Anderrijk - PandaDroom  

 

 
Ingang Pandadroom WC's -|- Foto: Friso Geerlings, (c) Het WWCW 2002

In maart 2002 was het dan eindelijk zover: het Wonderlijke WC Web kon een nieuwe, permanente toiletgroep gaan bezichtigen en keuren in de jubilerende Wereld Vol Wonderen. Onze verwachtingen waren hoog nadat het WWCW eerder de hand had weten te leggen op exclusieve ontwerpschetsen voor de PandaDroomtoiletten (klik hier voor de schets en de foto's van de bouw van deze toiletgroep).

Hoewel we in ons achterhoofd wel enige vrees hadden dat de bezuinigingen - die PandaDroom troffen tijdens de bouw, volgens de geruchten - ook van invloed zouden zijn op de toiletgroepen, liepen we toch met frisse moed het complex in... Want om eerlijk te zijn waren we er van overtuigd dat de Efteling dit keer een wereldprestatie op thematoiletgebied zou neerzetten. Als geen ander park is de Efteling immers in staat iets bijzonders te maken van een eenvoudig concept als een toilet.
Ook waren we vreselijk nieuwsgierig naar de prestaties van het nieuwe ontwerpteam m.b.t. toiletten. Van Ton van de Ven en Anton Pieck weten we inmiddels dat ze een prima staaltje toiletarchitectuur kunnen neerzetten (denk maar aan klassiekers als Het Gemack en de toiletten van Fata Morgana). Maar wat bakt de nieuwe generatie voor elkaar?

De eerste indruk van de PandaDroomtoiletten was overweldigend:
de mozaÔekdeuren aan de Pardoes Promenade brengen elke bezoeker alvast helemaal in de stemming voor een toiletbezoek. De frisse blauwe kleurtjes, de lieflijke schelpachtige krullen: ze lijken zo weggelopen te zijn uit de ultieme Page-toiletpapierreclame. De decoraties zouden zowiezo niet misstaan als decor op een rol topkwaliteitstoiletpapier. Naast de ingang werden we ook nog eens getrakteerd op een zeepaardje dat de vorm had van een uitvergroot vormzeepje, zoals je die vroeger wel eens tegenkwam in dure setjes met vloeibare en vaste zeep. Zo'n setje dat je je tante cadeau doet omdat ze verder alles al heeft. De ultieme entree voor een Walhalla van de serieuze toiletfan.

Tot onze grote verbijstering bleek echter binnen maar weinig van deze zorgvuldig gecre
Žerde sfeer over: nergens was iets te bekennen van het meesterlijke ontwerp waar het WWCW de hand op had weten te leggen! Geen dierenogen als infrarood-doorspoeldetectoren, maar doodnormale Geberit IR-spoelactoren! Geen krokodil die miljoenen aan plee-eurocentjens kan innen voor de arme, door-het-Wereld-Natuur-Fonds-geadopteerde Panda's in China. Nee zelfs geen mooie natuurstenen vloer of plastic boom! Niets! Helemaal niets dan een doodnormaal, doorsnee, tien-in-een-dozijn toiletgroepje! En nog eens onderbemeten ook!

Na in de Octopus even bijgekomen te zijn van de schok hebben we de toiletten een tweede, minder bevooroordeelde kans gegeven. Bezuinigingen zijn binnen de Efteling nu eenmaal schering en inslag, en kunnen zelfs toiletten treffen. Helaas bleek ook met een open mind de Pandagroep niet echt en topper: er is maar weinig capaciteit, en de toiletten die er zijn zijn vrij kleurloos. Schoon, dat wel. En de onder-waterdecoraties in de gang en het halletje voor de toiletten deed onze drang sterk steigen. Maar d
eze details kunnen de groep niet echt redden. We komen op een score van 2 uit 5. En dat met zo'n gevel! Het had zo mooi kunnen zijn... 6 uit 5 als de plannen waren uitgevoerd zoals ze gepland waren. Maar helaas. Het bleef een droom... en we kwamen enigszins bedrogen uit.

Update: Op 4 juli 2002 werd de attractie Pandadroom ontruimd nadat brand uitgebroken was in de hierboven beschreven toiletgroep (in de herentoiletten). Een persoon met duidelijk een erg beperkte liefde voor het PandaDroom (wij waren niet in de buurt!) heeft een handdoekrol in de brand gestoken waardoor aanzienlijke schade ontstond in de toiletgroep. Deze bleef dan ook enkele dagen gesloten, waarin een vakkundige opknapbeurt plaatsvond. Enige dagen later werd de toiletgroep weer in gebruik genomen voor het publiek. Het WWCW was zelf ter plaatse en constateerde dat er inderdaad geen schade meer zichtbaar was.
 

Heren Pandadroom WC's -|- Foto: Friso Geerlings, (c) Het WWCW 2002 Dames Pandadroom WC's -|- Foto: Friso Geerlings, (c) Het WWCW 2002

statistieken

  man vrouw
 Zeep

1

2
 Roldoek 2 2
 Droger nvt nvt
 Wastafel 1 2
 WC 2 4
 Urinoir 2 nvt
 Urinoir Jr. 0 nvt

Invalidentoilet: Ja, 1x
Babyroom: Nee

 

Richtingwijzer Pandadroom WC's -|- Foto: Friso Geerlings, (c) Het WWCW 2002

Wastafel Pandadroom WC's -|- Foto: Friso Geerlings, (c) Het WWCW 2002

Gangetje Pandadroom WC's -|- Foto: Friso Geerlings, (c) Het WWCW 2002

Een stylish bordje wijst de bezoeker die na zoveel zeeschildpadden en -paardjes wat water kwijt moet de weg.
Kil maar schoon. Het devies in de PandaDroomtoiletten. Geen thema te herkennen helaas...
Het gangetje naar de toiletten toe is in een poging tot thematiseren voorzien van schilderingen. Een leuke twist, helaas zonder al te veel resultaat.
 

PVC pijpje Pandadroom WC's -|- Foto: Friso Geerlings, (c) Het WWCW 2002

Onderkant vogel Pandadroom WC's -|- Foto: Friso Geerlings, (c) Het WWCW 2002

De toiletgroep was nog enigszins onder constructie toen we deze beoordeelden. "Na 19 juni is alles beter!" Hoorden we overal roepen. Maar of hij daardoor een volle ster erbij krijgt qua beoordeling... Wij durven te twijfelen.

Onder-waterthematisering. Tsja...

Muurschildering Pandadroom WC's -|- Foto: Friso Geerlings, (c) Het WWCW 2002
 

PandaDroom-WC's: te vinden in het PandaDroomgebouw aan de Pardoes Promenade. Minst druk in de middag. Eerder open dan het park zelf. Geopend tijdens de Winter Efteling. Intensiteit: matig.