Informatie banner -|- (c) Het WWCW 2001

  Was het jullie reeds bekend dat...
 
Was het jullie reeds bekend dat..? -|- Edits: © Het WWCW 2001
Weet u al jaren dat Assepoesters zussen samen 160 kilo wegen? Dat de Spreeuwenpot ooit poffertjes verkocht? Dat René Merkelbach "Vanavond" componeerde voor het Droomvlucht feest? Dat de Chinese nachtegaal eigenlijk een oude bekende in het Sprookjesbos is? Dat Kate Bush jaren begraven lag in een bezemkast van het Spookslot? Dan is dit dé rubriek voor u!
Regelmatig presenteert het Wonderlijke WC Web namelijk hier een berichtje met unieke, heerlijke weetfeitjes over het park waar u allen zo aan verknocht bent geraakt. Nergens anders is zulke inside informatie voor de ware liefhebber te vinden.

Eureka!

 
     
(28 augustus 2010) Was het jullie reeds bekend dat...
…de Efteling helemaal niet heel het jaar open is? Het park wordt namelijk nog steeds iedere dag ‘s avonds gesloten en de poorten gaan dan pas de volgende dag weer open. Of ze op termijn ook plannen hebben voor een echte 24 uurs openstelling is nog niet bekend. Gelukkig kun je in de tijd dat de Efteling gesloten is vanaf de openbare weg nog best wel wat zien van het park.
  (28 augustus 2010) Was het jullie reeds bekend dat...
...de stichting die nog steeds de enige aandeelhouder van de Efteling is, vroeger bijna al haar inkomsten investeerde in de aankoop van grond? En dat dit, gezien de huidige grondprijzen, een zeer renderende aankoop is geweest? En dat deze slimme stichting nu bijna alle Efteling-inkomsten steekt in de aankoop van staal? En dat dit, gezien de snel stijgende staalprijzen, straks ook een zeer renderende aankoop zal blijken te zijn? Overigens is al dit spaarstaal tegenwoordig opgeslagen in het Zompenwoud van Droomvlucht. Let maar eens op als je er weer doorheen zweeft binnenkort!
(28 augustus 2010) Was het jullie reeds bekend dat...
…hardnekkige geruchten zijn opgedoken dat de Sprookjesboom slechts een eerste prototype is? Wanneer Sprookjesboom 1.0 een succes is, heeft de Efteling plannen om op den duur alle echte bomen in het Sprookjesbos te vervangen door interactieve Sprookjesbomen, die door honderden acteurs vanuit de zolder boven Assepoester aangestuurd zullen gaan worden. Iedere Sprookjesboom 2.0 zal bovendien zijn eigen merchandisingkraampje krijgen, om tegemoet te komen aan de vraag naar Sprookjesboom-artikelen, die volgens berekeningen van de marketingafdeling met iedere toegevoegde Sprookjesboom exponentieel zal stijgen.
  (28 augustus 2010) Was het jullie reeds bekend dat...
...iedereen die ooit in Villa Volta is geweest wel het een of het ander op zijn kerfstok heeft? Hugo zit al sinds 1998 te wachten tot die ene bezoeker met dat “reine geweten van een pasgeboren kind” zijn woonstede zal betreden, maar hij zit er nog steeds, dus erg hard wil dat niet lukken. Ja, denk daar maar eens even heel goed bij jezelf over na.
(28 augustus 2010) Was het jullie reeds bekend dat...
…bij de meer recente attracties zoals Vogel Rok, PandaDroom, de Vliegende Hollander en Joris en de Draak met opzet voor de minst mooie ontwerpen is gekozen? De directie van de Efteling probeert zo al in de ontwerpfase te voorkomen dat deze attracties net zo populair worden als Droomvlucht, zodat bezoekers zich netjes over het park verspreiden en niet weer massaal bij die ene nieuwe attractie blijven hangen. De Efteling weet heus wel waar ze mee bezig is, hoor!
  (28 augustus 2010) Was het jullie reeds bekend dat...
...het best wel eens kan dat de slapende koks van Doornroosje straks zelfs na honderd jaar slapen nog helemaal niet zo goed uitgerust zijn? Hun luide gesnurk kan er immers voor zorgen dat ze te licht slapen, wat kan resulteren in langdurige stress en oververmoeidheid.
(23 augustus 2009) Was het jullie reeds bekend dat...
… in Fata Morgana niet alleen een buikdanseres maar ook een goed getrainde buikspreker te vinden is? De man die ons op de markt angstig waarschuwt met de woorden “Niet verder! Kom zurück! Dangerous for life!” zegt dat namelijk negen van de tien keer zonder zijn mond te bewegen. Knap hoor.
  (23 augustus 2009) Was het jullie reeds bekend dat...
