Efteling-attracties - Den Vergulde Balans

 

 
Den Vergulde Balans logo -|- Edits: Friso Geerlings © Het WWCW 2003
 

Na jaren van wachten is hij er dan eindelijk, de grote Efteling-gewichtlijst: "Den Vergulde Balans". Nog nooit eerder werden de attracties op basis van hun aantal kilo’s gerangschikt. Dus als u meer dan genoeg hebt van indelingen in rijken of wat voor onlogische groepen dan ook, dan bent u hier aan het juiste adres. Naast de attactie is ook telkens weergegeven welke zaken mee hebben gewogen bij de beslissing over hun postie in de lijst.
 

Kilometers spoor gemaakt van zwaar staal, 3 operationele treintjes met treinstellen, Dieseltje, twee loeizware stations, een groots opgezette remise, waterpartijen, bruggetjes, bloemperkjes, bomen rondom het traject, de Stoomtrein heeft het allemaal. Kosten noch moeite zijn gespaard om de omgeving mee te thematiseren met loodzware elementen. Een nummer 1 om trots op te zijn.

1 - De Stoomtrein

 
Bij beschouwing van de Gondoletta zijn alle omgevingselementen meegewogen. Natuurlijk is er veel rekening gehouden met de weelderige bloemenpartijen, de hoge bomen en de liters en liters water. De Gondoletta is hierdoor zeker geen lichtgewicht. Een rit van 20 minuten geeft voor tonnen aan plezier.
2 - De Gondoletta  
Met een minimale investering een maximaal resultaat behalen. En zo hoort dat! Dankzij de Vonderplas zijn slechts een eenvoudige pier, een klein huisje en een twintigtal roeibootjes goed voor een notering in de top drie van de lijst. Hulde voor dergelijke eenvoud.
3 - De Vonderplas  
De actieve Eftelingbezoeker wordt ook bij de kanovijver zeker niet teleurgesteld. Een flinke plas, metalen kano’s en een dicht bos aan de oever hebben de kanovijver goed op de kaart gezet. De afwezigheid van het tot voor kort hiernaast gelegen zwembad, wat ook jarenlang een topper op de lijst was, wordt gecompenseerd door de nabijheid van de relatieve nieuwkomers Fata Morgana en de Piraña. Beide ook zwaargewichten.
4 - De Kanovijver  
De Piraña Oude tempels, weelderige boomgroei en vooral veel, heel veel water. Voeg daar nog twee loodzware Tolteekse krijgers aan toe en je hebt alle juiste ingrediënten bij elkaar om te scoren. Omdat de bomen in en rondom de Piraña nog immer groeien tot nieuwe hoogten (wat altijd gunstig is voor het hoogbouwbeleid van de Efteling) zal het volume van het groen nog immer toenemen. Hou deze nummer 5 dus goed in de gaten!
5 - De Piraña  
De eerste volledig overdekte attractie die we tegenkomen is Fata Morgana. Ton van de Ven en consorten gaven het begrip ‘zwaardere kost’ een geheel nieuwe dimensie met de opening van des Eftelings magnum opus. Veel water, hoge torens, decors die gemaakt zijn met echte materialen, bergen met goud en een kelder vol mechanieken maken deze de darkride aller darkrides.
6 - Fata Morgana  
Efteling-theater Omdat de Efteling niet tevreden was met de oorspronkelijke notering van het Efteling Theater heeft men er in allerhaast een voorgevel aan toegevoegd. En zowaar: het heeft gewerkt. Het Efteling Theater kan trots zijn op haar nummer-7-notering.
7 - Het Efteling-theater  
