Twinkel banner deco  -|-  (c) Het WWCW 2001

  Ingezonden brieven

 

Ingezonden Brieven Logo -|- Foto: Friso Geerlings - Edits: Het WWCW (c) Het WWCW 2001

Als WWCW Team dachten we na brabbelende babies, klagende klechten en protesterende Pietjes het gekste wel in onze brievenbus gehad te hebben. Nou, we hadden het goed mis: onlangs kregen we post van... Ja van wie eigenlijk? De Pelikaan? Lees het zelf maar! Reacties op Dhr. (of Mevr?) Pelikaans' schrijven kunnen onder vermelding van reactienummer 004 gezonden worden (per post, e-mail of uil) aan het WWCW Team (Meer informatie in de colofon).

  ~ De Pelikaan  ~

 

Brief Wapen -|- Scan: De Versamelaer - Edits: Het WWCW (c) Het WWCW 2001

   Hallo lieve lezer,

Tijdens een mooie en rustige winterdag hoorde ik van collega De Uil dat het Wonderlijke WC Web een brievenrubriek heeft geopend. Via deze rubriek kunnen de Eftelingbewoners van alles laten weten aan de bezoekers van de site. Natuurlijk was ik zeer benieuwd wat er allemaal in die brieven stond en de spoorwegbewaker (ja die met die slagboom) heeft ze daarom aan mij voorgelezen (ik kan ze zelf niet lezen, omdat ik geen armen heb en ik met mijn trappers die brieven niet kan vasthouden).

De ingezonden brieven vond ik erg boeiend, alleen ze waren wel wat sombertjes. Het lijkt er wel op alsof wij hier in de Efteling allemaal wat te klagen hebben. Nou is er natuurlijk best wel het één en ander op te merken over de gang van zaken, maar er zijn ook heel veel dingen gebeurd die ons voordeel hebben opgeleverd. Neem nu mijzelf. Sinds enkele jaren is mijn leventje een stukje leuker geworden. Hoe dat zo gekomen is? Wel lees mijn brief maar verder en je zult erachter komen waarom ik (en trouwens ook mijn vrienden) zo blij zijn.

Maar ach, ik realiseer me ineens dat ik helemaal vergeten ben mezelf voor te stellen. Ik ben De Pelikaan. De meesten zullen nu verrast opspringen en roepen: Hé ben jij dat draaiorgel in de Pieck Carrousel?, Nee lieve lezer, dat ben ik niet. Toch kennen jullie mij wel, ik ben te vinden in Ruigrijk, nouja halverwege de weg van Reizenrijk naar Ruigrijk. Als je over die weg loopt, zie je mij geregeld op het spoor dat daar ligt. Gaat er al een lichtje branden? Juist! Ik ben één van de traptreintjes en maak deel uit van het Kinderspoor. Ik mag wel zeggen een hele leuke job. Elke openingsdag van de Efteling rijdt ik rustig mijn rondjes en breng ik iedere passagier langs de mooiste plekjes, de meest pittoreske huisjes, de spoorwegwachter die er ook staat en uiteindelijk komen wij weer terug in station De Blauwe Reiger, alwaar ik geduldig wacht op weer een ritje. Nee mij hoor je niet klagen.

Maar laat ik niet teveel ingaan op mijn dagelijkse gang van zaken, ik zou vertellen waarom mijn leven zo'n stuk leuker geworden is. Mijn collega traptreintjes en ik vermaken de bezoekers nu al sinds 1954. In dat jaar reden we onze rondjes op een tamelijk open gebied en vroegen wij ons wel eens af wat wij in 's hemelsnaam op dat kale stuk te zoeken hadden. Maar gelukkig werd het geheel later netjes aangekleed en werd het meteen een stuk aangenamer in dat hoekje van het parkdeel dat later de naam West zou gaan krijgen. Vanaf onze plaats konden we, als we ons goed uitrekten op het spoor, de ontwikkeling van parkdeel West goed volgen. In de eerste jaren gebeurde er niet veel in dat gedeelte, maar vooral in de jaren'80 en '90 veranderde dat. Zo merkte ik dat het vertrouwde gebalk van de ezel, dat regelmatig te horen was, in 1984 plotseling verdwenen was. Het bleek later dat ezelmans de wijk had genomen naar het sprookjesbos. In datzelfde jaar zagen mijn vrienden en ik ineens dat er aan de kant van parkdeel Noord gebouwd ging worden. Er kwam een groot gebouw met daarop enkele vrolijke figuren. Later hoorden we dat dat het 'Carnaval Festival' was. Naast het gebouw kwam nog een gebouw, het zogenaamde Jokie de Prrretneuswinkeltje. Ook ving ik af en toe een glimp op van een kikkerfontein, maar die heb ik na een paar jaar niet meer gezien. Verder nam ik rond 1988 weer iets nieuws waar: een heuse kannibaal! Brrr ik vond dat een partij eng! Gelukkig eet hij geen treintjes en stond hij ver van ons vandaan.