...de rijkelijk gedecoreerde en briljant geënsceneerde scènes met tientallen enorm geavanceerde animatronics in de tweede en derde scènes van de De Vliegende Hollander jammerlijk genoeg in de duisternis staan? Er was kennelijk zoveel geld gestoken in het dure ritsysteem van de attractie dat de belichting van deze volledig gerealiseerde scènes helaas moest worden wegbezuinigd.
(23 augustus 2009) Was het jullie reeds bekend dat...
... in tegenstelling tot wat sommigen durven beweren, de opzet van Assepoester duidelijk niet gekopieerd is van die van het Meisje met de Zwavelstokjes? Hoewel beide sprookjes in rijmvorm worden verteld, is het eerste in de subjectieve ik-vorm en wordt het tweede verteld door een objective verteller; de schaduw van de boze Stiefzus in de ene komt duidelijk van rechts terwijl Onverlaat achterin is te zien; de ene heeft aan de achterzijde een miniatuur van een kasteel en de andere een miniatuur van een dorp. Bovendien zijn de muisjes en eekhoorntjes gekopieerd van het Kabouterdorp en de Wolf en de Zeven Geitjes en dus helemaal niet van het Meisje met de Zwavelstokjes.
  (23 augustus 2009) Was het jullie reeds bekend dat...
... hoewel de naamsverbastering van Essteling naar Efteling redelijk goed uitpakte, verdere es-klanken gelukkig niet verbasterd zijn naar ef-klanken? Anders zouden we opgescheept zitten met bijvoorbeeld Carnaval Feftival, de Traptreintjef en de Indische Waterlelief en de Zef Dienaren in het Sprookjefbos. Maar goed ook, want er is nu met PandaDroom, de Sprookjesboom, TiTa Tovenaar en zijn Grobbebollen en de Draken-, Tover- en Knibbel-Knabbel-Vla toch al zo’n overschot aan idiote namen.
(31 januari 2009) Was het jullie reeds bekend dat...
De Efteling in de seizoenen 2007 en 2008 helemaal vergeten is het veelbesproken project bij de Gondolettavijver te voltooien? De tijdelijke overloop naar het Ruigrijk moet nog steeds vervangen worden door een mooie, permanente brug; de afgegraven eilandengroep is nog steeds niet opnieuw volgestort met zand; ook een aantal bomen mist nog en inmiddels groeien overal die lelijke waterplanten. Insiders in de tuindienst melden ons dat ze gehoord hebben dat het werk binnenkort voltooid zal worden en ze snel weer aan hun (en onze) favoriete bloemperken kunnen gaan werken.
  (31 januari 2009) Was het jullie reeds bekend dat...
De eerste werkzaamheden voor De Vliegende Hollander al in 1990 begonnen? In dat jaar begon tegenover de huidige locatie van de attractie immers de bouw van "Pegasus - Het Vliegende Paard", de houten achtbaan die Kapitein Willem Van Der Decken liet bouwen uit het wrakhout dat over was gebleven van verschillende schepen die door de eeuwen heen waren gezonken in de Kanovijver.
(31 januari 2009) Was het jullie reeds bekend dat...
De Efteling plannen heeft om De Vliegende Hollander helemaal opnieuw te gaan bouwen in het Sprookjesbos? Op de openingsdag van het nieuwe sprook(je) zullen dan alle technische componenten helemaal perfect functioneren en op elkaar aansluiten. Want ja, in sprookjes, is álles mogelijk.
  (31 januari 2009) Was het jullie reeds bekend dat...
Ronald van der Zijl inmiddels alweer een hele tijd met pensioen is? De Brink er nog steeds is? Efteling? Doe er wat aan!
(31 januari 2009) Was het jullie reeds bekend dat...
Medewerkers van de huidige afdeling Vormgeving zulke grote fans zijn van het Grimm-sprookje “Het Onbeweeglijke Lelijke Wassen Masker” dat ze de laatste jaren in verschillende attracties nogal onsubtiele verwijzingen hebben gestopt naar dit relatief onbekende sprookje? Let de volgende keer maar eens goed op de veranderde maskers van alle pratende bewoners in Fata Morgana, Hugo in Villa Volta, de Trollenkoning en de jongen van Tafeltje-Dek-Je in het Sprookjesbos.
  (31 januari 2009) Was het jullie reeds bekend dat...
De ware toedracht voor de verlate opening van Droomvlucht in 1992 in de doofpot is gestopt? Een hoogst vertrouwelijk document dat recent boven water kwam beschrijft hoe de prototype zwaartekrachtgeneratoren die CERN leverde voor het zweefeffect van de hemelburchten met een factor duizend waren overgespecificeerd, wat bij tijd en wijle leidde tot het ontstaan van kunstmatige zwarte gaten die de zorgvuldig opgezette ritopbouw van de attractie verstoorden. De transportsysteemproblemen werden snel verzonnen om de ware, veel ernstiger aard van de problematiek te verhullen. Na een tientallen miljoenen kostend onderzoek naar een alternatieve oplossing, wisten de niet voor één gat te vangen topingenieurs van CERN het probleem uiteindelijk op de valreep op te lossen door de hemelburchten op te hangen aan zwartgeschilderde palen.
