Familiewinterbuffet

Sfeer:   Assortiment:   WWCW-team:

 

 
  
Aanzicht op het Familiewinterbuffet -|- Foto: Friso Geerlings, © 2002 Het Wonderlijke WC Web

Een blondgelokte jonge jager
Kwam 's morgens van de jacht terug
Een lieve meid, naar schatting achttien lentes
Ontmoette hij daar bij de brug

De Selvera's (1956)

aar ter wereld kan men tijdens de periode rond Kerstmis onder het genot van de briljante muzikale exercities van de Kermisklanten immer een lieflijke streling voor het verfijnde en muziekminnend oor —, een wonderlijk waterorgel en bevallige zeemeerminnen genieten van een overheerlijk buffet? Weljuist u weet het al lang: in de Efteling natuurlijk!

De Waterorgel-foyer, waar het magische waterorgel normaal gesproken dapper en onvermoeibaar speelt en danst voor lege zaal en aanleuntafeltjes
een occasionele van nostalgie overlopende fangroep daargelaten wordt door velen terecht gezien als het toonbeeld van Pieckeriaans ontwerp. Anton Pieck ontwierp deze zaal, vol verwijzingen naar de zee en het onderwaterbestaan (zeemeerminnen, vissen, schelpen) als een soort voorloper van restaurant de Octopus. Alleen blijkt hier maar weer eens wie heer en meester is in ontwerpersland: deze zaal is namelijk, hoewel enigszins vergeten, wél geslaagd en passend in de stijleenheid van de Efteling. Barokke decoraties (zo hier en daar zelfs voorzien van Duitsige kwabornamenten) sieren de wanden en aan het plafond vinden we de kenmerkende ringvormige kroonluchters die ook elders in de Efteling goede sier maken.

Natuurlijk werd niet zonder reden halverwege de rumoerige jaren '60 lustig geďnvesteerd in zulk een prachtige zaal. Immers, de Efteling had voor een habbekrats, of wellicht zelfs niet meer dan een appel en een ei, het ingenieuze systeem van buisjes, katrollen, kabels, excentriekjes, schanieren, spuitmonden en pompen kunnen kopen van een waterorgelleverancier (jaja, die bestaan!) die de geplande verkoop aan een Afrikaans stamhoofd
stelt u zich voor: een vrolijk spuitend waterorgel met als achtergrond een rieten hutje, ergens in de binnenlanden van donker Afrika aan zijn neus voorbij had zien gaan. Zo weinig kosten voor zo'n geweldige topattractie; het stichtingsbestuur was vast wel dusnanig blij dat een prijzige zaal er makkelijk vanaf kon. Met beroepsvernufteling Peter Reijnders in de buurt was de assemblage ook al geen probleem, dus tevredenheid alom.

Helaas is die vreugde van toen inmiddels een beetje minder hevig aanwezig. De lage banken (ooit hard nodig om de vele toeschouwers gedurende de hele waterorgelshow rustig en ordelijk te laten genieten dan wel meewiegen van of op de muziek) zijn uit de zaal gehaald en liggen op een rommelige hoop te vermossen achter het Carrouselpaleis. Waterogel-liefhebbers moeten tegenwoordig in staande positie genieten of op de (overigens mooi betegelde) vloer plaats nemen. Niet optimaal, om het zachtjes uit te drukken. Maar, lieve lezer, zoals zo vaak is de kerst een periode van licht en hoop, ook voor dat dappere en onvermoeibare waterorgel. Want, net als bij het Dioramahal-pannenkoekenrestaurant: horeca blijkt goed voor de zalen van het Carrouselpaleis.

