De Florant

Sfeer:   Assortiment:   WWCW-team:

 

 
  
Aanzicht op De Florant -|- Foto: Friso Geerlings, © 2003 Het Wonderlijke WC Web

"Keep behind me. There's no sense in getting killed by a plant."

Tom Goodwin, The Day of the Triffids, 1962

e Efteling is eigenlijk maar een eenvoudig park. Natuurlijk: een aantal van de attracties is van een ongekende originaliteit of zijn estetisch bijzonder geslaagd. Het park heeft ook een rijke geschiedenis en een sfeer waar menigeen steeds weer van kan en wil genieten. Echter, veel zaken zijn toch modest. De beste sprookjes in het Sprookjesbos bestaan uit niet veel meer dan een eenvoudig bouwseltje, een enkele animatronic en een speeldoosmuziekje. De beroemdste bewoners zuigen — zonder enige beweging — lauter papier of heffen hun nek met een vijftig jaar oud mechaniek. En op het mooiste plein van het park horen we de stem van de bevlogen cineast in een heerlijke smakelijk Brabants accent en met de nodige versprekingen "De Magische Klok" oplezen. Geen professionele stem had het beter kunnen doen. Ton van de Ven wist het mooi te verwoorden in de Kroniek van een Sprookje: "De gedachte die dan bij me opkomt, is dat men over de hele wereld heel veel schreeuwt, terwijl je met fluisteren veel verder reikt. Wij fluisteren hier bewust."

Het park heeft ook altijd een soepel beleid gehad met betrekking tot picknickende gezinnetjes en koelbox-sleurende families. Waar andere parken zich druk maken om de gedorven inkomsten, heeft de Efteling zich reeds vijftig jaar geleden neergelegd bij broodsmerende nonnen en Exota-transporterende vaders. Het park verkoopt vooral friet, softijs, snacks, hamburgers en saucijzenbroodjes. We verwachten ook niks anders. En toch, ergens, verscholen in een hoek van het park, vinden we een etablissement dat pretendeert meer te zijn dan een bij de genoemde eenvoud passend horecapunt. We hebben het hier over de Florant.

De Florant is samen met 't Poffertje één van die zeldzame plekken in het sprookjespark waar met het gemak van tafelbediening kan genieten van een smakelijk gerecht. Maar waar 't Poffertje haar charme vooral in de vorm van authenticiteit en nostalgie ten toon weet te spreiden (waarbij de geserveerde gerechten natuurlijk een belangrijke rol spelen in het gepalen van de sfeer), doet de Florant haar uiterste best een trapje hoger te stijgen in de culinaire rangorde. Waarom het restaurant hier maar gedeeltelijk in weet te slagen, zullen we u proberen uit te leggen.

De Florant kwam in 2001 op de plaats waar daarvoor, sinds de grote verbouwingen van 1988, het restaurant "De Cameleon" te vinden was. De Cameleon deed zijn naam eer aan en veranderde regelmatig van thema. Niet alleen de decoraties in het restaurant en de gerechten op de kaart werden aangepast aan zo'n thema, maar zelfs het exterieur van het Café-Restaurantcomplex onderging aanpassingen: een Russich torentje op de entree, een Hongaars dakje of een rose Cadillac op het dak, niets was te gek. Na de verbouwing en herdoop tot "Florant" lijkt het restaurant in een wat rustiger vaarwater terecht te zijn gekomen.

"Florant" lijkt wellicht een wat vreemde naam, maar na een bezoekje aan het restaurant is deze wonderlijke lettercombinatie makkelijk te verklaren. Het restaurant is namelijk gedecoreerd als begroeide locatie waar bijzondere flora de bezoeker omgeeft en hen de illusie schenkt te dineren in een exotische hortus botanicus van een krankzinnige plantenkweker. Rond de plafondconstructie slingeren zich rijkelijk bebladerde ranken met daaraan enorme gele citroenen. Aan de muren vinden we natuurhistorische tekeningen van tropische vruchten, compleet met de correcte nomenclatuur in een prachtig schoonschrift. Kortom: we hebben hier zonder enige twijfel te maken met een florarestaurant, wat we kunnen samenvoegen tot "Flo-rant". Daarmee is overigens wel een nieuwe vraag gerezen: is het nu De Florant of Het Florant? Immers: het is duidelijk "het florarestaurant". Maar goed.

