Muziek banner deco -|-  (c) Het WWCW 2001

Plaat 5 - Rattenvanger, Mannetje Timpetée, Prinses op de Erwt, Gouden Bal

 
 
Voorkant plaat 5 -|- Copyright hoes: De Efteling B.V. - Foto: Friso Geerlings (c) Het WWCW 2001
 
Plaat nummer vijf bevat nogal wat Efteling-vreemde sprookjes. Van de vier vertellingen op deze langspeler is er tegenwoordig nog slechts één ook daadwerkelijk in het park te zien. Vreemd, want op de hoes prijkt toch duidelijk de tekst "Sprookjes van de Efteling". Efteling-liefhebbers met voldoende voorstellingsvermogen zouden kunnen denken dat wellicht ooit deze sprookjes nog toegevoegd zullen worden aan het Sprookjesbos: iets dat wij van het Wonderlijke WC Web zeker met vreugde tegemoet zullen zien.

Gelukkig doet de kwaliteit van de sprookjes niet onder voor degenen die wel een tastbaar equivalent in het Kaatsheuvelse bos hebben. De verhalen zijn goed ingesproken en met name de Rattenvanger wordt gesierd door een ongekende autenticiteit: zelfs het zwaarmoedige einde is overgenomen uit de oorspronkelijke tekst. De Gouden Bal moet het doen met wat minder originele elementen (zo kunnen wij ons echt geen vier kikkers met waterstralen herinneren uit de Grimm-versie), maar vooruit: de grappige stem van de kikkerprins maakt veel goed.

Al met al biedt plaat 5 weer een keur aan aardige liedjes en goed geproduceerde hoorspelen. Het is wellicht niet de beste plaat uit de reeks, maar een zwaktebod is het allerminst. En dat het Diorama, dé sprookjeswereld bij uitstek, op de fraaie hoes figureert als Hameln kan ons alleen maar bekoren.

 
 

De Rattenvanger van Hameln

 
Honderden jaren geleden heerste er in het Duitse stadje Hameln een heuse rattenplaag. Het was zelfs zo erg dat de burgers het allemaal meer dan zat waren, en bij de burgermeester van Hameln kwamen klagen. Ook hij wist geen raad en hield er slapeloze nachten aan over. Maar op een dag kwam er een vriendelijk uitziende man in harlekijnpak en met een mooie fluit de stad binnen. Hij speelde op het instrument een mooi deuntje. In de herberg waar deze begaafde muzikant zijn intrek nam voor de nacht, kreeg hij te horen over de rattenplaag. En wat was nu het geval? Hij wist de oplossing om alle ratten uit Hameln te krijgen! Na een gesprek met de burgermeester, waarin hem wel honderd goudstukken werden beloofd als het de ‘m zou lukken de ratten te verjagen, liep hij meteen naar buiten en begon te spelen op zijn magische fluit.

Vanuit alle hoeken van de stad kwamen de ratten op de Rattenvanger af en volgden hem op zijn tocht door stad. Hij liep net zo lang rond totdat alle ratten uit de huizen waren en hem volgden. Hij liep al fluitend met de ratten naar een grote berg waar hij de rattenstoet in een grote grot leidde, en deze afsloot met een zware steen. Toen hij terug ging naar de burgemeester om zijn honderd goudstukken te halen brak de burgervader echter zijn belofte en gaf hem er maar vijftig. De Rattenvanger werd vreselijk boos, en dreigde de burgermeester dat er een ramp zou gebeuren als hij de goudstukken niet zou krijgen, en liep kwaad de stad uit. De volgende dag stond de Rattenvanger weer aan de stadspoort en speelde wederom zijn aanstekelijke deuntje. Maar nu waren het niet de ratten die op zijn fluitspel afkwamen, maar alle kinderen van Hameln... Hen trof hetzelfde lot als de ratten: ze verdwenen in de duistere grot in de bergen. Niemand hoorde ooit nog iets van kinderen, noch van de Rattenvanger...
 

