Kleyne Klaroen

Sfeer:   Assortiment:   WWCW-team:

 

 
 
Aanzicht op De Kleyne Klaroen -|- Foto: Friso Geerlings, © 2002 Het Wonderlijke WC Web

iep in het Sprookjesbos ligt het Herautenplein, het alleroudste stukje Efteling. Hier is het allemaal begonnen. Na al die jaren schijnt dit mooie plein nog steeds een grote toverkracht op de mensen uit te oefenen. Niets is fijner dan hier op een bankje uit te rusten, luisterend naar het verhaal en het trompetgeschal van de Magische Klok en genietend van al het mooie groen. En niet te vergeten, het sprookje van de Kikkerkoning, dat met de fontein een centrale plaats op het plein inneemt. Het uiterlijk van dit fraaie plaatje is recentelijk zelfs opgewaardeerd met de komst van Herberg de Ersteling (voor het sprookje van Tafeltje Dek Je) en een kasteeltje voor de stiefmoeder van Sneeuwwitje, aan de westkant van het plein.

Temidden van dit alles schittert een klein, knus huisje tussen de bomen. Dit sprookjesachtige boshutje draagt de naam Kleyne Klaroen, en is zeer op zijn plaats op dit pittoresque plein. Hier binnen is een aardig aantal versnaperingen te krijgen, variλrend van saucijzenbroodjes tot appelflappen en van brownies tot donuts. Geen uitgebreide maaltijden, maar kleine snacks die het leven van de bezoeker op dit punt weer eventjes iets aangenamer maken. Voor zover dat nog mogelijk is na het oversteken van het Herautenplein.
De houten deuren en ramen van de Kleyne Klaroen, waarvan het glas is opgedeeld in kleine ruitjes, geven het huisje een gezellige ouderwetse uitstraling. Het formaat van dit kleine restaurantje helpt daar ook aan mee. Deze horecagelegenheid is redelijk klein, maar toch wordt het binnen nooit ontzettend krap, omdat de bezoekers ook via de zijdeur, in het verlengde van de kassa, weer naar buiten kunnen. Buiten is vlak naast het huisje een aantal zitplaatsen te vinden, maar mocht daar geen plaats meer zijn rest de bezoeker nog een behoorlijk aantal bankjes verspreid over het Herautenplein.

De Kleyne Klaroen wanneer de avond valt -|- Foto: Friso Geerlings, © 2002 Het Wonderlijke WC Web

Met name de bankjes bij de Magische Klok, in de zuidoosthoek van het plein, zijn hierbij van harte aan te bevelen. Het oude muurtje, de groene heg, de koningszonen en vooral de klokkentoren bieden een kalmerend, sprookjesachtig en daarom vooral sfeervol uitzicht. Ook heeft men vanaf hier een oogverblindend zicht op de fontein van de Kikkerprins. Hier moet het WWCW-team tevens vaststellen dat er sprake is van een zekere vorm van conditionering: het thuis terugluisteren van het sprookje van de Magische Klok op CD of MP3 wekt een onontkoombare drang naar worstenbroodjes op. Ook het Pavlov-effect is de Efteling blijkbaar niet vreemd.

Op organisatorisch vlak is het goed aangepakt op het Herautenplein. Met name wat betreft afvalmanden ontbreekt het hier aan niets. Bijna op elke hoek van ieder paadje is wel een mand te vinden. En natuurlijk mogen we Opa Gijs niet vergeten. Zijn trouwe kraai krast al sinds 1970 "papier hier" van op de grafzerk, waarop het familiewapen van de Gijzen staat afgebeeld. Dat wapen bevat, zeer toepasselijk, een worst en een vork, en de spreuk "Opa Gijs is 't, die hier leydt, honger raakt hij nimmer kwijt." Dat kan ook niet anders zo dichtbij deze heerlijke etenswaren natuurlijk.
Aan de rand van het Herautenplein, aan de zuidwestkant, bevindt zich de toiletgroep "Kleine Boodschap". Deze toiletgroep is, samen met die van het Witte Paard, wellicht de best bereikbare toiletgroep in het Marerijk, vanuit een horecagelegenheid. Opnieuw een pluspunt voor de Kleyne Klaroen.
Het enige organisatorische minpuntje dat we misschien kunnen aandragen is de schaarse ruimte binnenin de Klaroen. Maar zoals gezegd draagt die echter prima bij tot het knusheidsgehalte en de totaalbeleving op het Herautenplein, en aangezien er buiten ook volop ruimte is, heeft dit nooit voor problemen gezorgd. We zien het formaat dus eigenlijk meer als iets positiefs. We mogen allicht blij zijn dat we hier sinds het jaar 2000 ook daadwerkelijk naar binnen kunnen. Voor die tijd was een in 1965 geopend baliehorecapunt namelijk het etablissement-van-dienst.