Geheel in stijl met het florathema van het restaurant vinden we vlak na de entree een vreemde glazen kabine met daarin een monsterlijk stuk vegetatie. De "plant" is een soort gigantische Venus' Vliegenval (Dionaea Muscipula) of Bekerplant (Nepenthes) die ons doet denken aan science fiction-klassieker "Day of the Triffids" van John Wyndham, waarin de hele mensheid hapje voor hapje wordt verschalkt door een horde op hol geslagen planten. Ook bij de vleeshapper in de Florant liggen verontrustend grote afgekloven botten. Gelukkig is deze "Carnivoris Florantis" gemaakt van onschuldig plastic en kunnen we in noodgevallen altijd nog de stekker uit het stopcontact trekken. Het hele idee van een restaurant zou ook wel wat eetlustbedervend worden als de groenten op ons bord de rol van eten en gegetenen een keer zouden omdraaien... Overigens houdt de link tussen de natuur en de Florant niet op bij de samenstelling in de naam an sich. In onze eeuwigdurende zoektocht naar achtergrondinformatie kwamen wij namelijk ook ene professor Gregory L. Florant tegen. En laat deze man nu ook nog eens Bioloog zijn aan de universiteit van Stanford. De waarheid is soms vreemder dan de fictie het bedenken kan.

Wie denkt dat de menukaart van een florarestaurant wel voornamelijk uit vegetarische hoogstandjes zal bestaan komt bedrogen uit. We vinden hier beslist geen artisjokkenhartjes of met laurierblad bereide stoofschotel van broccoli, postelijn en peen. Zelfs een eenvoudige lotusbloemensoep of olijvensalade vinden we niet terug op de kaart. Maar wat dan wel? Een selectie: "Stijgvermogensoep" (erwtensoep, geserveerd met spek en roggebrood), "Westenwind" (gegrilde zalm met Ravigotesaus, geserveerd met gemengde salade en rosti), "Luchtstroom" (varkenshaasfilet met champignonsaus, gemengde salade en friet) en "Turbulentieburger" (Italiaanse bol met een grote hamburger, frites, saus, tomaat en gefrituurde uitjes). Het is een wonderlijke collectie namen die zich daar op die menukaart heeft verenigd. Als de Florant een op zichzelf staand etablissement was zouden wij ons wel vijf keer achter de oren krabbelen en ons serieus gaan afvragen of bedenkers van deze namen wellicht hun winter in de Après-skihut hebben doorgebracht. Edoch, lezer, u weet natuurlijk net als wij dat de Florant deel uit maakt van het Ballonvaardercomplex. En dan zijn deze vreemde, aerothermische namen plots prima te verklaren! Welzeker! We hebben hier te maken met een assortiment themagrechten van de eerste orde! Waarom met in de Florant plots kiest voor gerechten in de stijl van het omgevende complex is ons niet helemaal duidelijk, maar goed, het is beter dan niets, zullen we maar zeggen. En wie wil zich nu niet laten verrassen door "Avondroodsoep", "Noodlanding" of "Panorama steak".

En toch; hoe goed men ook haar best doet, de Florant is geen "Walt's, an American restaurant", de luxueuze top van de Disneyland Paris-horeca. "Nu is de Efteling ook geen Disneyland Paris", zult u wellicht denken, "dus die vergelijking gaat mank". Maar toch: het park van eenvoud en detail, waar men, bij monde van de voormalig creatief directeur, bewust fluistert, had onder het dak van het zelfde gebouw waar de nu Florant te vinden is, ooit een restaurant dat zich qua exclusiviteit kon meten met het genoemde gastronomisch instituut aan Main Street USA te Marne-la-Vallee. Lang vergaan is echter de glorie van die tijd onder directeur Diender. De Florant is nu een aardig maar weinig bijzonder themaparkrestaurant. Het doorstaat de testen, maar laat zeker geen onuitwisbare indruk achter. De internationale pers zal echter wel nooit meer over het ooit befaamde Café-Restaurant schrijven.

Wij klagen niet over het uitzicht. Op warme zomerdagen is het prettig toeven op de terrassen — hoewel die niet meer zijn wat ze ooit waren — en ook bij minder weer is het achter de grote glazen ramen van de serre-achtige plantenkasbouw van de Florant lang niet slecht zitten. Evenmin zeuren wij over het assortiment: het eten is hier prima, de bediening vlot en de prijs die we hiervoor betalen is echt niet hoog te noemen. De aankleding an-sich is ook geslaagd en vormt in elk geval een thematische eenheid. Maar het geheel mist iets. Waar men zou verwachten dat het meest luxeueze restaurant van het park de gast volledig onderdompelt in de sfeer die het park zo bijzonder maakt, de sfeer van sprookjesachtige verwondering en magie, blijkt de Florant bijna het tegenovergestelde te willen bereiken. Waar de Efteling groot werd door onverzadigde kleuren en barokke krullen, gaat de Florant voor citroenfrisheid en de nadruk op wit. Natuurlijk hebben we begrip voor de keuzes, maar jammer is het wel. Misschien moesten we maar eens een dinerbon voor "Walt's" cadeau doen aan meneer Vugts. Dan snapt hij het vast.

