Informatie banner -|- (c) Het WWCW 2001

  Recensie - Kroniek van een Sprookje - 12
 
 


De pluspunten van de Kroniek

- Het is een zeer complete uitwerking van de Eftelinggeschiedenis in chronologische volgorde.
- Het bevat veel nieuwe informatie, veel anecdotes, veel nog nooit gepubliceerde tekeningen en schetsen en nooit eerder gebruikt fotomateriaal.
- Van alle Eftelingpublicaties is dit echt één van de beste ooit.
- Interviews met zowel een belangrijke directeur als een technische medewerker.
- Absoluut niet duur voor een kroniek.
- De kaft.
- De lay-out is zakelijk, eenvoudig, netjes en soms zelfs prachtig uitgewerkt.

De minpunten van de Kroniek

- Van sommige onderwerpen staat wel verdomd weinig in het boek, bijvoorbeeld de attractie-informatie is meestal een gemis.
- Sommige zaken (zoals toekomstplannen) worden wel genoemd, maar niet verder uitgelegd.
- De tekst leest niet altijd even vlot en doet vaak zelfs te zakelijk en te droog aan.
- De lay-out is soms slordig, verkeerde foto’s op verkeerde plekken in het boek.

“Kroniek van een Sprookje” kent enkele tegenvallers. Er is van sommige attracties gewoon te weinig materiaal opgenomen, terwijl er echt meer van is. Het feit dat er soms aan geschiedsvervalsing wordt gedaan en dat sommige Eftelingmedewerkers (ik noem een Lex Lemmens) niet aan het woord komen is toch wel jammer. Degenen die in het bezit zijn van alle jubileumboeken ("Het Sprookje van de Efteling", "Mam, een duppie voor de kip?" en "Kroniek van een Sprookje") hebben toch het beste geschiedenisoverzicht in handen, want eigenlijk horen de boeken wel bij elkaar. In alle publicaties is namelijk informatie terug te vinden die niet in de andere naslagwerken voorkomt. Degene die maar één Eftelingboek wil met zoveel mogelijk erin, heeft toch meer aan "Kroniek van een Sprookje". Niet alleen omdat het alle decennia’s omvat, maar ook omdat dit boek gewoon veel meer beeldmateriaal geeft waarvan veel, heel veel dat nog nooit is uitgebracht in wat voor publicatie dan ook. Daarom vind ik dat de Efteling over tien jaar geen nieuw boek hoeft te maken, maar gewoon de fouten moet verbeteren van dit boek en er een hoofdstuk bij moet doen van de periode 2002-2012, dan ben ik over tien jaar toch ook weer dik tevreden.

We hebben jarenlang zitten wachten op dit beloofde werkje en dus lang kunnen fantaseren wat het zou worden, hopend op veel Van de Ventekeningen, veel informatie en weetjes en een prachtig chronologisch verhaal over de geschiedenis van de Efteling. Hoewel dit boek niet helemaal is geworden wat velen hoopten, voldoet “Kroniek van een Sprookje” van alle publicaties toch het meest aan dat droombeeld. Hoeveel kritiek ik dus ook heb gegeven op deze kroniek: het is toch het beste naslagwerk dat er tot nu toe is uitgebracht over het park en daar ben ik de Efteling en vooral alle medewerkers van dit boek erg dankbaar voor! Efteling, hartstikke bedankt!!!

Met speciale dank aan alle leden van Eftelist voor het meehelpen, geven van ideeën, verbeteren van fouten en de positieve reacties. Die hebben er allemaal toe bijgedragen dat deze boekrecensie nu hier op het WWCW staat.

Ramon Heeren – augustus 2002

 
Terug
 

 

 

Tekst: Ramon Heeren - 2002