(29 januari 2006) Was het jullie reeds bekend dat...
De Gekleurde Duiven van Genoveva uit diervriendelijkheidsoverwegingen weer gekleurd zijn vanaf de zomer van 2005? Tijdens hun "witte" jaren werden de duiven namelijk eens in de vier maanden met pure chloor gebleekt. De Zweihorn Spiritusbeits voor het kleureffect bleek minder schadelijk.
  (29 januari 2006) Was het jullie reeds bekend dat...
De Efteling volgens insiders oorspronkelijk de Kermisklanten heeft benaderd om muziek voor de (voormalige?) lasershow in de wachtrij van Vogel Rok te schrijven? Pas nadat de Kermisklanten voor de derde maal een bijzonder lucratieve deal hadden afgeslagen is gekozen voor de vervangende en inferieure soundtrack van Yanni.
(29 januari 2006) Was het jullie reeds bekend dat...
Het Land van Ooit oorspronkelijk het Volk van Ooit heette? De Efteling heeft in 1989 in een kort geding afgedwongen dat deze naam werd veranderd, omdat men vond dat die teveel leek op die van haar toentertijd nieuwste attractie, Monsieur Cannibale.
  (29 januari 2006) Was het jullie reeds bekend dat...
Er plannen zijn geweest om in 1998 een zeer spectaculaire overdekte achtbaan te openen in de Efteling? Van deze plannen is desondanks niets terecht gekomen, hoewel elementen ervan zijn verwerkt in de attractie Vogel Rok.
(29 januari 2006) Was het jullie reeds bekend dat...
De mysterieuze tikken in het Pardoesbeeld worden gecreëerd met behulp van gordijnkwasten? Het door de Efteling gepatenteerde mysterieuze-tikkensysteem werd ontwikkeld tijdens de bouw van Villa Volta.
  (29 januari 2006) Was het jullie reeds bekend dat...
De imagoverandering die de Efteling doormaakte van Sprookjespark naar Familiepark maar een merkwaardige is geweest? Het Sprookjesbos met haar bekende, onbekende en zelfverzonnen sprookjes is immers tot op heden nog steeds dé trekpleister van het park. Een Familiebos, waar bekende, onbekende en zelfverzonnen families zouden staan opgesteld, is echter nog steeds nergens te bekennen.
(14 april 2005) Was het jullie reeds bekend dat...
Villa Volta eigenlijk toch ook weer niet over de kop gaat? Eerdere uitkomsten van de Universiteit van Protsenstein die anderzijds beweerden waren onjuist, daar de resultaten verkeerd om waren gehouden.
  (14 april 2005) Was het jullie reeds bekend dat...
Bij 'De Ballonvaarder' met speciale kabeltjes, die tegen de vlaggenmasten tikken, bestekgeluiden worden nagebootst? Met deze geluiden wil de Efteling de eetlust van haar bezoekers opwekken, zodat deze nog meer gaan consumeren.
(14 april 2005) Was het jullie reeds bekend dat...
De potten in Monsieur Cannibale in maarliefst drie verschillende kleuren zijn geschilderd? Van de altijd economisch denkende Efteling zou je eerder verwachten dat alle kookpotten bewerkt zouden worden met dezelfde massaal ingekochte verf. Misschien dat de verschillende kleuren verf nog over waren na de bouw van het aan de overzijde gelegen Carnaval Festival.
  (14 april 2005) Was het jullie reeds bekend dat...
Je in de Efteling naast met Nederlands geld zonder koersverschillen ook met Belgisch, Duits, Fins, Frans, Grieks, Iers, Italisch, Luxemburgs, Oostenrijks, Portugees en Spaans geld kunt betalen? De Efteling voorziet in dit extra gemak voor haar buitenlandse toeristen sinds de invoering van de euro.
(14 april 2005) Was het jullie reeds bekend dat...
Er volgens de oorspronkelijke plannen een dirigent in Villa Volta zou komen? Na het schrappen van de geplande dirigent in het Spookslot wilde men deze een plaatsje geven in Hugo’s vervloekte woonstede, maar dit ging op het laatste moment niet door. Overigens werd het twintig koppen tellende animatronicsymfonie-orkest reeds in een eerder stadium geschrapt.
  (14 april 2005) Was het jullie reeds bekend dat...