Foto: Friso Geerlings, © 2002 Het Wonderlijke WC Web

Tijdens de Winter-Efteling is de waterorgelfoyer namelijk in gebruik als Winters Familie Buffet (zoals het letterlijk op het sandwichbord bij de entree staat aangegeven) en zit de zaal regelmatig weer ouderwets vol. Tegen een vast (en gezien de kwaliteit helemaal niet te hoog) bedrag kan hier dan onbeperkt gesmikkeld en gesmuld worden van allerhande culinair verantwoorde lekkernijen zoals soepen, salades, warme (vlees-)gerechten, brood-met-kruidenboter en toetjes. Eigenlijk dus ongeveer zoals dat werkt in de Wolkenvaarder (de voormalige Panoramazaal van het Café-Restaurant in Noord) tijdens het Zomeravondbuffet "Rondje Efteling", maar dan in een nog mooiere zaal. De meeste gerechten zijn werkelijk een genot voor de tong en menigeen zal dan ook voor een tweede of derde keer opscheppen. Intussen speelt zachtjes op de achtergrond de kenmerkende muziek van het Waterorgel (van "In the Navy" tot "YMCA", van "Het Kleine Café aan de Haven" tot "Twee Reebruine Ogen") en men kan dus al soepslobberend weer traditioneel meedeinen op de curieuze interpretatie van de Kermisklanten van de geweldige uit 1956 (tien jaar voor de komst van het Orgel) stammende Selvera's-teksten:

En weder ging ter jacht de jager
Ontmoette toen een schuwe ree
Hij wilde op dat edele dier gaan schieten
Legde an, maar schudde toen van nee

Twee reebruine ogen
Die keken de jager an
Twee reebruine ogen die hij niet vergeten kan!

Oh hoe wonderschoon is dit poëtisch mirakel der liedteksten toch - een traan van ontroering biggelt over onze goedgevulde wangen en mengt zich met de druppels die soms over het randje van het Waterorgel vallen terwijl de waterwaaiers heen en weer zwiepen in duizenden betoverende kleuren licht. Wat een gemis dat Mieke Jansen (de latere Mieke Bos) haar zus niet meer kan luchten of zien... Nimmermeer zullen we nieuwe Selvera's-liedjes in de toptien zien staan.

Tijdens Winter-Efteling 2 en 3 was in deze zaal overigens het Javaans Buffet te vinden. De extra kerstdecoraties waren toen in een wat Aziatische stijl, evenals natuurlijk de gerechten op de buffetkaart, die menig bezoeker vol nostalgie deden terugdenken aan het koloniale verleden van het Vaderland. In hoofdlijnen echter leek het horecapunt toen al erg op de Winter-Efteling-4-variant die wij hier bespreken. Tegenwoordig decoreert men de zaal met kerstbomen volgehangen met zeeobjecten zoals zeesterren, plastic visjes en schelpen. Een aardige poging maar ze voegen weinig toe aan de toch al mooie zaal. Voor de plafonddecoraties met vreemde koraalvisjes geldt eigenlijk het zelfde. Niet onaardig, maar ook niet direct noodzakelijk.

Ontevreden zijn wij echter ook over bepaalde zaken. Zo heeft men in een poging tot winstmaximalisatie de tafels wel erg kwistig voorzien van stoelen, waardoor het geheel een wat volgestauwde indruk maakt. Tevens is het Waterorgel slechts voor hen te bewonderen die zichzelf met voldoende financiële middelen toegang weten te verschaffen tot de foyer. Gratis een beetje rondlopen zoals dat wel kan met het Diorama is er hier niet bij. En dat terwijl het Waterorgel een absolute topattractie is die zich kan meten met de prijzige Toncreaties van de jaren '80 en '90. Neen, waarde lezer, dat kan ons niet bekoren. Het eten is dan wel goed, maar verandering van spijs doet (meer) eten en wij nuttigen derhalve ook graag eens ergens anders de maaltijd zonder direct het waterorgel links te laten liggen.