De grootste verandering in ons gebied kwam echter in 1990. Tot onze grote schrik werd de speeltuin, die ons al vanaf het begin gezelschap had gehouden, afgebroken. Onthutst vroegen wij ons af wat dat nou weer te betekenen had. Al snel kwam het antwoord. Op het voormalige speeltuinterrein werden namelijk merkwaardige bouwsels neergezet en daaromheen een muurtje. Verder verrees er een vreemde hoge rail. Totaal verbluft waren we hierdoor en even vreesden wij dat we met z'n allen op die rare rail moesten gaan rondrijden. Een waar spookbeeld, want collega De Arend heeft, ondanks zijn naam, vreselijk last van hoogtevrees. Al snel zagen we echter dat er vreemdsoortige wezens over die rail schoven. En net als wij botsten ze ook wel eens! Na wat links en rechts gepraat begrepen we dat de vreemde nederzetting naast ons toebehoorde aan het Volk van Laaf. Gerustgesteld hierdoor reden we braaf onze rondjes, alleen, het zou na de komst van onze luimige buurtjes niet meer hetzelfde zijn als voorheen. Vreemd genoeg leek het wel alsof er steeds minder kinderen naar ons toekwamen. Oh we zagen ze wel hoor, maar telkens als ze in de buurt van het Lavenlaar kwamen, lieten ze ons links liggen en liepen ze weer de andere kant op. Zelfs het hartstochtelijke gekrijs van die baby op dat zitje vlakbij ons, kon de bezoekers niet verleiden naar ons toe te komen. Toch wat teleurgesteld schikten we ons in ons lot en zagen we hoe in Noord opnieuw een gebouw verscheen; Vogel Rok. In dat gebouw (zo hoorde wel al snel) reed een hogesnelheidstrein zijn rondjes over een enge kronkelige rails. Wanhopig als we waren deden we ons best die laatste paar jonge kinderen een leuk (en iets minder snel) ritje te geven, maar de lol was er voor ons eigenlijk helemaal vanaf. Daar zaten we dan: Voorgoed weggestopt in een donkere hoek zonder veel bezoekers. Althans: dat dachten we.

Maar in het jaar 1999 gebeurde er iets opvallends. Een delegatie van De Efteling verscheen en bestudeerde ons spoorwegtraject met veel aandacht. Nieuwsgierig als we waren probeerden we erachter te komen wat er aan de hand was. Nou daar kwamen we snel achter, want na het seizoen werd ons spoor ineens afgebroken. We wisten niet wat ons overkwam, zouden we nu dan toch na jaren trouwe dienst worden afgedankt? Mijn collega treintjes en ik werden 'opgeborgen' en angstig wachtten we af wat er komen ging. Tijdens onze tijdelijke afwezigheid hoorden we dat de Efteling zelfs in de winter open zou gaan en hierdoor werden we helemaal verdrietig, eindelijk gezelligheid in de winter en dan mogen we er niet bij zijn? Maar we bleken te vroeg conclusies getrokken te hebben, want op een dag in 2000 werden we weer tevoorschijn gehaald en zetten ze ons weer op de rails. Blij als we waren keken we vrolijk in het rond, maar wat was dat? De hele omgeving was totaal veranderd. Daar waar we de laatste tijd dus tegen die Lavenmuur en een rommelig hoekje Efteling vol knutselspullen koekeloerden, daar keken we nu ineens uit over een prachtige vijver, waarin witte bootjes voorbij schoven. Uiteraard maakten we snel allemaal een rondje over het spoortraject en wat schetste onze verbazing? Totaal nieuwe en bijzonder fraaie huisjes, een molentje en de spoorwegwachter! Hij bleek met ons meegegaan te zijn en hielp ons uit de droom. Het kinderspoor had een nieuw plekje gekregen. Nouja je begrijpt wel hoe verheugd we waren, en wij niet alleen. De delegatie die eind 1999 naar ons kwam kijken, kwam weer langs en zij keken zeer blij. Ook wij staken onze vreugde niet onder stoelen of banken en we keken meteen al reikhalzend uit naar het nieuwe seizoen. Tegelijkertijd hielden we ook de laatste vernieuwingen aan het spoor in de gaten en vooral het nieuwe station De Blauwe Reiger vinden we nog altijd geweldig. Ook de stem van de omroeper (per coupé mogen slechts twee kinderen mee) is gelukkig meeverhuisd. Affin, meteen vanaf de start van het seizoen 2000 reden we vol blijdschap onze rondjes en keken we onze ogen uit. Niet alleen schoven de bootjes nu gevuld met mensen voorbij, ook konden we regelmatig de grote tempel tegenover ons aan de vijver omhoog zien stijgen tot ver boven de boomtoppen. Vanuit onze ooghoeken zien we ook zo af en toe een schip boven de bomen uitkomen en we kunnen ook een glimp opvangen van het plein waar de grote vogel Rok, de kannibaal (ja gelukkig weer ver weg) en het Carnaval Festival staan. Nee we waren er niet bepaald op achteruit gegaan, dat hadden we al snel in de gaten.

En nu zijn we twee jaar verder en helemaal gewend aan onze plek, maar we genieten er nog elke dag van. Wat een schitterende locatie! Degene die deze verhuizing bedacht heeft is voor altijd onze Kinderspoor-kanjer! Wij rijden nog altijd vol blijdschap onze rondjes en gezien de reacties van de (meestal) jeugdige passagiers, rijden zij altijd vol enthousiasme met ons mee.

Er mag dan wel eens kritiek zijn op de Efteling, wij zijn er trots op hier te mogen wonen en werken.

  Groeten,

 

Zegel -|- Edits: Het WWCW (c) Het WWCW 2001