Er nog steeds veel ouders zijn die denken dat de trappen bij de in- en vooral de uitgang van Carnaval Festival de meest pedagogisch verantwoorde plaats is om hun kinderen te leren traplopen? De vele keuters die hiertoe gedwongen worden kunnen vaak nauwelijks op hun benen staan, wat dan leidt tot grote opstoppingen.
(20 maart 2005) Was het jullie reeds bekend dat...
KLM, de Koninklijke Luchtvaart Maatschappij van Nederland, volgens insiders een belangrijke doch heimelijk sponsor is van de Efteling? Dit wordt al snel duidelijk als je de eerste letters van de horecapunten uit het Ruigrijk, de Kurketrekker, de Likkebaerd en de Meermin achter elkaar zet. Toen tijdens de winter van 2004/2005 de Kurketrekker werd afgebroken en de lettercombinatie hierdoor leek te gaan veranderen, werd snel gekozen voor “Kombuys” als naam voor het hier nieuw te bouwen horecapunt. Ook weer met een "K" dus.
  (20 maart 2005) Was het jullie reeds bekend dat...
ook de rest van het park is doorspekt met KLM-referenties? Wat te denken van de zwaan, de mascotte van de KLM, die prominent is vertegenwoordigd in Zwaan-Kleef-Aan? Bezoekers in de attracties Droomvlucht ‘vliegen’, ‘zweven’ en maken in Vogel Rok een ‘vlucht’ door het duister. Minder duidelijke, doch evenzeer waardevolle bewijslast bieden de ‘vliegende’ Draak, de ‘vliegende’ Fakir en Pegasus, het ‘vliegende’ paard…
(20 maart 2005) Was het jullie reeds bekend dat... striphelden Suske en Wiske de Efteling bij een aantal gelegenheden bezochten? Zij in hun albums ‘De Vliegende Klomp’, ‘De Efteling-Elfjes’, ‘De Belhamel-Bende’ en ‘Fata Morgana’ het Kaatsheuvelse park aandoen? Zij met dit totale aantal van vier bezoeken ver boven het gemiddelde van twee keer per leven zitten? Zij zich hiermee tot de ‘fans’ van het park mogen rekenen? Suske en Wiske altijd met de KLM vliegen?   (20 maart 2005) Was het jullie reeds bekend dat...
dit sponsorcomplot zover gaat, dat volgens bepaalde bronnen de KLM in de Efteling een geheim vliegveld heeft? Wanneer bij slecht weer vliegtuigen niet kunnen landen op Schiphol, kunnen ze uitwijken naar het Kaatsheuvelse, waar met de Pagode als controletoren vliegtuigen kunnen neerkomen op landingsbaan "Pardoespromenade". Passagiers die nog moeten overstappen kunnen vervolgens taxfree shoppen in Efteldingen.
(20 maart 2005) Was het jullie reeds bekend dat...
KLM niet alleen de Efteling, maar ook andere pretparken in het geheim sponsort? Denk maar eens aan de vele borden met zwanen in het Land van Ooit, de ‘Flying Dutchman Goldmine’ in Walibi World en de 'Airrace' in Bobbejaanland.
  (20 maart 2005) Was het jullie reeds bekend dat...
er voorlopig nog geen einde lijkt te komen aan de sluikreclameterreur waarmee de KLM bezoekers van de Efteling lastig valt? De nieuwe attractie die in 2006 zal openen, de ‘Vliegende’ Hollander bevestigt dit andermaal.
(9 januari 2003) Was het jullie reeds bekend dat ... bij de bouw van de Pagode rekening is gehouden met lastige bezoekers? Om te voorkomen dat iedereen op het hoogste punt gaat rondrennen om alles goed te kunnen zien, heeft men ervoor gezorgd dat de tempel zelf draait en dat iedereen daardoor braaf op z'n plaats blijft staan.   (9 januari 2003) Was het jullie reeds bekend dat ... je boterhammen bij teveel schommelen in de Gondoletta nat kunnen worden? Door het omslaan van het bootje komt er immers water binnen en de absorberende kracht van het brood zorgt ervoor dat ze doorweekt worden.
 
(9 januari 2003) Was het jullie reeds bekend dat ... het woord traptreintjes al aangeeft wat de strekking van deze attractie is? In deze attractie moeten de bezoekers namelijk zelf trappen, wat er soms toe leidt dat er treintjes stil blijven stilstaan op de baan, omdat degene die trapt te moe is.
 
  (9 januari 2003) Was het jullie reeds bekend dat ... Belgen een postzegel moeten plakken op hun schriftelijke abonnementsaanvraag? Menig zuiderbuur klaagt uiteraard steen en been over deze exorbitante kostenpost, die slechts het zoveelste bewijs is van het duivelse complot dat de Eftelingdirectie gesmeed heeft om haar gasten tot op het bot uit te kleden.
