Informatie banner -|- (c) Het WWCW 2001

  Efteling, doe er wat aan!
 

Regelmatig lopen WWCW-teamleden (of één van onze geheime informanten) voorzien van een kladblokje door de Efteling. Daar storen we ons natuurlijk (dat hoort nu eenmaal bij échte fans) aan alles wat ook maar enigszins afwijkt van een perfecte Efteling. Geen handen uit de grond in het Spookslot? Onze dag is dan goed verpest. Geen lasers in Vogel Rok? Kom nou! Geld terug! (wat natuurlijk niet kan want we hebben uiteraard allemaal een abonnement). Op deze pagina van het WWCW melden we alle notoir defect zijnde zaken in het park dat ons allemaal soms slapeloze nachten bezorgt. Schokkende zaken die eigenlijk niet door de beugel kunnen. We kunnen maar één kreet met recht slaken na het doornemen van deze lijst:

  Efteling, doe er wat aan!

 

Rijk

Subrijk Attractie Sinds Volg # Status Omschrijving
And 2 FM 1987 00001 p

Het hoofd van reus Dzjinn beweegt niet meer heen en weer, wat de hele attractie Fata Morgana flink verpest. Sla de Verboden Stad gerust over tot dit gemaakt is. (update: in 2011 lijkt dit probleem uit 1987 alweer opgelost te zijn. Onze excuses aan het sprookjespark dat wij dit zo snel al prominent in deze lijst opnamen. Wat meer geduld had het WWCW-team gesierd. Enfin, gedane zaken nemen geen keer, dus bij deze een pluim voor de technische dienst!)

Mar 3 StPl 1980 00002 o

Het prachtige fonteintje naast de Apenmolen is al geruime tijd niet in bedrijf. Dus geen rustiek gekletter tijdens het spelen! We raden aan het hele Speeltuinplein links te laten liggen i.v.m. dit defect. (update: vanaf de komst van het nieuwe Pieckplein is het hele fonteintje weg, en ook in de Nostalgische Speeltuin kwam het (nog) niet terug.)

Mar 3 VvL 1996 00003 o

De trappers van de Lavenmonorail zijn al sinds 1996 weg. Vekoma heeft tijdelijk electromotoren geplaatst zodat bezoekers toch van een ritje door het Lavenlaer kunnen genieten. Maar we willen natuurlijk gewoon trappen!

And 1 Pirñ 1983 00004 o

Het watergordijn dat de uitgang van de tunnel van de Piraña aan het oog moet onttrekken totdat je er vlak bij bent, functioneert niet helemaal foutloos. Wij hebben het tenminste nog niet in werking gezien. Vergeet dat boottochtje op de kolkende rivier dus gerust.

Mar 1 Dio 1971 00005 v

In het diorama zijn regelmatig wel één of meerdere lantaarntjes kapot in het "Nacht op de kale berg" deel. Dit is natuurlijk pure desinteresse jegens Anton Pieck's meesterwerk. Belachelijk! (update: met de vernieuwing van het Diorama is e.e.a. aangepakt. Echter, nog steeds zijn er kapotte lantaarntjes te ontdekken!)

Rui 2 Pyt 1998 00006 o

Het hekje voor de uitgang van het perron van de Python werkt niet. Is dit soms een teken van hoe het er met de rest van dit stalen reptiel voor staat? We raden bezoekers aan de Python maar helemaal over te slaan.

Mar 1 PvvH <1975 00007 o/p

Het prachtige door Peter Reijnders bedachte effect van water dat tussen de diashows door de put in loopt en bij aanvang van een show weer weggepompt wordt, werkt niet meer. Weer een teken van verval in het sprookjesbos. Breek dan de hele put ook maar af! (update: vanaf eind 2006 is er een digitaal watereffect dat de dia's doet overvloeien. Een beetje simpel, maar beter dan niks...)

Mar 1 ChNa 1999 00008 p

De vlinders die een origineel speels schaduweffect gaven in de lampionnen voor de kamer van de keizer werken niet. Hier is duidelijk een ondeugdelijke techniek gebruikt. Sla dit sprookje dus gerust over. (update: eind 2002 lijkt dit probleem dan toch eindelijk opgelost te zijn. Zowaar! Hulde! Het eerste gerepareerde item op deze lijst! Een diep respect voor de verantwoordelijke maakt zich van ons meester.)

And 1 Gijs 1983 00009 o

Visje Gijs is opeens weggehaald bij de Kanovijver om plaats te maken voor een Zuid-Amerikaanse papiervreter. Op zijn nieuwe locatie lijkt Visje Gijs echter niet meer helemaal goed te werken. We missen o.a. zuigkracht en geluidseffecten. En dat al sinds 1983!

Mar 7 InWe 1995 00010 o

Ingang West, die tijdelijk voor restauratie dicht zou gaan, is nog steeds niet open. De tijdelijke (van hout en stro) opgetrokken ingang in Anderrijk doet als sinds Sept. 1995 provisorisch dienst. Wat is er met de hoofdingang aan de hand? (update: men is in elk geval grondig bezig. De hele ingang is intussen "backstage" gebracht voor restauratie)

And 1 SS <1988 00011 o

De lippen van de dochter van de graaf in de sarcofaag links vooraan in het Spookslot bewegen niet meer zoals in seizoen 1978. De dochter sprak volledig lip-synch weeklagende klanken uit. Dit prachtige effect, waarvoor vele bezoekers speciaal naar het slot kwamen, is echter al tijden defect. De Efteling wil het slot zeker toch op de slooplijst zetten? Schande! Handen af van mijn Spookslot!

Mar 3 TrTr 2000 00012 o

In verband met verzakkingsproblemen op de oude locatie zijn de Traptreintjes, aka het Kinderspoor, tijdelijk verplaatst naar een opgespoten zandvlakte in Ruigrijk. Waarom ze niet terug verhuizen naar Marerijk is ons een raadsel.

