D.U.E.P. – De Ultieme Efteling Plattegrond
 
 
D.U.E.P. – De Ultieme Efteling Plattegrond
 
Sinds de opening van Natuurpark de Efteling kan de bezoeker heerlijk dwalen door de bosrijke omgeving, wandelen langs verschillende plassen en verloren lopen in het Sprookjesbos. De meer dan 65 hectaren zorgen voor de nodige ontspanning, maar soms ook voor de nodige kopzorgen. Tot op de dag van vandaag lopen vaders, moeders, opa’s en oma’s naast hun jengelende (klein)kinderen koortsachtig te zoeken naar herkenningspunten om de weg naar de volgende attractie of toiletgroep te bepalen. Ook in de Efteling blijkt een plattegrond onmisbaar.

De Efteling heeft in de loop der jaren dan ook verschillende plattegronden, in verschillende stijlen en vormen ontwikkeld. De meeste exemplaren zijn een mooie weerspiegeling van de tijdsgeest waarin ze gemaakt zijn, en wie een aantal van deze plattegronden naast elkaar legt ziet de ontstaansgeschiedenis van de Efteling, gevangen in kleurrijke momentopnamen, tot leven komen.

Plattegrond uit 1954
Digitale reproductie van één van de eerste parkplattegronden van de Efteling, uitgevoerd in zes kleuren, in die tijd geproduceerd door N.V. drukkerij 'West-Friesland' uit Hoorn.

Automatische Informateur
Digitale reproductie van een unieke kaart die van 1962 tot 1973 in het park heeft gehangen. Het 'informatiebord' verdween in het archief om in 2005 gehavend weer op te duiken als relikwie in het Efteling Museum.

D.E.E.E.P.
Digitale WWCW productie die losjes gebaseerd is op de huidige officiële Efteling plattegrond, waarvoor alweer enkele decennia geleden Henny Knoet de basis heeft gelegd.

Liefde voor de plattegrond
 
Met het opleveren van D.E.E.E.P. dacht WWCW-kracht Theo Buiting klaar te zijn met de plattegrond der plattegronden, maar niets bleek minder waar. Net als het park evolueert ook de wereld erom heen, en hoe mooi het stukje pixelpracht er ook uit ziet, het past niet meer in de tijdgeest van het nu, waarbij hogere schermresoluties schreeuwen om beeldvullende platen met nog meer detail. Ook de toenemende groei van het attractie- en horeca-aanbod, de vele (weliswaar soms subtiele) aanpassingen aan infrastructuur maakten deze pixelplattegrond een wel erg bewerkelijke kaart.

Opnieuw beginnen was het devies, en zeker geen overbodige luxe, want met het maar blijven uitbouwen van de officiële parkplattegrond uit de jaren zeventig - waarbij tot op de dag van vandaag nog steeds op onmogelijke manieren nieuwe zaken worden bijgeplakt - is inmiddels een tenenkrommend product ontstaan, waarbij menig cartograaf zich beschamend achter de oren zal krabben.

Welnu, zonder enig dralen presenteren we u De Ultieme Efteling Plattegrond (in de volksmond ook wel liefkozend D.U.E.P. genoemd), visueel geïnspireerd op de uitgaven van de topografische plattegrond van halverwege de jaren ’60, en tjokvol gestopt met de allerlaatste parkupdates. We durven zelfs met enige zekerheid te stellen dat u met D.U.E.P. de meest accurate en actuele Efteling parkplattegrond gevonden heeft, die momenteel te vinden is op het wereld wijde web.(klik voor een vergroting in een nieuw venster)

 
 
© Het Wonderlijke WC Web, 2001-2012. Cartografie: Theo Buiting