(20 november 2002) Was het jullie reeds bekend dat ... Intamin speciaal voor de Pirana een onderwateraandrijfsysteem ontwikkelde? Een ingewikkeld systeem van kabels en draaischijven zorgt er onder water voor dat elk vlot op geheel eigen wijze het parcours aflegt. Zo lijkt elke rit weer anders.
 
  (20 november 2002) Was het jullie reeds bekend dat ... de Efteling zelf zorgde voor een geavanceerd projectiesysteem om de Pirana na sluitingstijd leeg te doen lijken? Door middel van spiegels en speciale door Lex Lemmens ontworpen en gepatenteerde rookeffecten lijkt het dan net alsof de kanalen van de rivier leeg zijn. In werkelijkheid zijn deze dan nog steeds gevuld woest water en aandrijvingssystemen.
(20 november 2002) Was het jullie reeds bekend dat ... de Efteling na sluiting van het park iedere dag weer op wonderbaarlijke wijze wordt ontdaan van haar bezoekers? Hoe men dit precies voor elkaar krijgt is onbekend, maar waarschijnlijk gebruikt het park hierbij magische krachten.   (20 november 2002) Was het jullie reeds bekend dat ... een onzorgvuldig personeelslid op de laatste dag van het jubileumseizoen 2002 ’s ochtends de deur bij de Fata Morgana stormsequentie vergeten was dicht te doen? De hierdoor ontstane storm leidde er niet alleen toe dat de Efteling uit veiligheidsoverwegingen haar deuren eerder moest sluiten, ook in de rest van Nederland zorgde ze voor veel schade en overlast.
(6 november 2002) Was het jullie reeds bekend dat ... de Efteling miljoenen heeft geïnvesteerd in een speciale gepatenteerde techniek die in het Spookslot gebruikt wordt? Deze zorgt ervoor de bezoekers bij het verlaten van het gebouw een pepper’s ghost van zichzelf zien. Kijk de volgende keer bij het weggaan nog eens naar de hoofdshow en je zult… jezelf zien!   (6 november 2002) Was het jullie reeds bekend dat ... de Efteling speciale gepatenteerde telepatische apparatuur gebruikt om sommige sprookjes aan haar bezoekers te vertellen? Deze apparatuur wordt onder andere gebruikt in het kabouterdorp en bij Hans en Grietje om respectievelijk de kabouter en de heks van een stem te voorzien. Bij Langnek en Roodkapje werkt dit anders. Daar zit immers gewoon een verteller verscholen achter de struiken.
(6 november 2002) Was het jullie reeds bekend dat ... de Efteling een groot contract heeft gesloten met een grote polijstfabriek? In het contract staat dat de Efteling onder andere steen, hout en plastic polijst. De gemiddelde leveringstermijn is zo’n 70-80 jaar. Kijk bij je volgende bezoek maar eens naar de treden bij het kasteel van Doornroosje, je zult zien dat deze al in vergevorderd stadium zijn. Ook de balken bij de Pirana, de tegels bij Fata Morgana en het meanderingstaal van Droomvlucht worden door de Efteling (en haar bezoekers) iedere dag opnieuw met veel zorg gepolijst.
 
  (6 november 2002) Was het jullie reeds bekend dat ... Vogel Rok niet de eerste Efteling-attractie was met onride muziek? De Efteling heeft namelijk iedere gondel in ‘Droomvlucht’ voorzien van speciale klanken. Deze zogenaamde sis- en piepgeluiden zijn er om de bezoeker zoveel mogelijk bij de realiteit te houden. Dit effect is toegevoegd nadat het personeel had geklaagd over het grote aantal bezoekers dat na een ritje in ‘Droomvlucht’ geheel in extase bleef zitten. Men kreeg het niet voor elkaar de bezoekers uit de gondels te krijgen. Gelukkig wordt de bezoeker dankzij de speciaal door Ruud Bos gecomponeerde geluiden toch bij de realiteit gehouden, terwijl men kan genieten van deze bijzondere attractie.
(6 november 2002) Was het jullie reeds bekend dat ... Ruud Bos bij het maken van de speciale piep-en sisgeluiden voor ‘Droomvlucht’ geen gebruik heeft gemaakt van fluitspelers? De geluiden zijn gemaakt met een door de componist zelfontworpen apparaat, dat de geluiden van de slippende radaren en lagers op perfecte wijze weet te benaderen.   (6 november 2002) Was het jullie reeds bekend dat ... er op het Theater ook een naam staat? Op de linkerzijgevel staat de waarschijnlijke eigenaar van het pand, Van Uylenborg. Kijk maar eens goed, misschien zie je het dan.