De diepere gedachte achter het Winters Familie Buffet (let op dat tweede woord!) is natuurlijk de indoctrinatie van onze schone Nederlandse (en in mindere mate ook Vlaamse) jeugd: waterorgelliefde moet groeien door gewenning en een confrontatie met dit wonderlijk natte schouwspel tijdens een gezellig hapje eten kan natuurlijk geen kwaad voor het opkweken van volwaardige Waterorgelisten. Wellicht een nobel en Pieckeriaans doel dat de goedkeuring van menig Pieckpurist zal dragen, maar het riekt toch enigszins naar volksmennerij.

Concluderend komen wij tot een score van drie sterren. Het maximale was door de genoemde gebreken niet haalbaar, maar drie sterren is toch zeker niet slecht voor een horecapunt dat in enkele uren op te bouwen is. We nemen met genoegen deze drie sterren in de hand en plakken ze op de wanden van onze zo geliefde foyer. Tussen al die kerstdecoraties vallen ze wellicht niet zo op, maar ze zijn welverdiend!

Liefhebbers van de Kermisklanten en de Selvera's kunnen hier een mp3 (5,39 megabytes) downloaden met het tweede deel van het Waterorgelprogramma. En dan nu allemaal en inhaken maar: Twee reebruine ogen / Die keken de jager an...
 

 Sinds 2000
 Categorie zelfbediening
 Aanbod beperkt
 Bezetting voldoende
 Prijs/kwaliteit normaal
 Aantal kassa's 1
 Pinautomaat? ja
 Smaakoordeel 8
 Zitjes ruim
 Afvalverwerking n.v.t.
 Dichtsbijzijnde toiletten Carrouselpaleis

 

Erwtensoep en Tomatensoep
Zalmsalade met aardappeltjes
Pastasalade
Courgettesalade met framboisedressing
Pikante koolsalade
Salade van komkommer en radijs met honing-mosterddressing
Kipkrokantjes met ravigottesaus
Gehaktballetjes in pangangsaus
Saté met pindasaus
Stoofvlees
Pommes smile en rijst
Gemengde groente
Diverse broodsoorten, kruidenboter en roomboter
Diverse soorten fruit
Fruitsalade
Pardoes-ijsje voor de kinderen

€ 15,50 volwassenen
€ 9,75 kinderen

 
 
 
   

Sfeerbeoordeling:  

Assortimentbeoordeling:  

   

 
 
het totaal aantal op dit horecapunt
uitgebrachte stemmen is inmiddels:
 

 

 

Foto: Friso Geerlings, © 2002 Het Wonderlijke WC Web Foto: Friso Geerlings, © 2002 Het Wonderlijke WC Web Foto: Friso Geerlings, © 2002 Het Wonderlijke WC Web
Hoeveel mensen kun je kwijt in één zaal? Nou op deze manier heel veel.
Deze vreemd-uitziende kerstboom naast het Orgel heeft een nogal troosteloze aanblik.
De typerende Carrouselpaleis-thematisering ontbreekt ook hier niet.
 
Foto: Friso Geerlings, © 2002 Het Wonderlijke WC Web Foto: Friso Geerlings, © 2002 Het Wonderlijke WC Web Foto uit het fotoboekje van 1977; bewerking © 2003 Het Wonderlijke WC Web
Panda... ohnee, dit hangt aan het plafond van de Waterorgelfoyer.
Zo bij mekaar ziet die plafondversiering er toch al beter uit. Beetje wild wel.
Boven dit alles uit prijkt nog altijd het prachtige Waterorgel. Daar kan geen horecapunt iets aan veranderen.

 
Foto: Friso Geerlings, © 2002 Het Wonderlijke WC Web
 
 

Het Familiewinterbuffet: te vinden in de Waterorgelfoyer van het Carrouselpaleis. Minst druk vóór het middaguur en in de late middag. Niet aanwezig tijdens de zomermaanden. Intensiteit: rustig.
 

In den Hoorn des Overvloeds  © 2002-2004 Het Wonderlijke WC Web