Muziek banner deco -|-  (c) Het WWCW 2001

Plaat 11 - Fata Morgana

 
 
Voorkant plaat 11 -|- Copyright hoes: De Efteling B.V. - Foto: Friso Geerlings (c) Het WWCW 2001
 
De laatste plaat in de sprookjesreeks van de Efteling lp's staat geheel in het teken van het in 1986 (was het jullie reeds bekend ?) geopende Fata Morgana. Ondanks dat er niet direct een sprookje is verbonden aan deze attractie is de Efteling erin geslaagd om een prachtige plaat met mooie verhalen en leuke liedjes te produceren. Misschien is dit wel de beste sprookjesplaat uit de reeks, noujah, het kan in elk geval de concurrentie aan met de magistrale plaat 9. We vinden op deze plaat onder andere het geweldig goed ingesproken verhaal van Ali Ben Kiekeboe, flessenverkoper en meesterlijke grapjas en oplichter in Hassewas. Het leukste liedje op deze plaat is naar onze mening "Fata Morgana" uit het verhaal "De Pasha van Fata Morgana". Uitermte geschikt als wachtruimte entertainment tijdens het wachten op een bootje dat ook jou weer mee neemt op een magische reis door de Verboden Stad. Kijk, lees, luister en zing, maar geniet vooral van deze lp.
 
 

Abdul de Vrek

 
Het verhaal gaat over de huisjesmelker Abdul de Vrek. Hij bezat bijna alle huizen in de stad en liet alle arme mensen die erin woonden veel te veel huur betalen. Hierdoor werd hij alsmaar rijker en rijker. Maar Abdul was zo gierig dat hij nog rijker wilde worden. Op een gewone manier ging dat niet meer, dus moest hij iets anders verzinnen. Toen er op een dag een tovenaar in de stad was, stapte hij op de tovenaar af, en vroeg of hij hem kon helpen om te leren toveren. Als Abdul dat zou leren hoefde hij alleen maar geld te toveren. De tovenaar stemt in, en zegt dat hij de volgende dag in een andere gedaante op hem zou wachten. De volgende dag stond er een ezel bij Abdul voor de deur. Het was de tovenaar, en Abdul moest op zijn rug zitten. Dan konden ze naar het paleis van de tovenaar. Toen ze bij de laatste brug van de stad aankwamen stopte de ezel. Abdul moest van de tovenaar alle arme mensen die aan het bedelen zijn 10 goudstukken geven, anders liep hij niet verder. Met tegenzin deed Abdul wat de tovenaar hem vroeg, en toen hij klaar was wilde de tovenaar, die nog steeds een ezel was, nog niet lopen. Abdul moest bij alle huizen die van hem waren een zak goud achterlaten, anders leerde de tovenaar hem niet hoe hij moest toveren. Weer met tegenzin vertrok Abdul langs alle huizen om er goud achter te laten. Toen hij terug bij het bruggetje kwam wilde de ezel nog steeds niet lopen. Abdul moest voor de kinderen dadels, suikerbrood en limonade kopen. Toen hij dit weigerde te doen, prevelde de tovenaar de sterkste spreuk die hij had, en Abdul stond ineens zonder kleren. Van alle kanten kwamen er sprinkhanen aanvliegen die hem in zijn rug prikte. De ezel rende weg, met Abdul op zijn rug. Op het laatst viel Abdul eraf, en rende richting de bergen. Niemand hoorde meer iets van de gierige Abdul. Misschien woont hij nu zelf wel als een arme kluizenaar in de bergen?
 


Tovenaar Miraculus.

Tovenaar Miraculus,
machtige meester tovenaar.
Tovenaar Miraculus,
oh wat een wonder en toch is het waar.
Wat een wonder,
wat een wonder,
daar komt hij,
kijk daar !

 


Ezeltje trip trip

Weet je de weg?
Ezeltje trip trip.
Weet je de weg?
Ezeltje klein.
Ja natuurlijk weet hij dat !
Tovenaar weet de weg in de stad.
Trippel trippel ezeltje
Trippel trippel ezeltje
Trippel trippel ezeltje

 Download de MP3

 

Download de MP3

Zangtips: Probeer te zingen als een ruwe man met een dikke bierbuik. Met sonore bassen en authoritaire fratsen.   Zangtips: Een beetje moedeloos maar vol goede moed.
     


Hij wil niet vooruit

Hij wil niet vooruit,
en niet achteruit.
Hij wil niet verder.....
oh nee !
Abdul, Abdul wat moet je ermee.
Ja, betekend nee voor jou.
Ja, betekend nee.

 


Jajaja dat komt er nou van

Jajaja dat komt er nou van,
zo liep het af
met die gierige man.
Nu is het feest voor de hele stad,
want ze hebben het nog nooit zo goed gehad!
Nog nooit zo goed gehad.