Staal, staler, staalst. De belangrijkste reden dat wij deze attractie tot de zwaargewichten rekenen. De thematisering werkt er in ieder geval niet aan mee. Misschien dat een koperen dak met schubben, staketsels en stromend water de attractie nog tot een hoger niveau hadden kunnen tillen, maar met een dak van riet blijft Vogel Rok toch echt steken op de 8ste plaats.
8 - Vogel Rok  
Een niet in alle volledigheid overkapte attractie, maar het gebruik van veel dakpannen, veel straatsteentjes en lekker veel Venniaanse geveltjes maken van het Volk van Laaf een ware topper. Het gebrek aan een tonnen wegend transportsysteem wordt voor een belangrijk deel gecompenseerd door Tons zware stem en de aanwezigheid van de Laafse Laak. De wat wisselvallige waterstanden van de laatste tijd zorgen wel dat het Volk van Laaf af en toe wat heen en weer schommelt op de lijst.
9 - Het Volk van Laaf  
In dromen vliegt men, zweeft men. Gelukkig voor Droomvlucht wordt een dergelijk effect alleen maar bereikt met een lekker zwaar transportsysteem. En hoewel elfjes in principe niets wegen, doet een malse regenbui dat gelukkig wel. Alleen jammer van die mooie blauwe bol op het dak.
10 - Droomvlucht  
Figuurlijk gezien de zwaarste van de Efteling, maar met een flink oppervlak en zelfs een grote waterpartij aan de voorzijde, staat PandaDroom toch niet zo hoog als men zou verwachten. Want helaas voor het nieuwe ontwerpteam weegt het hoofdzakelijk van plastic gemaakte interieur niet zoveel. Had de Efteling niet zoveel bij Joop van den Heuvel besteld, dan was de notering hoger geweest. Toch beter naar Ton luisteren, de volgende keer. Die weet vaak wel hoe het moet.
11 - PandaDroom  
Ah, welk een mooi gebouw en ook welk een groot gebouw. Maar helaas voor het Huys van de Vijf Zintuigen is ze bijna helemaal gemaakt van stro en hout. En dat weegt toch niet zoveel als Pieckse geveltjes met uitgelichte steentjes. Toch een beetje een gemiste kans voor Ton.
12 - Het Huys van de Vijf Zintuigen  
Taa ta ta taa ta ta tá ta taa zong Joop Geesink, lopend rondom de maquette voor zijn Carnaval Festijn. Nooit had hij kunnen vermoeden dat zijn geesteskindje alles in zich had om een van de grotere en zwaardere in de Wereld vol Wonderen te worden. Als hij dat had geweten dan had hij vast wel gezorgd dat zijn poppen van massief beton waren, in plaats van piepschuim.
13 - Het Carnaval Festival  
Spookslot Eens stond het Spookslot als derde op de lijst. Maar het succes van het slot betekende haar eigen verdoemenis. De zwaargewichten die haar opvolgden deden het arme Slot maar dalen en dalen. En tot overmaat van ramp voor het Slot is het decor bijna helemaal gemaakt van piepschuim. Niet alleen is deze stof zeer licht, een vlammetje op een verkeerde plek en het Spookslot zakt tot helemaal onder aan de lijst.
14 - Het Spookslot  
Pardoes Promenade en de Brink Een fraaie waterpartij, een groot aantal muurtjes en heel veel straatsteentjes. Als de Brink nu ook daadwerkelijk gebruikt werd, dan zou dit parkdeel nóg hoger hebben gescoord, maar helaas mocht dat niet zo zijn. Nu tellen we dat als minpunten.
15 - De Pardoes Promenade
en de Brink
 