Het oude winkeltje op de plaats van het Kleyne Klaroen, met gekleurde duiven -|- Foto: Anneke, in permanente bruikleen aan het WWCW

De prijzen van de Kleyne Klaroen zijn op zich goed te overleven. Natuurlijk zijn de broodjes nog altijd twee keer zo duur als in de kantine op school of op het werk, maar dat mag de pret niet drukken. De etenswaren zijn hier over het algemeen van goede kwaliteit, en vers. Nouja, voor zover dat mogelijk is met pre-fab massaproducten. En als we de omgeving waarin we ons aangekochte product gaan opeten meenemen in onze beoordeling, zijn we natuurlijk gerust bereid iets meer te betalen. De prijzen wijken ook niet af van die op andere plaatsen. Een klein minpuntje is wel dat naarmate de dag voorbij gaat de broodjes vaak niet echt goed warmgehouden worden, en dat ze niet aangevuld worden wanneer ze uitverkocht zijn.
Het aanbod is ook redelijk ruim. Naast de standaard worstenbroodjes, appelflappen, gevulde koeken en koffiebroodjes vinden we er ook pizzabroodjes, satιbroodjes, stroopwafels, donuts en zelfs krentenbollen! Aan lekkere snacks geen gebrek dus. Het drankaanbod mag wat ons betreft wel wat worden uitgebreid; naast de standaard blikjes fris, koffie, thee en chocomel is hier bijvoorbeeld geen ijsthee of Spa te koop, wat op andere plaatsen vaak wel het geval is.

Al met al kunnen we behoorlijk positief zijn over deze horecagelegenheid. Hoewel de aanwezigheid van het Herautenplein voor de deur de score van de Kleyne Klaroen nogal de lucht in laat schieten, kunnen we als we eerlijk zijn ook weinig aanmerken op het huisje zelf. De tekortkoming in het drankassortiment en de temperatuur/hoeveelheid van de broodjes aan het einde van de dag kosten de Kleyne Klaroen echter een ster.
 

 Sinds 2000
(sinds 1965 horeca op dit punt)
 Categorie balie
 Aanbod redelijk
 Bezetting goed
 Prijs/kwaliteit redelijk
 Aantal kassa's 1
 Omzet (per bezoeker per dag) € 0,17
 Pinautomaat? ja
 Smaakoordeel 8
 Zitjes matig/redelijk
 Afvalverwerking 17 manden verspreid over Herautenplein + Opa Gijs op 10 meter
 Dichtsbijzijnde toiletten Kleine Boodschap

  


DRANK

 

Koffie klein/groot €  1,30/2,25
Thee klein/groot €  1,30/1,85
Cappucino kl/gr €  1,50/2,70
Warme chocolade-
melk klein/groot
€  1,45/2,60
Div. blikjes frisdrank €  1,50
Blikje Dommelsch bier €  1,70
Blikje Fristi/Chocom. €  1,60
Goudapp./Appels. €  1,60
Taksi €  1,60
 

 

 

DIVERSEN
 
Appelflap €  1.60
Worstenbroodje €  1.45
Saucijzenbroodje €  1.75
Frikandelbroodje €  2.20
Chocoladebroodje €  1.85
Amandelbroodje €  2,15
Satebroodje €  2.25
Kaascroisant €  2.25
Kaas/uipunt €  2.25
Donut gele room €  1.60
Overige donuts (spikkels,
roze glazuur, choco)
€  1.55
Boterrondje €  1.30
Eierkoek €  0.90
Gevulde koek €  1.10
Chips (paprika, normaal,
croky zeezout)
€  0.60
Duivenvoer €  0.70
 


 

  
 
 
   

Sfeerbeoordeling:  

Assortimentbeoordeling:  

   

 
 
het totaal aantal op dit horecapunt
uitgebrachte stemmen is inmiddels:
 

 

 

Foto: Friso Geerlings, © 2002 Het Wonderlijke WC Web Foto: Friso Geerlings, © 2002 Het Wonderlijke WC Web Foto: Friso Geerlings, © 2002 Het Wonderlijke WC Web
Het assortiment van de Kleyne Klaroen is rijk gevuld met verschillende zoete en hartige versnaperingen.
Een eindje ten oosten van het knusse huisje ligt nog altijd Opa Gijs, die waakt over de schoonheid van het Herautenplein.
Naast de vele bankjes op het Herautenplein heeft de Kleyne Klaroen ook een aantal 'eigen' tafeltjes in de nabijheid van het huisje.

Foto: Friso Geerlings, © 2002 Het Wonderlijke WC Web
 

Kleyne Klaroen: te vinden op het Herautenplein in het Sprookjesbos. Minst druk in de namiddag (wanneer tevens de meeste snacks zijn uitverkocht). Geopend tijdens de Winter-Efteling. Intensiteit: matig, op drukke tijdstippen af te raden voor mensen met claustrofobie.
 

In den Hoorn des Overvloeds  © 2002-2004 Het Wonderlijke WC Web