Twinkel banner deco  -|-  (c) Het WWCW 2001

  Van alles en nog wat

 
Van alles en nogwat logo -|- (C) Het WWCW 2001
 

 

  ~ Sneeuwwitje ~

 

Het wordt langzaam kouder, de dagen worden korter. Zo langzamerhand begint iedereen de wintersfeer te pakken te krijgen. En om dat gevoel alleen nog maar te versnellen, kan je exclusief en alleen op het WWCW het verhaal achter de hemelse drank Sneeuwwitje vinden. Nee, geen alcoholische drank, en ook niet de prinses met haar zo zwart als ebbenhout, maar een “origineel” idee van een attractiepark ergens in het besneeuwde Brabantse Land…

Er was eens… Zo beginnen tot nog toe alle sprookjes. En zo ook dit wonderlijke verhaal. Maar goed, laten we er niet om heen draaien, er was dus eens… Een Efteling die voor de tweede maal haar poorten zou openen in de winter. Gezelligheid op en top. Lichtjes, sneeuw, gezelligheid, muziek, entertainment en sfeer. Menige bezoeker viel meteen voor dit mirakel. Dit prachtige park besloot dat er ook een typische winterse drank hoorde bij deze wintersfeer. Meteen ging ieders gedachte naar warme chocolademelk. En omdat de Efteling weer eens niet zelf de kennis had (-zucht-) voor een originele drank, werd er een wedstrijd uitgeschreven.

En deze werd gewonnen door, hoe kan het ook anders, een inwoonster van Tilburg, in het sfeervolle Midden-Brabant. De Efteling had genoeg keus, uit allerlei soorten chocolademelken met allerlei smakelijke (en minder smakelijke) toevoegingen, maar ging toch voor deze speciale chocolademelk. Want niet alleen deze was geheel nieuw voor de Efteling, nee ook vooral de bereidingswijze.

Normale chocolademelk wordt namelijk bereid door chocoladepoeder te mengen met kokende melk of kokend water. Dat laatste is dan weer iets minder smakelijk. Nu maakte de winnares van deze wedstrijd haar chocolademelk op een heel andere manier. Namelijk eerst melk aan de kook laten brengen, en hier reepjes chocolade naar gewenste soort aan toevoegen. Dat is een stuk makkelijker, minder vet, goedkoper en meteen ook een stuk smakelijker.

Zo kan je dus chocolademelk maken van melkchocolade en pure chocolade, maar dus ook van witte chocolade. En nou net dát recept werd door de Efteling uitverkoren als dé chocolademelk. Deze werd dan ook meteen omgedoopt in de “originele” benaming Sneeuwwitje. En voor de creatievelingen thuis, zo wordt Sneeuwwitje gemaakt:

Breng volle melk aan de kook, het beste is natuurlijk in een Oud-Hollandse emaillen pan op een gasstelletje. Tijdens het koken de melk blijven roeren en zorgen dat ‘ie niet overkookt. Zodra het witte goedje kookt, voeg je witte chocoladereepjes toe. Blijven roeren! Hoeveel witte chocoladereepjes je toe moet voegen, hangt af van de hoeveelheid melk en de sterkte van de drank. Laat de melk doorkoken terwijl de chocolade smelt. Zodra deze gesmolten is nog even een minuutje laten koken (nog steeds blijven roeren!). En dan met een pollepel in bekers gieten. Deze moeten zo ongeveer 2/3 vol. Hierna er een flinke dot slagroom op. Niet te zuinig, deze moet over de rand van de beker komen! Nootjes erover en een lepeltje en rietje erbij. Smullen maar!

Natuurlijk kan je op deze manier ook andere chocolademelk klaarmaken. Ben niet te zuinig en denk vooral níet aan je cholesterol, zo rond de feestdagen mag je zondigen. Wanneer je van de drank optimaal wilt genieten, laat je hem (al roerende) even afkoelen. Wanneer Sneeuwwitje namelijk te heet is proef je er niks van en brandt je alleen je tong. Owja, als je een zwak gestel hebt: vooral niet drinken! Het brouwsel ligt vrij zwaar op de maag, en vult nogal. Dus niet drinken wanneer je nog meer moet eten of wanneer je nog in een achtbaan wilt!

Maar goed, de echte fans onder ons gaan natuurlijk speciaal voor dit drankje naar Kaatsheuvel, om daar te genieten van de échte versie. Vorig winterseizoen was Sneeuwwitje te koop bij het winkeltje In den Hoorn des Overvloeds, op het aller sfeervolste plekje in de Efteling. Onder het genot van de hemelse drank kon je hier vanaf het heerlijke comfortabele terrasje genieten van het winterse plaatje dat het Anton Pieckplein uitstraalde, van de onafgebroken stroom gezellige mensen en dan ook nog met een gezellig muziekje op de achtergrond.

De drank werd hier ambachtelijk door de personeelsleden bereid, met een emaillen pan op een gasstelletje. Wanneer je deze drank echter al binnen een uur na opening bestelde, dreven er nog wat vellen in, omdat de chocolade nog niet genoeg gesmolten was. En wanneer je te laat kwam was de melk weer te heet. Een kwestie van goed uitkienen dus. We kunnen niets anders dan hopen dat de typische Winter Eftelingdrank dit jaar weer terugkomt. Voor het meesterlijke bedrag van fl. 4,50 tot fl. 5,- zal hier de Sneeuwwitje te verkrijgen zijn. En probeer ook eens een keer Sneeuwwitje zónder slagroom.

En zeg nu eens eerlijk? Wat is er nu heerlijker dan door een besneeuwde Efteling te lopen, vol gezellige mensen, vol typische Oud-Hollandse wintergezelligheid. Een feeëriek verlicht park dat zorgt voor de allermooiste plaatjes. Overal muziek en entertainment. Daarbij hóórt gewoon Sneeuwwitje.

    Drink ze!

 

 "Sneeuwwitje" is een artikel van het WWCW. Toegevoegd op 5 November 2001