Bobbanen zijn in het buitenland vaak flinke jongens. Hele gebergtes komen eraan te pas om de Bobs in goede banen te leiden. Maar omdat de Bobbaan een snelle tussendoorattractie was kon de Efteling toch niet diep genoeg in de buidel tasten voor zo’n gebergte. Vandaar dat we het zonder rotsen en echte steenbokken moeten doen. En vandaar dat de Bob halverwege onze lijst uitkomt.
16 - De Bob  
De Pegasus boven de Python? Jawel, want hoewel de Pegasus van hout is vonden wij dat het onderliggende water en de in de omgeving staande bomen er net zo goed bijhoorden als de baan zelf. En daarmee uit.
17 - De Pegasus  
Tot 1996 stond de Python zelfs boven de Bobbaan. Maar helaas, het besluit de toenmalige karretjes te vervangen voor lichtere is dit wit-groene wereldwonder fataal geworden. Daarnaast is het staal in de loop der jaren flink af gaan slijten. Bergen verflagen om hiervoor te compenseren hebben de achtbaan geen goed gedaan. Want verf is lichter dan staal.
18 - De Python  
En ineens was daar, in 1996, een groot gebouw. Villa Volta, wisten wij. Hadden wij er al sinds het midden van de achttiende eeuw overheen gekeken, of was het er door toverkracht en hekserij ineens na jaren van verbanning weer verschenen? Van al zijn gestolen buit kon Hugo in ieder geval een lekker zware draaiende kamer laten installeren, die Villa Volta, voor haar bescheiden omvang, toch lekker compact en vooral lekker zwaar maakt.
19 - Villa Volta  
Holle Bolle Gijs Het decennialang roepen van de kreet: ‘Papier Hier! Papier Hier!’ heeft ervoor gezorgd dat des Nederlands beroemdste schrokop door de jaren heen de nodige kilo’s is aangekomen. Blijft Gijs zijn ietwat ongezonde levensstijl volgen, dan geven wij hem goede kansen het nog ver te schoppen!
20 - Holle Bolle Gijs  
Als men nu meteen de Hele Maen had gebouwd, dan hadden wij dit VOC schip ongetwijfeld hoger mogen noteren, maar dat zal wel weer iets met problematiek rondom het woord ‘budget’ te maken hebben. Desondanks maken een fraai uitgevoerde haven en de daarbij behorende waterpartij wel weer een beetje goed.
21 - De Halve Maen  
Dagenlang weeg- meet- en rekenwerk leidde tot de conclusie dat de traptreintjes toch écht zwaarder zijn dan de Tuffers. Beide hebben ze een vergelijkbaar oppervlak, beide een ongeveer even lang parcours, stationnetje, etc. Wat de balans deed doorslaan naar de ingepolderde baan waren de treintjes zelf, die van zwaar metaal zijn gemaakt.
22 - Het Kinderspoor  
Een paar leuke waterpartijtjes, een paar kleinschalige Pieckse geveltjes, van plastic gemaackte T-Fords en jammer maar helaas verloren van de traptreintjes. Allemaal leuk en aardig voor tussendoor, maar wie wil genieten van kilo’s Efteling-beleving moet hier toch echt niet zijn.
23 - D'n Oude Tuffer  
Na het succes van Fata Morgana in 1987, een van de zwaarste attracties in jaren, zou de Pagode weer eens wat lichter vermaak moeten bieden. Om stiekem wat te smokkelen heeft men nog wat extra contragewicht toegevoegd. Zo heeft men de Vliegende Tempel ternauwernood kunnen redden van een veel lagere positie.
24 - De Pagode  
Diorama Het huidige aftakelingsproces ten spijt is het Diorama haar gewicht nog altijd in goud waard. Helaas is het niet van goud gemaakt, want dan had het wel hoger gestaan.
25 - Het Diorama  
Koggenmolens hebben niet bepaald een reputatie hoog te houden de zwaarste attracties van een themapark te zijn, met uitzondering van Bobbejaanland misschien dan. Maar in de Efteling in ieder geval niet.
26 - De Polka Marina  
Er gaat toch altijd niets boven het gebruik van echte materialen. Het authentieke karakter van de stoomcarrousel verdient niets dan lof en van alle draai- en zwaaimolens in de Efteling is de trots van L. Janvier nog altijd de zwaarste.
27 - De Stoomcarrousel  
Toch jammer van die bankjes…
28 - Het Waterorgel  
Henny Knoet trachtte Monsieur Cannibale in de geest van wijlen Anton Pieck te ontwerpen. Ongetwijfeld waren de bedoelingen goed, maar wellicht was de Kannibaal met wat meer ijzer en beton toch hoger op de lijst terecht gekomen. En een overkapping van riet en hout is toch echt te licht om verschil te maken in deze lijst.
29 - Monsieur Cannibale  
Als de Efteling gewild had dat de bootjes lijstaanvoerder waren geweest, dan hadden ze het onderliggende water niet zo ondiep moeten maken. Een diepte van een meter of 60 was dan toch beter geweest.
30 - De Radiografisch Bestuurbare Bootjes  
Draaien tot je er gek van wordt. En ook behoorlijk gek, want met zo’n vals orgel heeft niemand nog plezier van zijn rit. Hopelijk wordt er snel geïnvesteerd in wat (zware) orgelonderdelen, zodat de attractie wat stijgt op de lijst en we onze handen niet op onze oren te hoeven houden.
31 - De Vermolencarrousel  
Dat attracties niet altijd zwaar hoeven te zijn om Eftelings te zijn bewijst de Anton Pieckmolen. Een lichtgewicht, maar wel heerlijk nostalgisch. Laat je rustig verrassen.
32 - De Anton Pieckcarrousel  
Het doolhof kan zich niet meten met enig ander doolhof, omdat het daarvoor gewoon te klein is. Wat wegen nu die paar veel te lage hegjes en wat van die halve standbeelden? Helemaal niets. En voor straf tellen we het water er niet bij, deze keer.
33 - De Kinder Avonturendoolhof  
Henny Knoet heeft duidelijk zijn oogjes teveel laten vallen op de catalogussen van Joop. Helaas voor hem en de Kleuterhof is plastic toch echt een van de lichtere materialen. En de toevoeging van een Nijlpaard voor wat meer kilootjes is leuk, maar helaas zijn Nijlpaarden van plastic nog steeds van plastic. Chapeau, Joop en Henny! De Kleuterhof is zowaar goed voor een notering op de laatste plaats.
34 - De Kleuterhof  

Noot: Met de Breughelbrink in aantocht keert een aantal draai- en zweefmolens terug van weggeweest. Omdat het in dit stadium echter nog niet bekend is of zij nog toevoegingen krijgen in de vorm van water en andere omgevingselementen of dat zij eventueel nog volgestort zullen worden met beton, zullen deze later nog verwerkt worden. Onze welgemeende excuses voor dit vervelende ongemak.


 

 

Efteling-attracties © 2001 - 2003 Het Wonderlijke WC Web