De Wolkenvaarder

Sfeer:   Assortiment:   WWCW-team:

 

 
  
Aanzicht op de bar van De Wolkenvaarder -|- Foto: Friso Geerlings, © 2003 Het Wonderlijke WC Web

Hoog in die oneindig verre hemel, daar woon ik, in mijn luchtkasteel. Soms glij ik van de regenboog naar beneden, en kijk rond in ieder werelddeel. Ik ben Gwendalyn, Gwendalyn de Sterrengodin. En ik waak, over alle soorten sterren. Ik maak van iedereen een ster, als ik met sterrenzand tover. Geen ster laat ik vallen, ik laat niets te wensen over!

De Ster van het Sprookjesbos, 2001

oog in het Ballonvaardercomplex, daar waar je de wolken bijna kunt aanraken, daar bevindt zich de Wolkenvaarder. Onder de Horecapunten komt de Wolkenvaarder in anciënniteit na een hele santenkraam van andere, oudere punten. Immers: het etablissement draagt pas sinds 2001 haar huidige, luchtige naam. De historische basis van de Wolkenvaarder gaat echter verder terug en voert ons zelfs voorbij de start van horecaklassiekers als In den Hoorn des Overvloeds, de Carrouselbar of de voormalige Smulpaap.

Reeds in het jaar 1953 opende in het Café-Restaurantcomplex de zogenaamde “Panoramazaal”, het paradeplaatje van de nieuwe en machtige horecavoorziening die de Efteling-gastronomie op de kaart zette. In de loop der jaren heeft menig luisterrijk en chique diner plaatsgevonden op bovenetage van het complex. Directeur Diender en zijn staf draaiden ooit overuren om de zongerijpte Franse wijnen uit de kelders van het gebouw naar de zaal te dragen, waar ze in zuiver kristal geschonken werden tot genoegen van hen die hier vertoefden.

Toen in 2001 vrijwel het hele Café-Restaurant een grondige verbouwing onderging en de naam veranderd zag in de Ballonvaarder, werd ook de Panoramazaal, die daarvoor enige tijd als Familie Vermeer Dinertheater (fl 59,90 per persoon) dienst had gedaan, onder handen genomen. De zaal kreeg een grote schilderbeurt en er kwamen nieuwe, mooie, in het thema passende decoraties. Wat niet veranderde waren de grote kenmerkende ramen op het zuiden, en de enorme dakterrassen (compleet met authentieke bestrating, meubilair en ballustrades) die vanuit de Wolkenvaarder bereikbaar zijn, en op zonnige dagen een heerlijke zitplaats vormen.

De Wolkenvaarder is niet erg vaak geopend voor het “gewone” publiek. Hoewel er regelmatig feesten en partijen voor bedrijven worden georganiseerd, kunnen individuele Efteling-bezoekers hier slechts op de befaamde Zomeravonden, wanneer het park tot middernacht geopend is, terecht voor een smakelijke hap. Aan de ene kant is dat jammer, want we zijn best gecharmeerd van dit horecapunt. Aan de andere kant houdt het een bezoekje aan de grote zaal met het prachtige uitzicht ook een beetje speciaal.

De Wolkenvaarder is via de statige trap in de hal van de Ballonvaarder te bereiken. Onderweg naar boven hebben we een mooi compleet zicht op de grote luchtballon van de ontdekkingsreizigers die deze hal siert. Eenmaal in de zaal valt vooral de grote hoeveelheid licht en ruimte op. Natuurlijk is licht en ruimte niet direct het eerste waar men de Efteling mee associeert, maar hier valt het, samen met de decoratie, helemaal op z’n plaats. Wie door de wolken of zelfs daarboven vaart verwacht immers een strakblauwe hemel en een zon die zijn stralen warm laat waaieren. Even voelen we ons als Teddy Ruxpin, Grubby of Gimmick, vliegend in een luchtschip. Of, voor WWCW-kenners, als de heldhaftige Kapitein Dubbelhoofd wanneer de Halve Maen met Mex Mellen’s zweefmechaniek het luchtruim kiest.

Tijdens het dineren zien we vanuit de genoemde grote ramen de bootjes van de Gondoletta rustig varen op de Siervijver. Stromen bezoekers, van jong tot oud, lopen van en naar de Pagode, die van tijd tot tijd als een koninklijke kroon boven de bomen uit zweeft. Soms rijdt de stoomtrein over de lange brug over de vijver, en direct is dan daar die gedachte aan een bekende fotoboekjestekst uit vroeger jaren: “Wandelen, varen, rijden vliegen – de wereld van de Efteling.” Bij avond, wanneer de schemering valt en de sprookjesachtige belichting langs de Siervijver ontstoken wordt, is het wonderlijke beeld compleet.