(6 november 2002) Was het jullie reeds bekend dat ... het door de jaren heen ‘houteriger’ gaan bewegen van animatronics in onder andere Fata Morgana en ‘Droomvlucht’ geenszins is te wijten aan slecht onderhoud en slijtage? In de programmatuur is namelijk opgenomen dat de vele animatronics in de Efteling door de jaren heen steeds minder goed hun bewegingen uitvoeren. Op deze manier lijken de attracties ouder en authentieker. Overigens worden animatronics die nog te soepel bewegen vaak weggehaald voor onderhoud.   (6 november 2002) Was het jullie reeds bekend dat ... het Diorama een maquette is van de nog uit te voeren Wereld van de Efteling? Het allereerste deel van deze maquette uit 1972 is in 1978 al uitgevoerd. Wanneer dit eerste deel, Het Spookslot, voldoende vervallen is zal men beginnen met de verdere uitvoering van het romantisch aandoende berglandschap. Omdat het grimmige kasteel door de jaren heen door opzettelijk achterwege laten van onderhoud al aardig in verval is geraakt, verwacht men binnen afzienbare tijd te kunnen beginnen met de voltooiing van dit grootse project.
(6 november 2002) Was het jullie reeds bekend dat ... Marieke van Doorn haar inspiratie voor het onvolprezen mozaiek van PandaDroom opdeed bij Ton van de Ven zelf? De oplettende kijker zal bij het zien van de band ‘Dromen met open ogen’ opmerken dat de Eftelingontwerper een blouse draagt waarvan de kleurpatronen opvallend veel weghebben van Marieke’s geweldige creatie. Het is niet bekend of de witte blouse van Lex Lemmens in de toekomst ook als inspiratiebron zal dienen voor nieuwe attracties.   (12 juni 2002) Was het jullie reeds bekend dat ... recent wetenschappelijk onderzoek van zeven natuurkundigen van de universiteit van Protsenstein heeft uitgewezen dat je in Villa Volta toch écht over de kop gaat? De banken draaien zo snel rond, samen met de kamer, dat je door de centrifugaalkrachten gewoon op je plaats blijft. Helaas zijn de banken en de kamer niet altijd goed gesynchroniseerd, waardoor de kamer ten opzichte van de banken van positie verandert.
(12 juni 2002) Was het jullie reeds bekend dat ... er in het water van de Piraña geen echte piraña's zitten? Mogelijk heeft de Efteling dit in het kader van totaalbeleving wel geprobeerd, maar het water is te wild voor deze vissen. Wees dus gerust, de vlotten zullen niet lek worden gebeten.   (12 juni 2002) Was het jullie reeds bekend dat ... de vliegende Fakir niet alleen een (volledig legaal) vliegend tapijt heeft, maar ook een toverfluit? Als hij begint te fluiten komen er tulpen omhoog uit de bloemenperken bij zijn paleis! Let maar een goed op, er zijn gele tulpen en roze tulpen. Overigens is de Fakir voorzitter van het Wonderlijke Fluitspelers Genootschap (WFG) voor fluitspelende Eftelingfiguren.
(12 juni 2002) Was het jullie reeds bekend dat ... je in dé Bank ook kunt pinnen? Zo is het natuurlijk dubbel leuk: je hebt tegelijkertijd een bank om op te zitten èn een om geld uit te halen.   (12 juni 2002) Was het jullie reeds bekend dat ... de gondels in Droomvlucht niet echt vliegen? Als je goed kijkt kun je zien dat deze bakjes bovenaan bevestigd zijn aan een rail. Vooral in het Zompenwoud is dit soms tussen de malse regenbuien door te zien. Met de gondels aan een rail wordt het vliegen, het zweven, op een heel goede manier nagebootst.
 
(12 juni 2002) Was het jullie reeds bekend dat ... de Doornroosje in de Disneyfilm uit 1959 niet de echte Doornroosje is? Die lag toen immers al 7 jaar te slapen in het Sprookjesbos van de Efteling. Waar Disney deze snode bedriegster vandaan heeft gehaald weten we helaas niet.   (12 juni 2002) Was het jullie reeds bekend dat ... je de brilletjes die je in PandaDroom krijgt aan het eind van de voorstelling eigenlijk weer in moet leveren? Veel bezoekers lopen met hun brilletjes de speciaal daarvoor bestemde deponeerbakken voorbij. Ook zonder die mooie bril kun je echter de rest van de Efteling in drie dimensies bekijken.
(23 maart 2002) Was het jullie reeds bekend dat ... het Sprookjesbos meer sprookjes heeft dat veel bezoekers denken? Tussen de Draak en de Zeemeermin, aan de linkerkant van het pad, is namelijk het sprookje "De onzichtbare kleding van de keizer" te "zien". De complete garderobe van zijne doorluchtigheid is hier ten toon gesteld. Helaas is de Efteling vergeten er een bordje bij te plaatsen...   (23 maart 2002) Was het jullie reeds bekend dat ... de prachtige sterrenhemel op zomeravonden, alsmede de strak blauwe hemel in de rest van het zomerseizoen niet door de Efteling zelf aangebracht zijn? Het betreft hier zogenaamde "natuurlijke processen". Wie betaalt voor deze prachtige thematisering is helaas niet bekend bij het WWCW.
