Mare(n)rijk - Kleine Boodschap  

 

 
Ingang Kleine Boodschap -|- Foto: Friso Geerlings (c) Het WWCW 2001

Kleine Boodschap is misschien wel één van de allerbekendste Eftelingfiguren, en tevens één van de oudste. We plaatsen deze vrolijke kabouter met het zo karakteristieke Pieck-uiterlijk gerust in het rijtje Langnek – Holle Bolle Gijs – Roodkapje. Sinds de opening van het Sprookjesbos wijst hij bezoekers al op de toiletten in het achter hem gelegen eenvoudige gebouwtje.
Dit van ongestucte baksteen (vrij bijzonder voor de Efteling als geheel maar prima passend bij de rest van het Herautenplein) opgetrokken gebouwtje biedt plaats aan een groot aantal toiletten. De deuren van de afzonderlijke toiletten zijn heel bijzonder: als een van de weinige plaatsen in de Efteling is hier geen gebruik gemaakt van standaard (en goedkoop aandoende) tussenwandjes maar zijn dit echte mooie houten deuren met meegevormde schanieren. Ook binnen is het ongestucte baksteen van de buitenmuur doorgetrokken (what’s in a word...). De toiletgroep komt mede hierdoor erg “warm” en sfeervol over. Uitstekend passend bij de complete sfeerbeleving van het Marerijk 68B-zuid.
Het kamertje van de toiletjuffrouw vinden we in het midden van het gebouwtje. Een gezellige rommel doet vermoeden dat het hier goed toeven is. Op het raam hangt (ten tijde van dit schrijven, eind oktober 2001) een originele spreuk die de bezoeker in typisch
heerlijk onbenullig Eftel-gerijm uitnodigt vooral verder te komen en zich van zijn last te ontdoen. Dergelijke leuke kleinigheidjes kunnen zeker op een glimlach van het WWCW-team rekenen.

Tijdens de uren dat de Efteling wel open is maar de zon reeds is weggezakt schijnt een mooie ouderwetse lantaarn zijn schijnsel op de toegangsboog van Kleine Boodschap en de leeuwenkopfontein die in de muur ernaast is aangebracht. Anton Pieck zou goedkeurend knikken als hij kon zien dat anno 2001 sommige stukjes Efteling nog nauwelijks veranderd zijn.

We kunnen natuurlijk na deze lofzang niet veel anders dan het maximale aantal punten toekennen aan Kleine Boodschap en eenieder die in de buurt is en enige aandrang voelt aanraden de wijzende arm van de kabouter te volgen, en deze schitterende toiletgroep een bezoek te brengen.
 

Aanduiding Heren -|- Foto: Friso Geerlings (c) Het WWCW 2001

Aanduiding Dames -|- Foto: Friso Geerlings (c) Het WWCW 2001

statistieken

  man vrouw
 Zeep

2

2
 Roldoek 2 2
 Droger nvt nvt
 Wastafel 3 3
 WC 4 8
 Urinoir 5 nvt
 Urinoir Jr. 2 nvt

Invalidentoilet: Ja
Babyroom: Ja

 

Spreuk -|- Foto: Friso Geerlings (c) Het WWCW 2001

Kleine Boodschap Deuren -|- Foto: Friso Geerlings (c) Het WWCW 2001

Kleine Boodschap kabouter -|- Foto: Friso Geerlings (c) Het WWCW 2001

Geplakt op de ruit van het "toiletjuffrouwhokje" vinden we bij Kleine Boodschap deze spreuk: Beste Menschen, kom verder en weest niet bevreesd. Eenmaal van uw last ontdaan geniet ge van 't Park nog het meest.  En zo is het!
 

Verreweg de mooiste toiletdeuren van 't park komen we tegen bij Kleine Boodschap. Let ook op de met de boog van de deur meegeboven schanierbevestigingen.

Sinds 1952 zit bij hier... Ontelbare keren riep hij al "Kleine Boodschap" en wees groot en klein op de enige toiletgroep van het Sprookjesbos. Misschien wel de meest "Pieckse" figuur van de hele Efteling.

WC-Juf Hokje -|- Foto: Friso Geerlings (c) Het WWCW 2001

Kleine Boodschap Fonteintje -|- Foto: Friso Geerlings (c) Het WWCW 2001

 

Op deze foto werpen we een blik in de ruimte waar de toiletjuffrouw van Kleine Boodschap haar werkstede heeft.

Kleine Boodschap heeft een enkelvoudige fontein net naast de ingang van de toiletgroep. Het was deze fontein die de aanzet was tot het maken van deze site. Lees hierover meer op de Dankwoordpagina.

 

Kleine Boodschap Kabouter -|- Foto: Friso Geerlings (c) Het WWCW 2001
 

 
Kleine Boodschap: te vinden aan het Herautenplein vlak bij het Sprookjesmuseum en Herberg de Ersteling. Minst druk: 's morgens en tegen de avond. Geopend tijdens de Winter Efteling. Intensiteit: rustig tot matig.