Mar 1 Stui 1998 00013 o

De Siertuin, die prachtige afsluiting van het Sprookjesbos, werd in 1998 en 1999 ruw verstoord om plaats te maken voor nieuwe, niet-authentieke sprookjes. Dus zo gaan we tegenwoordig met ons culturele erfgoed om? Tsss...

Mar 1 SpMu 1999 00014 o

De Toverspiegel in het Sprookjesmuseum is buiten bedrijf. In een nieuwerwets kasteeltje even verderop hangt een tijdelijke variant waar een of andere soapster een poging tot griezelig-doen doet. Kom nou maar weer op met die oude spiegel.. Zo lang duurt dat poetsen toch niet? (update: intussen is op de plek van de Toverspiegel een tijdelijk extra onderdeel van het sprookje Vrouw Holle geplaatst om het wachten te verzachten)

Rei 1 CV 1998 00015 o

Café de feestneus is in 1998 weggehaald voor onderhoud o.i.d. Tot op heden hebben we deze leuke wachtruimtedecoratie niet terug mogen zien. Schijnbaar zijn de Efteling schilders door hun felle kleuren verf heen ofzo.

Mar 3 Gijs 2000 00016 p

Baby Gijsje. Geen verdere toelichting nodig lijkt ons zo.  (update: begin 2007 opgelost in de Nostalgische Speeltuin. Hulde!)

Mar 1 Wao 1999 00017 o/v

De banken bij het Waterorgel zijn al geruime tijd weg. De capaciteit van deze attractie is hierdoor dramatisch gedaald, wat zeker voor een top attractie als dit natuurlijk niet acceptabel is. De geplaatste tafeltjes en stoeltjes lossen het probleem maar gedeeltelijk op. (update: inmiddels is er —hoewel beperkt— weer wat zitcapaciteit in bankvorm aangebracht)

- - Bri 2000 00018 o

Er is iets mis met de Brink. Wat is ons niet helemal duidelijk, maar waarschijnlijk veroorzaakt deze door zijn typische vorm en bestrating een onbedwingbare agorafobie. In elk geval is er bijna geen enkele bezoekers die het verdeelplein durft te betreden. Wat sonde van het geld!

Rui 2 Pyt 1996 00019 o

In 1996 heeft Vekoma de Python treintjes vervangen door zogenaamde "leentreintjes" terwijl ze de oude treintjes met hun typische jaren '80 uiterlijk zouden repareren. Een slordige Vekoma medewerker is echter vergeten ze vanuit de Likkebaerd op de vrachtwagen te zetten, en nu staan ze daar nog... en zitten we dus ook nog steeds met een Python met foute treintjes. (update: hoewel er in deze omgeving heel wat gedaan is, zijn we niet dichter bij een oplossing. De Python is al weer een set tijdelijke treinen verder —dit keer niet eens van Vekoma— en de oorspronkelijke treintjes zijn nergens meer te bekennen).

- - - 1999 00020 o

De Efteling heeft enkele jaren geleden de bordjes met de aanduidingen van de parkdelen voor een grote schilder- en opknapbeaurt weggehaald. Een bevriende fabrikant van attractieparkprularia heeft zolang wat vage en in elk park bruikbare bordjes als "Anderrijk" en "Marerijk" aangebracht. Aan de namen van de stations (Oost en West) is echter te zien dat de windrichtingen nog steeds offciëel zijn. De schilders zijn gewoon traag... Maar hopelijk wel beter dan die van de Pagod(e/a)!

Rui 2 KV 2005 00021 o

Eind 2005 verdwenen de kano’s uit de kanovijver voor ‘tijdelijk onderhoud’. In en aan de vijver is ter overbrugging van het wachten haastig een soort van achtbaan in elkaar geflanst waarin sloepen automatisch worden vooruitgetrokken. Maar wat is daar nu weer de lol van? Snel die kano’s terug en in de tussentijd zorgen voor peddels in die sloepen van de Vliegende Hollander. Lossen we daarmee ook meteen weer dát probleem op.

Mar 1 VH 2006 00022 o

Vrouw Holle mag dan tegenwoordig in levende lijve haar kussens komen opkloppen in het Sprookjesbos, iedere paar keer is er een of ander irritant technisch mankement dat dan ook nog eens goed en duidelijk over de luidsprekers te horen is. Tijd voor de technische dienst om hier eens de bezem door te halen en het een en ander onderhand eens goed af te stellen. Of anders een lading pek over ze heen! Overigens zien wij nog liever gewoon de Toverspiegel terug, want uiteraard is het kernprobleem hier het onopgeloste volgnummer 00014 uit deze lijst.

Rui 2 RBB 2005 00023 o

Wie als kind geen geld had voor een radiografisch bestuurbare boot of wie er eigenlijk te oud voor was kon gelukkig nog altijd terecht bij de Efteling, geen vragen gesteld. Tot eind 2005, want toen verdween ineens abrupt die laatste kans om voor een paar centen deze ultieme jeugdwens alsnog in vervulling te laten gaan. Moeten we geloven dat de boten spontaan allemaal tegelijk gezonken zijn? Zijn ze soms weg voor onderhoud? Een downgrade naar lelijk uitgevoerd VOC-thema? Wat het ook is, de inmiddels hoog opgelopen omzetderving is op geen manier goed te praten.

o = Onopgelost
v = Variabel (dit problem is niet altijd even erg, of soms zelfs even helemaal niet aanwezig)
p = Een pluim! Eindelijk is dit dan toch opgelost!
 

 

© 2001-2009 Het Wonderlijke WC Web | Tekst: Jorn van de Wetering en Friso Geerlings