Het Wonderlijke WC Web en WIPA Reconstructies presenteren:Menig Eftelingliefhebber beleefde in de lente van 2001, tussen de vele mooie momenten van de eerste dag van een nieuw Eftelingseizoen, ook een flinke schok: hét horecapunt van het Marerijk, het immer nostalgische en onaantastbaar geachte Witte Paard bleek wel erg fanatiek verbouwd te zijn. Nieuwe, plastic kozijnen, bistro-achtige luifeltjes van een semi-transparante en vooral on-pieckse kunststof, maar bovenal een dramatisch ander interieur. Krachttermen als "Verkrachting" en "Geruïneerd" werden op de mailinglist van het Groot Efteling Genootschap, Wonderchat, niet geschuwd. Hardnekkig bleef ook het gerucht dat Creatief Directeur en bewaker van het Eftelinggevoel Ton van de Ven - om het eens met een understatement te zeggen - ontevreden was met het resultaat. En tsja, hoe men het ook wendt of keert: exclusiever is de inrichting van Het Witte Paard in elk geval niet geworden na de verbouwing. En over de luifeltjes die het gebouw aan de buitenkant 'sieren' houden wij van het WWCW ook maar wijselijk onze mond.

Maarja... Wat moet je als Eftelingliefhebber? Je slikt een paar keer flink, vloekt misschien binnensmonds, en probeert dan het beeld van het oude Witte Paard voor altijd in dat hoekje voor waardevolle herinneringen in je hoofd te bewaren (naast je eerste keer Fata Morgana en de herinneringen uit de tijd dat je nog dacht dat die grommende draak zo van zijn muurtje kon stappen). Helaas blijkt het menselijk geheugen niet zo onfeilbaar als de in-steen-gegrifde woorden in de plavuizen van het Kastelenplein, voor de zerk van Opa Gijs. Stukje voor stukje vervaagt ook onze herinnering aan het oude Witte Paard met zijn donkere maar bijzonder sfeervolle Pieck-interieur, zijn sierlijke details en machtig mooie kroonluchters.

Maar toen, vroeg in 2002, ontving het Wonderlijke WC Web een bijzonder waardevol geschenk van WIPA Reconstructies: een reconstructie van het oude Witte Paard! Vele tientallen tekeningen, groot en klein, brengen ons terug naar de tijd dat Vroom en Dreesmann's La Place nog geen dependance had in Kaatsheuvel. Tot in de kleinste details kunnen we nu het Witte Paard herbeleven zoals het toch eigenlijk hoort te zijn: Brabants en Piecks tegelijk, met als trefwoord Nostalgie met een hoofdletter N. Tekeningen brengen het oude Witte Paard niet terug, dat moge duidelijk zijn. Maar in elk geval helpen ze om onze mooie herrineringen te bewaren. Misschien wel voor altijd.
 

klik op de plattegrond voor het bekijken van de verschillende secties van Het Witte Paard.
 


Het team achter het Wonderlijke WC Web bedankt WIPA Reconstructies hartelijk voor het exclusief beschikbaar stellen van de Witte Paard-reconstructietekeningen.