Drie sterren geven we de Florant. Dat is toch nog altijd boven het gemiddelde van 2½ ster. Maar dan moet die plant wel beloven braaf in z'n glazen hok te blijven. Want we hebben het niet zo op potentieel hapgrage vegetatie. En in sprookjes, is alles mogelijk...

 
Het Ballonvaardercomplex, thuis van de Globetrotter, de Wolkenvaarder en de Florant, in woord en beeld.
 
Een beschouwing van het Café-Restaurant door de tijden heen.
 

 

 Sinds 1953 (2001)
 Categorie bediening
 Aanbod standaard
 Bezetting voldoende
 Prijs/kwaliteit normaal
 Aantal kassa's 1
 Omzet (per bezoeker per dag) € 0,34
 Pinautomaat? ja
 Smaakoordeel 6
 Zitjes ruim
 Afvalverwerking wordt afgeruimd
 Dichtsbijzijnde toiletten De Ballonvaader - Boven

 


VOORGERECHTEN

 
Sterrenhemelbrood € 2,75
Avondroodstoep € 3,40
Soep van de Reizende Zon € 3,50
   

GEBAK & KINDER

 
Pardoes Kinder-atelier € 6,95
Magische formulebox € 6,95
Luxe appelgebak € 2,25
Portie slagroom € 0,60
Gesorteerd gebak vanaf € 2,25
Chocoladebol € 2,25
   

DRANKEN

 
Koffie kop/mok €1,60/2,10
Cappucino € 1,75
Thee div. smaken € 1,60
Warme chocolademelk € 2,15
Glas frisdrank € 1,60
Glas Nestea € 1,70
Appelsientje/Goudapp. € 1,60
Flesje Spa rood/blauw € 1,60
Fristi/chocomel € 1,70
Can Taksi € 1,60
Glas Dommelsch € 1,75
Pul Dommelsch € 3,15
Flesje buitenlands bier va. € 2,75
Bacardi Breezer € 4,00
   

LUNCH EN HOOFDGERECHTEN

 
In de Basket € 6,75
Noodlanding € 9,25
Wereldburger € 6,75
Turbulentieburger € 9,25
Kip op de stok € 10,95
Westenwind € 10,95
Luchtstroom € 13,25
Panorama-steak € 14,75
Groter-Beersalade € 7,75
Evenaarschotel € 8,50
   


 

 

 
   

Sfeerbeoordeling:  

Assortimentbeoordeling:  

   

 
 
het totaal aantal op dit horecapunt
uitgebrachte stemmen is inmiddels:
 

 

 

Foto: Friso Geerlings, © 2003 Het Wonderlijke WC Web Foto: Friso Geerlings, © 2003 Het Wonderlijke WC Web Foto: Friso Geerlings, © 2003 Het Wonderlijke WC Web
Een contradictie in termen, wouldn't you say?
Op deze avontuurlijke wijze wordt het menu van de Florant gepresenteerd. 
De entree van de Florant. Een Panelenplafond uit grootmoeders tijd.
 
Foto: Friso Geerlings, © 2003 Het Wonderlijke WC Web Foto: Friso Geerlings, © 2003 Het Wonderlijke WC Web Foto: Friso Geerlings, © 2003 Het Wonderlijke WC Web
In de hoek bij de in- en uitgang vinden we deze televisie. Dit stond toch precies zo in het KiWiWoLa?
De ontwerpster van ons mozaïek? Nou bijna.
Het vlees is hier helemaal afgegeten, en toch komen er insecten op af. Zeker Vugts-logica?
 
Foto: Friso Geerlings, © 2003 Het Wonderlijke WC Web Foto: Friso Geerlings, © 2003 Het Wonderlijke WC Web Foto: Friso Geerlings, © 2003 Het Wonderlijke WC Web
Een lampje in voelsprietensfeer. Wederom is het de verlichting die de rest van de thematisering compenseert.
Sinds wanneer groeien Citroenen aan zo'n soort boom? Sinds ze van plastik zijn zeker.
Een tros bananen. Je kunt veel van de Florant zeggen, maar het is wel vruchterig.

 
Foto: Friso Geerlings, © 2003 Het Wonderlijke WC Web
 
 

De Florant: te vinden op de benedenverdieping van de Ballonvaarder, aan de noorkant van de siervijver. Minst druk in de ochtend. Geopend tijdens de Winter-Efteling. Intensiteit: rustig tot druk.
 

In den Hoorn des Overvloeds  © 2002-2004 Het Wonderlijke WC Web