Reizenrijk - Het Carnaval Festival

 

 
Carnaval Festival toiletgroep ingang -|- Foto: Friso Geerlings (c) Het WWCW 2001

Het Carnaval Festival is een vrolijke boel. Onder begeleiding van het bijna angstwekkend aanstekelijke thema van Toon Hermans rijden miljoenen bezoekers per jaar enkele minuten door de wereld van feest en carnaval. Een glimlach op het gezicht van jong en oud geeft aan dat deze attractie, hoewel nogal anders van stijl dan veel andere Eftelinghoogstandjes, nog steeds zijn plekje in Reizenrijk dubbel en dwars verdient.
Wie echter denkt na een bezoekje aan het Carnaval Festival een even vrolijk bezoek aan de naastgelegen toiletten te kunnen brengen heeft het mis.
Het begint al bij de saaie sfeerloze voorgevel. We moeten eerlijk zijn: de aanduiding “toiletten” op de gevel is nauwelijks te missen en dus effectief. Maar bah wat is deze tekst saai
van uitvoering. De doorgetrokken gevel vanaf het Carnaval Festival tot aan Het Valies mist zelfs de meest elementaire decoraties. Er zijn geen Eftel-scheuren of “doorschijnende stenen” en de ingang van de toiletgroep is een smakeloze slaapverwekkende maar vooral veel te correcte boog. Ruim van opzet, dat wel.
Ook binnen ontbreekt elke vorm van thematisering. Hoewel het toch een kleine moeite was geweest de dames- en hereniconen in Carnaval Festival- of Vogel Rok-stijl te maken (bijvoorbeeld Jokie en een Franse Can-Can danseres of Sinbad en een lieftallige Sherazade), dacht de verantwoordelijke afdeling (waarschijnlijk ook wel terecht) dat het hele Reizenrijkplein al zo
on-Eftelings was dat het plakken van simpele NS-stijl-stickers om de dames- en herenafdelingen aan te geven voldoende was.

De toiletten op zich zijn
gelukkig wel ruim opgezet, modern van uitvoering (we vinden hier o.a. Geberit Infraroodspoelmechanismen) en dus praktisch gezien prima in orde. Daarnaast is de toiletgroep sinds 2002 voorzien van een hemelwaterspoelsysteem wat natuurlijk goed is voor het milieu en wellicht de verhoudingen met de Brabantse Milieu Federatie iets minder op scherp zal zetten. Hoewel de toiletten soms wat last hebben van ondercapaciteit op drukke dagen zijn de wachttijden hier over het algemeen niet te lang. Maar laten we eerlijk zijn: de Eftelingbezoeker met de nodige achtergrondkennis loopt toch echt veel liever door naar de prachtig 60’s/70’s-stijl toiletten achterin het nabije Ballonvaardercomplex. Daar proeft men immers pas echt sfeer.

De weinige lichtpuntjes buiten functionaliteit en milieuaspecten — voor deze toiletgroep zijn dan ook het mooie Rok-themabord op het Reizenrijkplein dat de bezoeker nog eens extra op deze toiletgroep moet wijzen en de breedte van de entreeboog die gedrang- en frustratieverminderend werkt. Door deze praktische voordelen komen de toiletten van het Carnaval Festival niet op het zelfde rioolniveau terecht als die van het Carrouselpaleis, maar het scheelde niet veel... Vooruit, twee-en-een-halve ster geven wij hier tegenwoordig, waar we in 2001 nog uitkwamen op slechts twee sterren. Een halfje extra voor het hemelwater. Maar dan nog blijven wij bij onze conclusie van weleer: het had zo mooi kunnen zijn!
 

Carnaval Festival heren toiletaanduiding -|- Foto: Friso Geerlings (c) Het WWCW 2001

Carnaval Festivl dames toiletaanduiding -|- Foto: Friso Geerlings (c) Het WWCW 2001

statistieken

  man vrouw
 Zeep

3

3
 Roldoek 2 2
 Droger nvt nvt
 Wastafel 4 4
 WC 5 11
 Urinoir 6 nvt
 Urinoir Jr. 2 nvt

Invalidentoilet: Ja
Babyroom: Ja

 

Carnaval Festival toiletten interieur heren -|- Foto: Friso Geerlings (c) Het WWCW 2001

Een doorkijkje van achter in de toiletgroep naar de ingang. Zoals te zien is zijn de toiletten hier modern maar ook sfeerloos. Dit had net zo goed de lokale V&D of het Streekmuseum kunnen zijn. Helaas...


Carnaval Festival toiletten voorgevel -|- Foto: Friso Geerlings (c) Het WWCW 2001
 

De toiletten van het Carnaval Festival zijn te vinden links van de ingang van de attractie. Geopend tijdens de Winter Efteling. Minst druk: de eerste helft van de dag. Intensiteit: matig tot druk. Geen rook- en lasereffecten.