Attracties - Piraña: een spectaculair woest-wateravontuur

 
 
Naar pagiña 1 Naar pagiña 2 Naar pagiña 3 Naar pagiña 4
     
 

 
Op pagina één van deze rubriek schreven wij al dat 1982 het jaar was waarin met de bouw van de attractie begonnen werd. Het park maakte, zoals het dat eigenlijk met alle nieuwbouw deed en nog immer doet, een behoorlijk gedetailleerde maquette van de landschappelijke omgeving, het traject en de gebouwen van het tempelcomplex zelf. Op onderstaande foto's is de bouw — hoewel reeds in een vergevorderd stadium, niet lang voor de opening in 1983 — te bewonderen. Vooral opvallend is het gemak waarmee een groepje bouwvakkers een "rots" in elkaar zet.
 

Een bouwimpressie van de Piraña. -|-  Foto's: Jaap van Wijk - Beeldresearch: Peter van Holsteijn. Compilatie: © het WWCW 2005

 

Tecnologia del agua - fuerza bruta

 
De techniek van de Piraña is in vergelijking met veel andere Efteling-attracties eenvoudig. Geen complexe animatronics of een ingewikkeld computergestuurd transportsysteem, maar voornamelijk brute kracht maken hier de dienst uit.

Vier enorme pompen (de attractie kan bij storingen ook op drie draaien) houden het water van de Piraña de hele dag lang in beweging. Zo’n twee miljoen liter water per uur (tweeduizend kubieke meter) stroomt door de betonnen geul van de attractie, en voert daarmee maximaal tweeduizend bezoekers per uur (in zo’n 35 bootjes, hoewel er altijd wel een paar in het Gildehuys staan voor onderhoud) door het Meso-Amerikaanse landschap.

Wie ’s morgens vroeg, na opening van de Efteling direct naar de Piraña loopt kan daar op veel dagen getuige zijn van een aardig schouwspel: het starten van de pompen. ’s Nachts worden de Piraña-pompen namelijk (uiteraard) uitgezet. Niet zonder reden ook: de attractie behoort door het enorme vermogen van de waterpompen (zo'n 300 kilowatt) tot de allergrootste stroomvreters van het park.
 

De Piraña enkele minuten voor het starten van de pompen -|- Foto: Friso Geerlings © Het WWCW 2003

  O Enkele minuten voor het starten van de attractie is het één en al rust...

Al het water in de attractie verzamelt zich wanneer de pompen uit staan in het laatste deel van de baan, en in de centrale vijver in het midden van de Piraña. Deze is er dus ook zeker niet voor niets: als dit bassin er niet was zou de Piraña simpelweg overlopen wanneer de pompen uit staan. Het hoogteverschil tussen het begin en het einde van het traject bedraagt namelijk ruim drie meter. De hoogte van de nachtelijke waterstand is overigens ook duidelijk te zien aan de decoratieve reliëfs langs het laatste deel van het traject: deze hebben allemaal een duidelijk donkerdere rand tot waar het water in rust staat.

Het water dat in het tempelcomplex uit de pompen geperst wordt stroomt natuurlijk eerst door de tunnel naar buiten. Boven de tunnelmond is een mooie plek om te kijken naar de golf water die door het traject stroomt zodra de Piraña wordt opgestart. Ook zijn hier dan goed de balken te zien die her en der op de bodem van de geul zijn bevestigd, en die verantwoordelijk zijn voor de stroomversnellingen in de wilde rivier. Het duurt even voor het water écht goed op gang is, maar als het eenmaal zover is vraag je je af hoe het ooit vijf minuten daarvoor nog zo’n rustige, lege geul geweest kan zijn.

De Piraña was de eerste River-Rapid Ride van Europa; de attractie, in 1979 door Intamin ontwikkeld, werd één van de allerpopulairste rides uit de catalogus van het Zwitserse bedrijf. Wereldwijd zouden na de Piraña jaar in jaar uit nog tientallen River-Rapid Rides gebouwd worden. Een opvallend grote hoeveelheid hiervan kreeg een thematisering of naamgeving die schatplichtig is aan Tons visie op de attractie.


De parkeersticker van 1983 -|- Scan: anoniem   Bibliografie:

De Efteling - Kroniek van een Sprookje (H. vanden Diepstraten)
Im Reich der Inka : die altperuanischen Königreiche (Siegfried Huber)
De beschaving van de Inka's (Francesco Ricciu)
De Pre-Inka beschaving (Licia Collobi Ragghianti) *
Yucatan en de Maya-cultuur (Mario Sartor)
Het Goud van El Dorado (Luisa Faldini)
The Art of Maya (Henri Stierlin) *
Maya - De Goddelijke Koningen van het Regenwoud (Nikolai Grube) *
De Erfenis van de Inka's (E.K. de Bock)
Aztec (Elizabeth Baquedano)

Boeken met een (*) worden speciaal aanbevolen voor hen die graag nog wat meer lezen.
Ze zijn te koop bij elke fatsoenlijke boekhandel.


   Illustraties:

Efteling-fotomateriaal: © Het WWCW 2003
De rechten van copyrighthouders op de overige foto's zijn
met liefde geschonden voor het nobele WWCW-doel

   Met dank aan:

Het Rijksmuseum voor Volkenkunde, Leiden
Google

 

Nali-Bram toont voor een Tumi hoe nat je écht kunt worden bij het bevaren van de Piraña -|- Foto: Danny Kock © Het WWCW 2003

~ Nat worden op eigen risico ~
veranderen in een Nali overigens ook...

 

Naar pagiña 1 Naar pagiña 2 Naar pagiña 3 Naar pagiña 4
     
       
 

© 2003 Het Wonderlijke WC Web | tekst: Friso Geerlings | foto's: Bram Elstak & Friso Geerlings