(23 maart 2002) Was het jullie reeds bekend dat ... de Brink ook later op de dag voor bezoekers toegankelijk is? Dit kale, lege plein bevat na de openingsceremonie zelden mensen, maar zo af en toe zijn er enkelen die het durven te betreden. Dit is dus niet illegaal!   (23 maart 2002) Was het jullie reeds bekend dat ... het Pardoesbeeld op de Promenade tikken geeft? Ze zijn heel zacht hoorbaar als je er vlakbij staat, vooral wanneer het rustig is in het park.
(23 maart 2002) Was het jullie reeds bekend dat ... je in het Efteling Golfpark kunt golfen? Er staat een heel groot clubhuis waar je, indien nodig, nog materialen aan kunt schaffen. Het clubhuis is namelijk niet alleen bedoeld om een keer te gaan bekijken.   (23 maart 2002) Was het jullie reeds bekend dat ... de draaischijven van de Gondoletta en in Fata Morgana en de Piraña steeds op hetzelfde punt uitkomen? Blijf na het betreden van de schijf maar eens staan en je komt vanzelf weer bij het beginpunt uit. Overigens draaien de schijven van de attracties en zijn het dus niet de attracties zelf die rond de schijf roteren!
(23 maart 2002) Was het jullie reeds bekend dat ... de hoofdingang- en hoofduitgang van de Efteling vlak naast elkaar liggen? Let maar eens op het plein dat je betreed als je binnenkomt, dat is hetzelfde dat je oversteekt om naar de uitgang te gaan.   (23 maart 2002) Was het jullie reeds bekend dat ... de Verschrikkelijke Sneeuwman een zeer beperkt geheugen heeft? Eind 2000 werd de Yeti gevangen genomen toen hij zich in de buurt van de Efteling waagde. Het monster werd in de put op het Spookslotplein opgesloten. Hij werd in januari 2001 vrijgelaten. Eind 2001 hield de Yeti zich echter weer te dicht in de buurt van de Efteling op, met als gevolg dat ie opnieuw enkele weken in de put moest doorbrengen, waaruit ie inmiddels alweer vrij is gelaten. De verwachting is dat de Yeti eind 2002 weer terug is in Kaatsheuvel.
(7 januari 2002) Was het jullie reeds bekend dat ... er in het kasteeltje van de boze stiefmoeder van Sneeuwwitje een luik zit dat je op afstand kunt dichtgooien? Als je, vlak nadat de spiegel uit elkaar springt naar het luik wijst, klapt het als bij toverslag vanzelf dicht.   (7 januari 2002) Was het jullie reeds bekend dat ... de bedelaars in de buitenwijken van de verboden stad Fata Morgana definitief geen geld meer krijgen? De zielepoten bedelen nog steeds om guldens, marken en franken, die dus niemand meer heeft.
(7 januari 2002) Was het jullie reeds bekend dat ... de klompen die op het Dwarrelplein staan niet van een normale bezoeker zijn? Waarschijnlijk zijn ze daar per abuis door Langnek, Dzjinn of De-reus-van-klein-duimpje achtergelaten.   (7 januari 2002) Was het jullie reeds bekend dat ... er in Fata Morgana een reus woont? Wanneer je de troonzaal van de pasha verlaat en het gordijn naar de schatkamer gaat open,  kun je deze meestal wel zien wanneer je naar boven kijkt. Let maar eens op de volgende keer!
(7 januari 2002) Was het jullie reeds bekend dat ... er in de Bob geen fluitspelers zijn? Zelfs als het doodstil is in het park hoor je tijdens de koude afdaling geen fluitmuziek. Misschien dat Tirol en Fluit niet zo goed samen gaan als Tirol en Tuba.   (7 januari 2002) Was het jullie reeds bekend dat ... de bootjes van de Gondoletta in de winter omgetoverd worden tot vissen? Ga maar eens naar de Winter Efteling, en je zult zien dat er schitterende ijsvissen rondzwemmen in het koude water. En ja... in sprookjes is alles mogelijk!
(7 januari 2002) Was het jullie reeds bekend dat ... er in Droomvlucht geen fluitspelers zijn? Hoe je ook zoekt, ze zijn er echt niet! De bewoners zullen wel een flinke hekel aan fluitmuziek hebben.   (7 januari 2002) Was het jullie reeds bekend dat ... er in Villa Volta geen fluitspelers zijn? Waarschijnlijk heeft Hugo genoeg aan zijn hoofd (banvloeken enzo) en kan hij het echt niet erbij hebben dat er ook nog eens de hele dag een fluitspeler in zijn huis is.