Instrumentale versie van
"Ratten in de Kelder"

 


Rhut, rhut, ratten in de kelder

Rhut, rhut, ratten in de kelder.
Rhut, rhut, ratten in de stad.
Rikketikke rattenkoppen rikketikketat,
Duizenden ratten, ratten in de stad.

Download de MP3

 

Download de MP3

Zangtips: -   Zangtips: kortademig op het tikken van een overstuur geraakte klok, enkele kreten uitslaan zal wonderbaarlijke resultaten leveren.
     


Kijk, kijk, kijk daar lopen de ratten

Kijk, kijk, kijk daar lopen de ratten,
achter de rattenvangurrr aan.
Poortje uit, trip trip trip,
zie je ze gaan.
Nu is’t met de rattenplaag
de rattenplaag gedaan.
Ja nu is’t met de rattenplaag
de rattenplaag gedaan.
 

 

Fluitspel van de Rattenvanger

Download de MP3

 

Download de MP3

Zangtips: de bekende ’aerrrdappel in de keel’ gaat zeker voor dit lied op. Probeer maar!   Zangtips: -
     


Kinderen van Hameln

Kinderen van Hameln,
zijn allemaal verdwenen,
Net als de ratten namen zij de benen.
Hameln heeft toch zijn schande geleerd,
Liegen en bedriegen is altijd verkeerd.
 

   

Download de MP3

   
Zangtip: denk aan iets treurigs, houd uw hoofd licht gebogen naar beneden en draai droevig wat heen en weer.    
 
 

Het Mannetje Timpetée

 
Heel lang geleden leefde er eens een arme visser en zijn vrouw, die zo arm waren dat ze in een grote omgekeerde Keulse pot woonden. Toen de man op een dag naar de zee ging om te vissen sloeg hij een wel zeer bijzondere vis aan de haak. De sprekende vis smeekte de visser om haar terug de zee in te gooien en toen hij dat deed beloofde ze hem zijn wensen te vervullen. Ze was namelijk een echte dankbare tovervis! De vrouw van de visser was erg verheugd met het nieuws dat de vis hen alles kon geven wat ze wilden, en ze vroeg dan ook meteen om een groter huis. Het vissertje wilde de tovervis eigenlijk niet lastig vallen, maar hij durfde zijn vrouw niets te weigeren, en ging dus toch maar terug naar het strand om de vis te vragen om een huisje te toveren. En ja: dat gebeurde ook.

De vrouw van de visser was nog lang niet tevreden, en wilde een groter huis: een villa met een grote tuin en een tuinman. Met tegenzin ging de visser weer terug naar de vis, en vertelde dat zijn vrouw een villa wilde. De vis gehoorzaamde aan de wens, en toen de visser terug kwam bij zijn vrouw stond er ook daadwerkelijk een riante villa. Maar weer was zijn vrouw niet tevreden. Ze wilde een echt deftig paleis met een park en een koets, paarden en lakeien, en weer moest de visser terug naar de tovervis. Vol van schaamte maakte hij de wensen van zijn vrouw bekend, en wéér deed de vis wat de vrouw verlangde. Toen de visser thuis kwam stond daar een prachtig paleis, en het duurde wel even voordat hij zijn vrouw had gevonden in het grote huis, maar wederom was ze niet tevreden. Ze wilde koningin worden, anders had ze immers niks aan het grote paleis.

Treurig liep de visser weer terug naar het strand en riep voor de vierde keer de vis. Toen deze weer boven kwam leek ze een beetje geirriteerd en zei tegen de visser dat zijn vrouw nu had wat haar toebehoorde. En toen de visser terug thuis kwam, zag hij zijn vrouw zitten naast hun oude Keulse pot, vol van spijt. Maarja...berouw komt altijd te laat.
 