Een aanzicht op de Wolkenvaarder -|- Foto: Friso Geerlings, © 2003 Het Wonderlijke WC Web

Tijdens de genoemde Zomeravonden werkt men in de Wolkenvaarder op buffet-basis. Bij de ingang van de zaal kan men een vastgesteld bedrag afreken, om vervolgens onbeperkt te kunnen smikkelen en smullen van een keur aan gerechten. In 2002, het jaar waarin de Efteling haar vijftigste verjaardag vierde, heette het buffet “Rondje om de Efteling”, wat bij menig Efteling-liefhebber een glimlach op het gezicht toverde. Immers, lopen we niet allemaal soms smachtend een rondje om het park in de periode tussen winter- en zomerseizoen?

Een kleine selectie uit de gerechten van het “Rondje om de Efteling”-buffet geeft een indruk van de alhier onbeperkt versmaadbare gerechten. We zien op de kaart onder andere Griekse tomatensalade met olijven, Duitse aardappelsalade en Franse bistrosalade met framboise-dressing. Warme gerechten zijn er ook, waaronder lasagne bolognaise, Hongaarse kipfilet met stroganoffsaus, oosterse wok met verschillende schaal- en schelpdieren en Javaanse saté. Tot slot kunnen we de knorrige maag navullen met vanille ijs me warme kersen en slagroom of een frisse fruitsalade. Voor de kinderen (of volwassenen met een jong hart) zijn er ook de altijd leuke pommes smiles (gefrituurde vrolijke aardappelgezichtjes), knakworstjes, frikadellen, kipfilets en appelmoes.

Geroutineerde Efteling-horecagangers zullen als basis van dit menu de nodige typische Efteling-ingrediënten herkennen (zoals de warme kersen, de frikadellen en de saté) maar we kunnen u garanderen: ze zijn hier lekkerder dan in de rest van het park. Bovendien is het hier bijzonder prettig zitten aan één van de mooie tafels in de zaal. Onder het genot van de genoemde gerechten kan men keuvelen en discussiëren over de zin van het leven, de kosmos of, wat dichter bij huis, de toekomst van het park en de imminente doem die het park zonder haar creatief directeur te wachten staat. Omdat men onbeperkt kan blijven opscheppen van (en 'over', red.) het mooi gepresenteerde buffet kan zo’n gesprek ook met gemak enkele uren duren. Een prettiger toeven in de wereld vol wonderen is eigenlijk slechts denkenbaar op het Herauten- of Anton-Pieckplein. Met volle maag en goede zin kan de voldane bezoeker later zijn weg naar de attracties van het park vervolgen. Een Halve Maen is dan natuurlijk geen al te slimme keuze…

Overigens is ons ter oren gekomen dat de personeelskantine van de Efteling (gelegen achter het Carrouselpaleis in Marerijk) regelmatig gerechten serveert die vergelijkbaar zijn met de heerlijkheden die wij zojuist voor u, trouwe lezer, opsomden. Als dit waar is — en daar gaan we wel van uit — dan kunnen wij ons plots goed voorstellen waarom veel personeel de Efteling jaar in, jaar uit trouw blijft.

Een speciale opmerking willen we, nu we toch met personele zaken bezig zijn, overigens nog even maken over het personeel dat de Wolkenvaarder bemant. Want hoewel de Efteling gemiddeld genomen al over vrij aardig personeel beschikt (een enkele dissonant daargelaten), lijkt het wel of men in de Wolkenvaarder een zorgvuldig geselecteerd en gedrild elitecorps aan het werk heeft gezet. De vriendelijkheid en efficiëntie die we hier aanschouwen is werkelijk een compliment waard en alleen al een reden om de weg naar het luchtruim te zoeken voor een weldadige vaart door de wolken.

Waerde lezer, het wordt tijd voor een conclusie. U had het misschien al gemerkt, maar wij zijn erg te spreken over de bovenverdieping van het grote Ballonvaardercomplex. Terwijl de burgerij in ellenlange rijen staat om het gezin te voorzien van frites en frikadellen, neemt de ware Efteling-kenner, handenwrijvend van plezier, plaats in de prettige ambiance van de opgeknapte historische Panoramazaal. Een viertal sterren plakken we dan ook met genoegen op het luchtwaardige buffet. En dat het nog maar vele jaren zo mag functioneren.

Sans gene roepen wij in koor: laat het maar weer Zomeravond zijn! Een dineetje in de Wolkenvaarder laat immers werkelijk geen ster vallen, en ook niets te wensen over! Alhier is men geen nummer, geen uitbuitbaar niemendalletje. Neen, alhier voelt men zich werkelijk weer eens gast!

 
Het Ballonvaardercomplex, thuis van de Globetrotter, de Wolkenvaarder en de Florant, in woord en beeld.
 
Een beschouwing van het Café-Restaurant door de tijden heen.
 