(7 januari 2002) Was het jullie reeds bekend dat ... de Radiografisch Bestuurbare Bootjes geen fluitspelers aan boord hebben? Waarschijnlijk was de attractie anders te duur geworden.   (7 januari 2002) Was het jullie reeds bekend dat ... er in Vogel Rok geen fluitspelers zijn? Je hoort dan wel soms een fluit in de wachtrijmuziek, maar we zijn er toch vrij zeker van dat deze *niet* live door een fluitspeler ten gehore word gebracht.
(14 november 2001) Was het jullie reeds bekend dat ... er ramen zitten tussen de hoofdshow van het Spookslot en de tribune waar de bezoekers staan? Probeer maar eens naar de hoofdshow te lopen en je zult merken dat je op een gegeven moment niet verder kunt.   (14 november 2001) Was het jullie reeds bekend dat ... als je twee keer achter elkaar in Villa Volta gaat, Hugo de tweede keer altijd toevallig net hetzelfde verhaal vertelt als de eerste keer? Als je op de juiste tijdstippen bij Hugo staat zul je het zelf kunnen horen.
(14 november 2001) Was het jullie reeds bekend dat ... je tijdens een vlucht met Vogel Rok weldegelijk over de kop gaat? Je merkt dit niet altijd even duidelijk maar op onder andere de caps en andere merchandise van Vogel Rok zijn de spectaculaire loopings die onze mytische vogel maakt goed te zien.   (14 november 2001) Was het jullie reeds bekend dat ... je in de Piraña nat kunt worden? Soms worden de golven iets te wild en reeds veel bezoekers zijn hierdoor getroffen. Het beste kun je dit vermijden door een regenpak aan te trekken.
(10 november 2001) Was het jullie reeds bekend dat ... zowel mannen als vrouwen het park bezoeken? Dit wordt goed duidelijk bij een bezoek aan de wc, waar blijkt dat bij zowel de mannentoiletten als de vrouwentoiletten sprake is van bezetting.   (10 november 2001) Was het jullie reeds bekend dat ... de personen in de Fata Morgana niet echt zijn? Alle figuren die je in deze oosterse ride kan zien zijn allemaal animatronics.
(10 november 2001) Was het jullie reeds bekend dat ... de stoomtrein eigenlijk steeds rondjes rijdt? Wanneer je in Station West instapt en één station blijft zitten kom je namelijk op precies dezelfde plek uit! Overigens haalt de stoomtrein een punctualiteit van tegen de 100%. Erg knap voor een trein in Nederland.   (10 november 2001) Was het jullie reeds bekend dat... de heks van Raponsje zowel naar boven als naar beneden klimt? Wanneer je het sprookje helemaal afkijkt en de heks helemaal naar boven heb zien klimmen, kun je aan het eind van het sprookje de heks ook weer naar beneden zien klimmen.
(4 november 2001) Was het jullie reeds bekend dat ... de Fata Morgana niet écht in de Efteling staat? Het betreft hier een doodnormale luchtspiegeling.   (4 november 2001) Was het jullie reeds bekend dat... de Efteling te gierig was om motorbootjes te kopen en we daarom nog steeds zelf moeten roeien op de roeivijver?
(3 november 2001) Was het jullie reeds bekend dat... de Efteling van plan is volgend jaar weer open te gaan? Ze hebben het seizoen 2001 zo'n lol gehad dat ze het volgend seizoen niet willen missen.   (3 november 2001) Was het jullie reeds bekend dat... de Efteling een heus Sprookjesbos heeft? Al sinds 1952 kan je hier een bezoekje aan brengen en kan je enkele sprookjesfiguren van heel dichtbij zien.
(3 november 2001) Was het jullie reeds bekend dat... dat de Villa Volta "niet" écht over de kop gaat? Deze illusie wordt gewekt door het huis 360 graden te laten draaien en niet de banken.   (3 november 2001) Was het jullie reeds bekend dat... niemand weet dat Repelsteeltje Repelsteeltje heet? In het Sprookjesbos zingt een anoniem mannetje luidkeels "niemand weet, niemand weet dat ik Repelsteeltje heet. Hoepla"
(3 november 2001) Was het jullie reeds bekend dat... er een geitje in de klok zit bij het sprookje "De wolf en de zeven geitjes"? Kijk maar eens naar binnen door de ramen, daar zie je het geitje in de altijd goed lopende klok zitten.   (3 november 2001) Was het jullie reeds bekend dat... als de jongen in "Herberg de Ersteling" tafeltje-dek-je zegt, er eten op het tafeltje komt? Dit tafeltje is namelijk een tovertafeltje, en daarmee kan dat.