De Geschiedenisrubriek ~ Een onvervalst stukje geschiedvervalsing
 

 

 
Geschiedenis van de geschiedenis, een introductie op het geheel

    Toen het Wonderlijke WC Web ruim vier jaar geleden de lucht in ging was het eindresultaat zoals dat er nu staat al voor een belangrijk deel vastgelegd in concepten. Hoewel we van sommige rubrieken nog niet exact wisten hoe de precieze invulling moest zijn, wisten we vaak wel in welke richting dit zou moeten.
 
    Zo niet met het kopje ‘Geschiedenis’, een kopje dat voor jullie, lezers, lang een niet te bezoeken stuk WWCW is geweest dat de nodige frustraties moet hebben opgewekt. Voor deze rubriek stond nog helemaal niets vast en was er geen zinnige invulling vastgelegd. Wat wel vaststond was dat de geschiedenisrubriek, zoals alles op het WWCW, een rubriek moest worden die anders zou zijn dan al het andere wat ooit eerder was gedaan.
 

De Geschiedenisrubriek -|- Logo: Friso Geerlings, met elementen van Anton Pieck, © het WWCW 2005    Het eerste idee voor de invulling van de geschiedenisrubriek kreeg ik in mei van 2002, toen ik op de site van Mediarama een artikel las over Anton Pieck die als groot ijsliefhebber in plaats van het bord Anton Pieckplein een bord onthulde met daarop IJS. Onmiddellijk begon ik te stoeien met dit omgekeerde wereldprincipe: wat zou het park zijn als alles eens nét wat anders zou zijn gegaan? Wat nu als de bevlogen enthousiastelingen van de Efteling eens wél hun zin hadden gekregen, als bijvoorbeeld Shangri-La de nieuwe attractie van 1962 zou zijn geweest, er in Spanje een tweede Efteling had gelegen, Vogel Rok gerealiseerd zou zijn met Schubben en Staketsels, en de Brink een immens succes zou zijn geweest? Hoe zou de Efteling er dan op de dag van vandaag uit hebben gezien?

    Het concept bleek moeilijker om vorm te geven dan aanvankelijk gedacht. Als de begrenzingen van het bestaande wegvallen en de fantasie het overneemt, dan ontstaat de mogelijkheid om tot in het onmogelijke te gaan denken. De eerste opzet van de rubriek was veel te groots, veel te fantastisch en ook gewoon veel te onrealistisch. De oplossing lag erin naar het bestaande toe te gaan schrijven en bestaande dingen te gaan mengen met niet-bestaande dingen. De geschiedenis van de Efteling is van zichzelf immers al zo mooi en interessant. De nieuwe insteek was gefundeerd op die bestaande geschiedenis, waaraan telkens nieuwe elementen werden toegevoegd.

    En zo ontstond langzaam maar zeker een Efteling met attracties als de Jongen Die op Reis Ging om het Griezelen te leren, Pipo’s Hemelreis in een Zeepbel en Gullivers Reizen, met een Jungle Symfonie, een Python Plus en een Toren Des Doods en met rondom het park een Wereld van de Efteling met een Cosmo Science Center, Jungle, Vakantiestad en Bungalowpark en zelfs een Efteling España in Spanje.

    De beschrijvingen bij attracties die ooit hebben bestaan zijn in vrijwel alle gevallen volledig natuurgetrouw. Zo zijn technieken als die van de Chinese Nachtegaal, de Vliegende Fakir en de Gierige Vrek afkomstig uit bestaande literatuur. Attractiebeschrijvingen van niet-bestaande attracties zijn zoveel mogelijk afgeleid van gepubliceerde tekeningen en bestaande teksten uit de bekende werken. En dan wordt er soms een paar stappen extra gezet, waarvan ik hoop dat jullie ze als trouwe lezers kunnen waarderen.

    Met gepaste trots presenteren wij jullie deze bijzondere geschiedenisrubriek. Een overzicht van inmiddels 53 jaar aan niet-ingeslagen wegen en nooit-gerealiseerde attracties. Doorspekt met een gevoel van heimwee naar die Efteling die niet meer is en nooit was. Maar in dit geschiedenisoverzicht wel. Elk jaartal is een stukje verhaal om zo het hele verhaal voor altijd te onthouden.

    Veel plezier met het lezen van de Geschiedenisrubriek, een onvervalst stukje geschiedvervalsing!

    Jorn van de Wetering, co-founder Wonderlijke WC Web
 

Verder naar het Navigatiescherm

 
 
© Het Wonderlijke WC Web, 2002 - 2005. Tekst: Jorn van de Wetering. Cartografie: Bram Elstak. Grafisch: Friso Geerlings