Terug naar de Diorama-index Het Diorama in de Fotoboekjes -|- Tekening: Anton Pieck - Edits: Wonderlijke WC Web 2003

 

Fotoboekje 1977 -|- Scan: Friso GeerlingsIedereen kent ze: de sinds 1972 uitgegeven fotoboekjes van de Efteling, compleet met wikkel en plattegrond. Al ruim dertig jaar lang hebben ze dezelfde maat en ongeveer dezelfde geur die menig fan vroeger door de koude, Efteling-loze wintermaanden wist te slepen. Ja, toen, ver voor de komst van de Winter Efteling en geruchten van jaarrond-openstellingen, hadden we het pas écht zwaar…

Het Diorama werd geopend in 1971, één jaar voor het eerste fotoboekje (Co-productie De Efteling – Kaatsheuvel, Euro Color Cards B.V. – Sleeuwijk) verkocht werd in het park. Het was dus één van de nieuwste attracties en kreeg derhalve de nodige aandacht in dit misschien wel meest verkochte Efteling-souvenir uit de parkgeschiedenis.

Wanneer we het boekje van 1972 (voorzichtig) openvouwen en ons een weg bladeren door de Efteling van drie decennia geleden, komen we na allerlei prachtige foto’s van een Sprookjesbos met opvallend veel andere details dan tegenwoordig – fossielen achter Sneeuwwitje, gezichtjes in de schouw van de keuken van Doornroosje, geen muurtje achter Opa Gijs en een bijzonder lelijk hoofd voor Langnek – terecht op een pagina met vier foto’s van de miniatuurwereld. Men heeft gekozen voor een mooie selectie van hoogtepunten, namelijk: Klokkenstein, de Stad met de Prinsenpoort, de Italiaanse Stad, en een foto van het eerste grote kasteel van Bovenstein.

Verder bladerend door het gidsje (waarin trouwens alles door mekaar staat: zo worden de Sprookjesbos-pagina’s regelmatig onderbroken voor foto’s van de speeltuin en het Carrouselpaleis) komen we een eindje verderop nog een Diorama-foto tegen. Dit keer betreft het een foto van de grote stad in het donker: Duisterstee. Het totaal aantal Diorama-beelden komt hiermee op vijf, wat toch zeker geen slechte score is.

Het boekje van 1972 zetten we terug op de plank en we gaan een eindje vooruit in de Efteling-geschiedenis. Al snel valt het boekje van 1977 op. Hiermee is op Diorama-gebied namelijk wel iets heel bijzonders aan de hand: het Diorama heeft de eer op de kaft te prijken! (Een eer die attracties als Villa Volta, Vogel Rok en Pandadroom nooit ten deel is gevallen.) Een prachtige foto van het plaatsje Klokkenstein, met op de achtergrond de torenspitsen van de Hemelburcht in Pretterdam nodigde menig Efteling-bezoeker in 1977 uit tot aankoop van het souvenirboekje. De kleuren van de torenspitsen op deze foto laten zien dat onder invloed van de spots de verflaagjes wat fletser zijn geworden. Lelijker is het echter in onze ogen tegenwoordig niet, al kan de witte sneeuw op de bergtoppen wel een opfrisser gebruiken.

Fotoboekje 1976 -|- Scan: Friso GeerlingsBinnen in het boekje vinden we dezelfde serie foto’s als in eerdere jaren zoals 1976. Deze serie is echter wel heel anders dan die van het oudste fotoboekjes (’72-‘74). De meest opvallende foto in de boekjes vanaf 1975 is een ovaal uitgesneden foto van het spookachtige landhuis in het donkere deel van het Diorama. Het is een wel bijzonder mooie foto van een heel bijzonder mooi stukje Diorama. De ovale uitsnede is overigens uniek in de wereld van het oude fotoboekje. Dat het Diorama een bijzondere positie inneemt, ook in de fotoboekjes, is wel duidelijk.

In de jaren vanaf 1978 tot en met 1981 kreeg het Diorama nog altijd twee pagina’s in het fotoboekje, echter wel met een hele nieuwe serie van drie foto’s: een overzicht van de Stad met de Prinsenpoort, van de machtige kastelen in Bovenstein en van de Italiaanse Stad aan het meer. Op wat groener gras, rodere daken en minder gebarsten plafondplaten na, is de situatie op deze foto’s eender als die in de Dioramahal van nu.

Vanaf 1982 moest het Diorama onder invloed van nieuwe Efteling-creaties als de Python en de Halve Maen inkrimpen in de fotoboekjes. De attractie kreeg vanaf dat jaar nog maar één pagina, met daarop een paginavullende overzichtsfoto van Bovenstein. De dreigende lucht die hier geschilderd is komt op deze foto prachtig over, wat, in combinatie met de indrukwekkende architectuur in dit deel van het Diorama, voor misschien wel dé mooiste Diorama-foto in de fotoboekjes zorgt. Het is er dan helaas nog maar één, maar wel een erg geslaagde gelukkig.

In 1988 valt het doek voor het Diorama in de fotoboekjes. Het boekje met de fonkelnieuwe fiere Pagoda op de omslag biedt geen enkele blik meer in de miniwereld van Anton Pieck. Het is ook wel enigszins begrijpelijk: natuurlijk vestigt de Efteling liever de aandacht op hun peperdure nieuwe staaltjes techniek en verwondering dan op het toch wat ingetogen en bescheiden Diorama. Maar tegelijk is het jammer dat een attractie die misschien wel net zo veel manuren werk bevat als recentere toppers als Droomvlucht, hierdoor weer wat verder wegzakt in de vergetelheid. Onbekend maakt ook vaak onbemind, en dat terwijl het Diorama zich zo gemakkelijk laat beminnen…
 

 

Fotoboekje 1972 -|- Scan: Friso Geerlings

 
Fotoboekje 1972

 


 

Fotoboekje 1978 -|- Scan: Friso Geerlings

 
Fotoboekje 1978

 


 

Fotoboekje 1987 -|- Scan: Friso Geerlings

 
Fotoboekje 1987

 
 

 

 

© 2001 - 2003 Het Wonderlijke WC Web