Instrumentale versie van
"Als je alles wil"

 


Vissertje, vissertje

Vissertje, vissertje met je hengeltje.
Dappere, dappere visserman.
Laat ons maar eens zien
of je goed kan hengelen.
Laat nog eens zien of je vissen kan.

Download de MP3

 

Download de MP3

Zangtips: -   Zangtip: een jaloerse inslag in de stem kan u flink op weg helpen voor de juiste schwung in dit lied.
     


Er is een wonder gebeurd

Er is een wonder gebeurd,
een heel groot wonder.
Je ziet dat die vis een tovervis is.

 


Als je alles wil

Als je alles wil, Isebil dom vrouwtje,
als je alles wil, ben je nooit tevree.
Dat zegt het visje, ’t visje van de zee.
Uit het verhaaltje van Timpetée.

Download de MP3

 

Download de MP3

Zangtips: Vebaasd, maar niet echt onder de indruk.   Zangtips: streng... vooral streng zijn.
 
 

De Prinses op de Erwt

 
Er was eens een prins die op zoek was naar een écht prinsesje om mee te trouwen. Hij reisde de hele wereld af op zoek naar de liefde van zijn leven, maar nergens vond hij een echte prinses. De vader van de prins zei tegen zijn zoon dat hij dan maar een onecht prinsesje moest trouwen, maar daar nam de Prins geen genoegen mee.

Op een donkere en woeste, stormachtige nacht echter, stond er plotseling een dame voor de deur, en deze beweerde een échte prinses te zijn: Prinses Eugénie. De Koning geloofde haar echter niet omdat ze er erg slordig en onverzorgd uitzag. Zelfs na wat uitleg van haar kant was de koning nog steeds niet overtuigd. Zodra de prins het meisje echter zag, was hij meteen verliefd op haar, ook al was ze doorweekt en haar kleding bedekt met moddervlekken. Maar de Koning en Koningin twijfelden nog steeds.

Na een metamorfose van de prinses met behulp van de koninklijke garderobe is de prins echter helemaal verkocht, maar ook hij weet nog steeds niet of Eugénie nu wel een échte prinses is. Als het tijd is om te slapen, mag Eugénie in de torenkamer slapen alwaar een groot bed staat met twintig matrassen en twintig dekbedden. Onder die enorme stapel heeft de Koningin een enkele erwt gelegd. ’s Morgens aan het ontbijt antwoord Eugénie op de vraag van de Koningin hoe haar nacht was, ze dat ze eigenlijk helemaal niet zo best geslapen heeft. De hele nacht heeft ze op iets hards gelegen en haar huid is bont en blauw. De koningin slaakt hierop een lichte kreet van blijdschap, want nu weet ze het zeker: Eugénie moet wel een echte prinses zijn. Immers, enkel prinsesjes zijn zo fijngevoelig dat ze zelfs een erwt onder twintig matrassen en twintig dekbedden kunnen voelen.

 

Instrumentale versie van
"De prins zocht hier"

 


De prins zocht hier

De prins zocht hier
en de prins zocht daar,
Hier en daar en ik weet niet waar.
Hij zocht een prinsesje lief en rijk.
Maar het moest wel
een echt prinsesje zijn,
een écht prinsesje zijn.

Download de MP3

 

Download de MP3

Zangtips: -   Zangtips: -
     Wat verbeeld ze zich

Wat verbeeld ze zich –whoei-,
wat verbeeld ze zich.
Een prinses draagt een jurk
met een sleep van satijn.
Een prinses zou toch nooit zo smerig zijn.
Ha-ha-ha, vies als een varkentje,
Ha-ha-ha, slordig als een zwijn.


 

 

Intermezzo

Download de MP3

 

Download de MP3

Zangtips: gedraag je als een zotte pin-tradende Efteling-liefhebber in fluoriserende jas, die af en toe een vreugdekreet uitslaat bij het bemachtigen van het gezochte plastic speldje.   Zangtips: -
     


De Prinses is de bruid

De Prinses is de bruid,
steek de vlaggen nu maar uit.
Want de Prins heeft
haar eindelijk gevonden.
En nu weten we hoe
onze prins gelukkig werd.
Dat deed die kleine, die lieve, lieve kleine,
Dat deed die kleine Prinses op de erwt.

