Geschiedenis

     
 


Is nu den vraegh oofer vroeger gereezen,
Over den tijt van weleer kunt ge hier dan leezen.
 

 
     
Geschiedenis is nooit mijn sterkste kant geweest. Persoonlijk ben ik altijd meer gefascineerd geweest door het bestuderen van de door u als ‘fabeldieren’ bestempelde wezens. Draken, trollen, kobolden, elfen, allemaal dragen zij een warm plekje in mijn hart. Toch weet ik wel een aantal zaken over de kaboutergeschiedenis en ik zou u graag wat meer vertellen hierover.


Kabouterjaar 1
Griso Alverdinck wordt gekroond als de eerste kabouterkoning. Een zwarte en sombere tijd is ten einde en de gouden Era van het kaboutertijdperk breekt aan. Kabouters zien deze positieve gebeurtenis die zoveel verdragende gevolgen heeft gehad nog altijd als het begin van de kaKabouterdrukpers -|- tekening: Anton Pieck - Edits: Het WWCW 2002bouterjaartelling.


Kabouterjaar 964
De eerste grote oorlog met de trollen begint. Het is een zware oorlog die veel slachtoffers eist en die bepalend is geweest voor de slechte verhouding die wij kleine lieden altijd met deze nare wezens hebben gehad. Vaak wordt gezegd dat deze oorlog ook het begin van de onderdrukking der kabouters is geweest.


Kabouterjaar 3431
Waarschijnlijk onbedoeld helpt een galjoen Romeinen het kaboutervolk. Tijdens een trollenjacht wordt een groot aantal van de vervelende wezens gedood. Vanaf dit moment kunnen we weer iets vrijer gaan leven. Een lange periode van onderdrukking en oorlog komt tot een einde en de hoop gloort dat alles beter wordt.


Ongeveer kabouterjaar 4736
Een uit hout gesneden beeltenis van een kabouter, die wij jarenlang angstvallig geheim hebben geprobeerd te houden, wordt door mensen gevonden. U kunt begrijpen dat deze ontdekking een ware catastrofe was voor het kleine volk. Volgens de bronnen heerste er chaos in kabouterland, maar ik ben er zelf niet bij geweest. We waren ontdekt en er was geen weg meer terug. Door hun verhoogde oplettendheid begonnen steeds meer mensen onze aanwezigheid op te merken en een groot aantal van hen was en is nog steeds bang voor ons. Maar ik kan u verzekeren dat deze angst wederzijds is.
 

Kabouterjaar 5058
Ondergetekende wordt geboren. Ik, oprichter van KIN, zie in dit jaar het levenslicht. Mijn wijsheid is vanaf de dag dat ik geboren ben al gaan groeien. Uiteraard is KIN maar een van de vele briljante hersenspinsels die ik in mijn leven heb ontwikkeld.
 

Onthulling Efteling -|- tekening: Anton Pieck - Edits: Het WWCW 2002Kabouterjaar 5414
KIN, oftewel Kabouters In Nood, wordt opgericht om hulpverlening te bieden aan de steeds meer in nood komende kabouters en andere lieden die mensen maar al te graag bestempelen als ‘sprookjesfiguren’. Maar wat voor de één een sprookje is, is voor ons bittere werkelijkheid. Overal worden we weggejaagd en de hoop op een oplossing wordt door de jaren heen steeds kleiner.
 

Kabouterjaar 5487
Totaal uit het veld geslagen wend ik al mijn talenten aan bij de benadering van Anton Pieck en met de vraag of hij misschien KIN wil helpen. Mede dankzij mijn goede overtuigingskracht is hij bereid zijn bijdrage te leveren aan het goede doel. Na een aantal omzwervingen komen we bij de gemeente Kaatsheuvel terecht en de Burgemeester van die plaats is bereid om grond en geld af te staan om een opvangcentrum te bouwen voor KIN.
 

Kabouterjaar 5488
Na een jaartje van druk ontwerpen en bouwen is ons nieuwe thuis af. De kabouters, maar ook Holle Bolle Gijs, Roodkapje, De Wolf en de 7 Geitjes, Langnek, Sneeuwwitje en de 7 dwergen hebben allemaal een nieuwe plaats om onbezorgd hun dagen te slijten. Tot grote verrassing wordt het park (met goed recht overigens) ‘De Efteling’ genoemd. We zijn gered!


Kabouterjaar 5518
Martine Bijl tekent de bevindingen van Anton Pieck op die geleid hebben tot het ontstaan van ‘De Efteling’. Het geheel wordt gepubliceerd in boekvorm en wordt voorzien van enkele van de 1500 ontwerpen die Anton voor ‘de Efteling’ maakte. Het boek is een echte bestseller, iedereen is geïnteresseerd in dit spannende, grappige maar vooral ontroerende verhaal.


Kabouterjaar 5538
‘De Efteling’ bestaat 50 jaar! Hoewel dit natuurlijk nog maar een klein deel van mijn leventje is beschouwen mensen de 5 decennia die het park bestaat als een hele prestatie. En eigenlijk is het dat ook wel een beetje. Laten we met zijn allen hopen dat KIN nog lang goed werk mag verrichten aan zij die dat zo hard nodig hebben.


 

 

KIN / WWCW 2002