie. Deze speeltuin sluit dan ook prima aan op de sfeer van deze toiletten. Overigens is in de Kleuterhof ook een van de ingangen van het toilet te vinden.
Doordat de toiletten zo afgelegen liggen en doordat ze door de jaren heen nauwelijks vernieuwd zijn, vormen ze een van de oudste en rustigste stukjes Efteling. Een toiletdame is hier niet aanwezig. Er zijn veel toiletten, dus de bezoeker zal hier altijd een plaatsje vinden om zijn of haar grote of kleine boodschap te doen. Een ware aanrader.

 

Heren aanduiding Florant -|- Foto: Friso Geerlings (c) Het WWCW 2001

Dames aanduiding Florant -|- Foto: Friso Geerlings (c) Het WWCW 2001

statistieken

  man vrouw
 Zeep

2

2
 Roldoek nvt nvt
 Droger 2 2
 Wastafel 2 2
 WC 2 5
 Urinoir 4 nvt
 Urinoir Jr. 2 nvt

Invalidentoilet: Ja
Babyroom: Ja

 

Toiletdeuren Florant -|- Foto: Friso Geerlings (c) Het WWCW 2001

Halletje Florant -|- Foto: Friso Geerlings (c) Het WWCW 2001

Stortbak Florant -|- Foto: Friso Geerlings (c) Het WWCW 2001

De toiletgroep achterin De Florant is uitgevoerd in heerlijk ouderwetse kleuren en foute tegeltjes. Schitterend!
Het verbindingshalletje tussen de heren-, dames- en invalidetoiletten.
Een zeldzaamheid in de Efteling: Ouderwetse stortbakken met pneumatische bediening. Zou Pieck zelf wellicht nog ooit van deze pot gebruik hebben gemaakt?

Kleuterhof ingang  -|- Foto: Friso Geerlings (c) Het WWCW 2001

Wasbakken  -|- Foto: Friso Geerlings (c) Het WWCW 2001

 
De toiletgroep is ook toegankelijk via de Kleuterhof.
Bezoekers van deze toiletgroep hoeven niet bang te zijn na het wassen van hun handen zonder schoon roldoek te staan: hier zijn warme-luchtdrogers geplaatst.
 


Urinoirs Florant -|- Foto: Friso Geerlings (c) Het WWCW 2001
 

De Ballonvaarder (Achterin) is te vinden in het restaurant De Ballonvaarder, direct naast Vogel Rok. Deze toiletgroep bevindt zich helemaal achterin het gebouw. Geopend tijdens de Winter Efteling. Minst druk: gedurende de hele dag rustig, met soms een kleine pieck rond etenstijd. Intensiteit: zeer rustig.