 

 Sinds 1953 (2001)
 Categorie zelfbediening
 Aanbod standaard
 Bezetting voldoende
 Prijs/kwaliteit normaal
 Aantal kassa's 1
 Omzet (per bezoeker per dag) n.b.
 Pinautomaat? ja
 Smaakoordeel 7
 Zitjes ruim
 Afvalverwerking wordt afgeruimd
 Dichtsbijzijnde toiletten De Ballonvaader - Boven

 


Sprookjesbuffet Doornroosje

Gerechten voor de wijze feeën
door de koksjongen bereid

Tomaten salade met olijven en bieslook afgemaakt met dressing op basis van basilicum
Komkommer salade met radijs en yoghurt-dille dressing
Aardappel salade bestrooid met fijne bieslook
Pikante witte koolsalade met rozijnen
Bistrosalade met framboise dressing
Vers fruit en fruitsalade

Van de Molennaar
Verschillende broodsoorten:
broden met maïs, meergranen, sesamzaad, ciabatta
Keizerbroodjes wit en bruin
Boter en kruidenboter.

Warm Koningsmaal
Gegrilde kipfilet met een saus van paprika, tomaat en champignons
Saté gemarineerd gereserveerd met pindasaus
Stoofschotel met rundvlees en Lurkbier
Witte rijst met verse groentes uit de kasteeltuinen
Gegratineerde aardappelen
Verschillende soorten vers fruit

Volwassenen € 17,00
Kinderen € 8,50

Maaltijd voor de Koningskinderen t/m 11 jaar
Betoverende kindermaaltijd gepresenteerd in een verrassende magische box met goocheltrucjes met frietjes, spies van mini gehaktballetjes en Taksi.

€ 6,95

Het WWCW is onder geen enkele voorwaarde verantwoordelijk voor taalfouten in bovenstaande, letterlijk geciteerde menukaart. Onze Tekstcorrector is heden opgenomen in een inrichting.

 


 
  
  
 
   

Sfeerbeoordeling:  

Assortimentbeoordeling:  

   

 
 
het totaal aantal op dit horecapunt
uitgebrachte stemmen is inmiddels:
 

 

 

Foto: Friso Geerlings, © 2003 Het Wonderlijke WC Web Foto: Friso Geerlings, © 2003 Het Wonderlijke WC Web Foto: Friso Geerlings, © 2003 Het Wonderlijke WC Web
Hierlangs komt men de Wolkenvaarder binnen.
In het midden een buffet, aan de zijkanten rijen tafels.
Het dakterras. Prima uitzicht op Reizenrijkplein en Siervijver.
 
Foto: Friso Geerlings, © 2003 Het Wonderlijke WC Web Foto: Friso Geerlings, © 2003 Het Wonderlijke WC Web Foto: Friso Geerlings, © 2003 Het Wonderlijke WC Web
Een onderdeel van het buffet, eenzam in een hoekje. Snif.
Nog meer buffet, deze keer met irritante kinderen.
Een roos zoals deze siert de tafeltjes.
 
Foto: Friso Geerlings, Elleboog: Jos Visser, © 2003 Het Wonderlijke WC Web Foto: Friso Geerlings, © 2003 Het Wonderlijke WC Web Foto: Friso Geerlings, © 2003 Het Wonderlijke WC Web
Soms kun je hier onbeperkt eten voor een bedrag onder de €20.
Een hele serie lampjes zoals deze hangt aan de gevel bij het dakterras.
Dit wazige figuur is vast familie van zijn natte collega bij de spoorbrug.
 
Foto: Friso Geerlings, © 2003 Het Wonderlijke WC Web Foto: Friso Geerlings, © 2003 Het Wonderlijke WC Web Foto: Friso Geerlings, © 2003 Het Wonderlijke WC Web
Tsja. Je bent Wolkenvaarder of je bent het niet.
Krijgen jullie hier nou ook zo'n Piecks gevoel van? Wij wel hoor!
Heel eventjes wanen wij ons bij een zekere slede-attractie.
 
Foto: Friso Geerlings, © 2003 Het Wonderlijke WC Web Foto: Friso Geerlings, © 2003 Het Wonderlijke WC Web Foto: Friso Geerlings, © 2003 Het Wonderlijke WC Web
Een zeer pittoresque zicht op de siervijver...
...evenals op het terras van de Globetrotter...
...en de Kleuterhof. Vergelijk eens de kleurenspectrums van deze laatste drie foto's.

 
Foto: Friso Geerlings, © 2003 Het Wonderlijke WC Web
 
 

De Wolkenvaarder: te vinden op de bovenverdieping van de Ballonvaarder, aan de noorkant van de siervijver. Minst druk in de ochtend. Geopend tijdens de Winter-Efteling. Intensiteit: rustig tot extreem druk.
 

In den Hoorn des Overvloeds  © 2002-2004 Het Wonderlijke WC Web