   

Download de MP3

   
Zangtips: -    
 
 

De Gouden Bal  (ook wel: de Kikkerprins)

 
Er was eens een prinsesje dat zo verwend werd door haar ouders en de hofhouding dat ze alles kreeg wat haar hartje begeerde. Toen ze op een dag met haar gouden bal bij de vijver speelde, viel haar bal in het water. Ze was erg verdrietig dat ze haar bal kwijt was, maar toen ze de hoop die ooit terug te krijgen bijna op wilde geven verscheen er een kikker. Die wilde haar wel helpen om haar bal te pakken uit de vijver. Ze moest hem dan wel enkele beloftes doen, anders zou hij de bal niet terughalen. Het dier wilde graag een keer met haar mee eten van haar zilveren bordje, drinken uit haar gouden bekertje, en slapen in haar warme bedje. De prinses beloofde ‘Kikker Hein’ dat hij dat mocht, en daarop bracht de kikker samen met vier kikkervrienden haar de bal terug. Het prinsesje bedankte echter niet maar was meteen vertrokken, terug naar het paleis met haar gouden bal.

’s Avonds tijdens het avondeten hopte er opeens een kikker bij de deur van de eetzaal, en klom daarna op tafel om mee te eten met het prinsesje. De prinses wil er niets van weten, maar de koning en koningin vinden dat hun dochter haar beloftes na moet komen. Zo zat even later de dikke groene kikker heerlijk te smikkelen van al het koninklijke culinaire goed. Toen de prinses wilde gaan slapen, vond de koning dat de prinses ook de kikker mee moest nemen naar haar kamer, omdat ze hem dat immers beloofd had. De prinses wilde de kikker eerst in een hoek zetten zodat hij daar lekker kon slapen, maar de kikker wilde in haar bedje slapen, en de prinses legde de kikker dan toch maar naast haar neer. Toen hij haar om een nachtzoentje vroeg weigerde het prinsesje in eerste instantie weer, maar toen ze het toch deed, gebeurde er iets wonderlijks.

De kikker veranderde in een jonge, knappe prins en ze waren op slag verliefd. Toen de koning en koningin het goede nieuws hoorden mochten de kikkerprins en de prinses natuurlijk meteen trouwen, en op de eerstvolgende dag reden de prins en prinses dan ook in een mooie koets naar het land van de prins, om elkaar daar het ja-woord te geven, en nog lang en gelukkig te leven.
 

Instrumentale versie van
"Bij de vijver"

 


Bij de vijver

Bij de vijver, onder de linden.
Kan je zo vaak het meisje vinden.
Weet je waar ze mee spelen zal?
Met een bal,
een gouden bal.

Download de MP3

 

Download de MP3

Zangtips:-   Zangtips: -
     

Bij de vijver
(instrumentaal intermezzo)

 

 


En de kikker at soep

En de kikker at soep
en de kikker at vlees,
en vette karbonade.
En slagroompudding met bessensap
En toen dronk hij voor de grap,
limonade, kwek, kwek,
kwek, kwek.
Limonade.

Download de MP3

 

Download de MP3

Zangtips: -   Zangtips: -
     


Dag koets, dag paarden

Dag koets, dag paarden rij nu maar snel,
je wilt naar de bruiloft dat weten we wel.
De Kikker de prins, het prinsesje de bruid,
Dat is wel een vrolijk, gelukkig besluit.

   

Download de MP3

   
Zangtips: vol van opluchting dat ook plaat vijf weer geheel correct gezongen is sluit U af.    
 
 

Teksten: © het WWCW 2001 - Muziek: © de oorspronkelijke rechthebbenden