Download de MP3

 

Download de MP3

Zangtips: Een beetje moedeloos maar deze keer niet vol goede moed.   Zangtips: Denk aan die strenge juffrouw op de basisschool, en probeer je in te leven in haar gevoelens. Dan kom je wel op de goede toon.
 
 

Ali ben Kiekeboe

 
Er was eens eens, in de grote Oosterse stad Hassewas, een marktkoopman, Ali ben Kiekeboe genaamd. Ali verkocht op een fleurig kleed verschillende soorten flessen. Maar dit zijn niet zomaar flessen, nee het zijn toverflessen. Ali ben Kiekeboe was een echte grappenmaker en het liefst verkocht hij grapjes. De toverflessen zijn allemaal voorzien van een geest, een goede of een kwade, dat weet niemand van tevoren. Er waren al verschillende flessen verkocht zoals flessen met spookrook, of een fles met de uiengeest. Ali had er de grootste lol in, maar de kopers van de flessen vonden het niets, en trokken naar de rechter. De rechter ging vermomt als burger een fles kopen. Hij had de fles met spookrook te pakken en zweefde dagen lang boven de stad. De rechter wist genoeg en liet Ali ben Kiekeboe oppakken, en alle flessen werden in beslag genomen. De soldaten die de flessen hadden meegenomen zaten met z'n alle aan tafel en dronken wijn, opeens dacht 1 van de soldaten aan de flessen. Hij trok er eentje open, en iedereen begon te lachen, het was de fles met giecheldamp. Toen hij er nog een opentrok kwamen ze erachter dat het de uiendamp was en iedereen moest huilen. Wat niemand zag, was dat er een fles van de tafel was gerold. Hij viel in het water, en de stroming van het water kwam langs de gevangenis van Ali ben Kiekeboe. Ali kon er net bij, en trok de fles open. Hij had geluk, het was spokenrook, en zo kon hij als rook door de tralies heen en wegvliegen, ver weg van Hassewas.
 


Hassewas

Alles kan je kopen in Hassewas,
in Hassewas op de markt !
K'heb druiven en dadels,
mooie olijven,
koperen kandelaars.
Stoffen en doeken,
prenten en boeken,
zalm en schol en baars.
Mooie kleren, van fijn satijn
 ja in Hassewas moet je zijn.

 


Ali ben Kiekeboe, je bent een bedrieger

Ali ben Kiekeboe,
je bent een bedrieger.
Jij bent een scharrelaar,
lelijke leugenaar.
Flessen met rommel,
met enkel verdriet.
Wij gaan naar de rechter
want dat nemen we niet !

Download de MP3

 

Download de MP3

Zangtips: Probeer vooral met veel variatie te zingen, en laat iemand op de juiste momenten op je tenen trappen om de overslaande stemmen na te bootsen.   Zangtips: Denk aan die strenge juffrouw op de basisschool, en probeer je in te leven in haar gevoelens. Dan kom je wel op de goede toon.
     


Arme Ben Kiekeboe

Arme, Ben Kiekeboe.
Nu is het met jou gedaan.
De Kalif is verschrikkelijk kwaad
je zal het gevang in gaan.
Wij vragen je "heb je nou je zin"
Kurk op de fles en de geest erin.

 


Koopman waar ga je naartoe

Koopman waar ga je naartoe,
Ali ben Kiekeboe.
Houdt de mensen voor het lapje
en verkoopt alweer een grapje.
Hť pas op,
hij komt naar je toe!
Ali, ben Ali, ben Ali Kiekeboe
Ali, ben Ali, ben Ali Kiekeboe
 

Download de MP3

 

Download de MP3

Zangtips: -   Zangtips: -
 
 

Dzjinn, De reus

 
Ver weg hier vandaan liggen de magische bergen, gevaarlijke bergen. Er gaan vele verhalen rond over deze bergen, maar vooral over Reus Dzjinn, die in de bergen woont. Op een dag vaart er een boot richting de magische bergen. Het is de kinderboot onder leiding van vrouwtje Petit, en zij wil nu wel eens kijken wat er waar van is, van al die verhalen en vooral het verhaal van reus Dzjinn. Na een tijdje door de spelonken te hebben gevaren kwamen ze terecht bij twee grote benen. Het was reus Dzjinn die iedere schip tegenhoudt dat verder probeerd te varen. Ook de kinderboot wil hij niet laten gaan, maar door de magische zang van de kinderen op de boot laat hij hen toch door. Na een paar uur varen kwamen ze aan bij het bergmeer waar wonderlijke bomen en planten staan, maar vrouwtje Petit wil terug. Toen ze weer bij Dzjinn kwamen, liet hij hen weer niet door, ze moeten hem eerst droomstenen geven.
Die stenen zij te vinden op de bodem van het meer, als de kinderen de stenen vinden, laat Dzjinn hen door. Onderweg komen ze een tovervisje tegen die hen verteld over tovenaar Miraculus die in een boom is veranderd. (Ah! Dus daar slaat die Peppers Ghost in Fata Morgana op!) Hij zou de kinderen kunnen helpen. Toen ze de tovenaar hadden gevonden, en hij ze aan droomstenen hielp, gingen ze samen met de tovenaar terug naar Dzjinn. Dzjinn was ze erg dankbaar, maar wilde ze nog steeds niet doorlaten omdat hij het te weinig stenen vond. Maar de tovenaar stak een toverstokje en Dzjinn's benen gingen vanzelf open zodat de boot erdoor kon varen. De Kinderboot voer richting de Efteling, want daar wilde de tovenaar graag gaan wonen. En zo kwam alles goed.
 


