Het Diorama - Index

 


Op reis door een wereld zonder tijd of schaal; een wereld gevangen in glas. Een wereld waar de hand van Anton Pieck en de invloed van Ton van de Ven in elk klein detail zichtbaar is. Een wereld vol nostalgie en romantiek. Dat is het Diorama. Het WWCW probeert door middel van deze pagina's deze wereld voor altijd vast te leggen in woord en beeld.Wandel langs alle gebieden, steden en landen van het Diorama en begin op een plek naar keuze uit het overzicht hieronder. Of bezoek één van onze andere Diorama-items via de links op deze pagina.
   
    
Diorama - een wereld in miniatuur
 

 

Alle delen van de reis door het Diorama die het Wonderlijke WC Web hier aanbiedt, bestaan uit een viertal elementen. Allereerst zijn er natuurlijk de foto's, die elk voor zich een verhaal van wel duizend woorden vertellen. Daarnaast zijn er de omschrijvingen bij de foto's die wellicht helpen de sfeer te vangen die zo ongrijpbaar lijkt te zijn. Verder beschikt elk deel over een doorlopende hoofdtekst die het verhaal van dat deel vertelt in meer algemene bewoordingen, tussen de plaatjes door. Tot slot zijn er de Sprookjes van Grimm, zowel bekende als onbekende, die tussen de rest van de informatie door te vinden zijn. Ze zijn er om de sprookjeswereld van het Diorama ook op Internet een ziel te geven. De sprookjes hadden zich allemaal wel af kunnen spelen in de wonderlijke wereld waar het Diorama een weergave van is. De wereld van het sprookje is ook de wereld van de Efteling. De Efteling van toen, en die nu.
 
FotoboekjesAchtergrondenWallpapers

Ton van de Ven en Anton Pieck schiepen samen de Efteling zoals we die vandaag de dag kunnen bezoeken. Anton Pieck legde de solide basis van kwaliteit die Ton de Efteling meer en meer uitbouwde tot een waar fenomeen. Een wereld als geen andere. Samen werkten ze aan het Diorama: Anton ontwierp en Ton voerde uit. Nergens anders in het park waren de beide meesters zo vrij in het omvormen van hun gedachtengoed tot een zichtbare realiteit. Er waren geen allesvernietigende budgetbeperkingen die stapels ontwerpen naar de papiermand verwezen, of bovenmaatse mechaniekjes om rekening mee te houden. Nee, het Diorama is wat het moest zijn: de definitie van het perfecte Efteling-gevoel.

Nu na Anton ook Ton het Efteling-landschap heeft verlaten is er wellicht een mooi moment gerezen om eens stil te staan bij hun grote gezamelijke project in die rustige en sfeervolle Dioramahal.

In de Dioramahal fluistert men bewust. En terecht.

 

Tekstmateriaal: Friso Geerlings en Bram Elstak - Foto's: Friso Geerlings - Sprookjes: Gebroeders Grimm, overgetypt door Friso Geerlings en Jorn van de Wetering uit de geïllustreerde Pieck-editie. Tekstcontrole: Paul Melssen. De Diorama-rubriek is in aanbouw geweest van december 2001 tot maart 2003.
 
 

© 2001 - 2003 Het Wonderlijke WC Web