Wij kinderen van de kinderboot

Wij kinderen van de kinderboot,
wij laten ons niet verjagen.
Wij durven wat te wagen,
al ben je nog zo groot.
Dzjinn Dzjinn reuzen Djzinn,
luister naar ons koor.
Doe toch niet zo lelijk
en laat ons door.
Dzjinn Dzjinn reuzen Djzinn,
luister naar ons koor.
Doe toch niet zo lelijk .....

 


Kinderen van de kinderboot
neuriŽnd

Hmhmhmhm hmhmhmhm
hmhmhmhmhmhm
hmhmhmhmhm
Hmhmhmmhhmhmhmhm
mhmhhmmhhmmhhm.
Hmhmhmmh
Mhhmmhhmhmh
mhmhmhmhmhm
(etcetera)

Download de MP3

 

Download de MP3

Zangtips: Rond-het-kampvuur achtig, en uit volle borst.   Zangtips: Klep dicht en neuriŽn maar
     


We hebben het gewonnen

We hebben het gewonnen,
gewonnen van de reus.
Hij moest ons laten varen,
hij had geen andere keus.
Kapitein je hebt zo goed je best gedaan,
we kunnen met zijn alle
weer naar huis toe gaan.
Hoi hoi hoi.
Schip ahoi.
De vlaggen gaan in top
Schip ahoi hoi hoi!!!

 

Instrumentale versie van het Kinderboot thema

Download de MP3 (helaas nogal slecht)

 

Download de MP3

Zangtips: Rond-het-kampvuur achtig, en uit volle borst.    
 
 

De Pasha van Fata Morgana

 
In de de verboden stad Fata Morgana heerst een rijke Pasha. Hij leeft in een machtig mooie troonzaal, en heeft wel 12 vrouwen. Maar toch is hij niet tevreden. Zijn danseressen en andere entertainers hoeft ie niet meer te zien, want hij wil iets nieuws en stuurt zijn knecht op pad om iets nieuws te zoeken. Zijn knecht kwam met een voorstel om een waarzegger te zoeken om te kijken wat de toekomst te bieden had. Toen de knecht terug kwam met vrouwe Futura zag zij dat de Pasha nog 40 maanden in rijkdom zou leven, en dat er daarna een ramp zou gebeuren. Deze ramp zou alleen voorkomen kunnen worden als de Pasha de liederen van de vogels zou kunnen fluiten op een magische fluit. De Pasha wilde het niet horen en stuurde de waarzegster weer weg. Ramo en Omar, twee andere knechten (Moren om precies te zijn) die de Pasha koel hielden met twee grote bladeren, besloten om de fluit te stelen, en om de liederen van de vogels te oefenen. Toen er 40 maanden waren verstreken gebeurde het, het was noodweer, en een vloedgolf trof de verboden stad van de Pasha. Iedereen verdronk, behalve Ramo en Omar, want die speelde op de fluit, en er kwamen wel 100 vogels aan, en namen de twee knechtjes mee naar een warm eiland. En ze leefde daar nog lang en gelukkig.
 


Fata Morgana

Fata Morgana,
stad met duizend geluiden.
Verboden stad,
geheime stad,
gevaarlijk wist je dat.
Daar regeert de Pasha
op een troon vol pracht en praal.
De rijkste,
de machtigste
en de dikste van allemaal.

 


Klinkende vinken

Klinkende vinken
schreeuwende meeuwen.
Lied van de kluut
en de karrekiet.
Nachtegaal- en lijstergeluid,
leer alle liedjes van de vogels.
Speel ze maar na
en fluit fluit fluit.

Download de MP3

 

Download de MP3

Zangtips: Uitermate geschikt nummer voor in de wachtrij van de Verboden Stad. Voor de gevorderde wachtrij-entertainer kan dit nummer in canon gezongen een bijzonder leuk effect opleveren. Een echte aanrader!   Zangtips: -
     


Zo ging dat met die Pasha

Zo ging dat met die Pasha
en zijn machtige paleis.
Zo gaat het als je heerser bent
zo trots en eigenwijs.
Ramo en Omar
ze zijn niet langer knecht.
En zo kwam alles weer,
op zijn pootjes terecht.
En zo kwam alles weer,
op zijn pootjes terecht.

 

 

Download de MP3

 

 

Zangtips: -    
 
 

Teksten: © het WWCW 2001 - Muziek: © de oorspronkelijke rechthebbenden